Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Po prvi puta ponuda veća od potražnje: Satnice studentskih poslova povećane do 40%, a o jednoj stvari dosad ste mogli samo sanjati

MojFaks | Karijera, 20.07.2018.Po prvi puta ponuda veća od potražnje: Satnice studentskih poslova povećane do 40%, a o jednoj stvari dosad ste mogli samo sanjati

Iz osječkog STUCA dolaze dobre vijesti za studente: osim što je studentskih poslova sve više, sve su raznolikiji, ali i bolje plaćeni...

Studentski centar u Osijeku može se pohvaliti dugogodišnjom tradicijom zapošljavanja studenata posredovanjem Studentskog servisa koja traje od 1963. godine, ali aktualan odnos ponude i potražnje studentskih poslova nikada do sada nije bio ovakav.

Opće stanje na tržištu rada i nedostatak radne snage, posebice sezonske, odrazilo se i na tržište studentskog rada, piše Osijek031. Dovoljno je posjetiti Facebook ili internetsku stranicu Studentskog servisa i uočiti da se svakodnevno pojavljuju i poslovi koji po svojem opisu nisu uobičajeni za studentsku populaciju i prvi se put traže studenti za neka "nova" radna mjesta.

...Moraš po ugovor u SC? Uz novu aplikaciju za studentske poslove reci baj-baj beskonačnim redovima u student-servisu...


Poslovni partneri STUC-a najčešće traže studente za rad u području usluga, ugostiteljstva, trgovine i telekomunikacija jer je to najčešće i njihova osnovna djelatnost. Razloge takvom općem stanju u gospodarstvu i nedostatku radne snage možemo tražiti u odlasku velikog broja radno sposobnoga stanovništva iz Hrvatske, ali i sve više prisutan svjetski trend zapošljavanja na nepuno radno vrijeme.

Iznimno je porasla potražnja, a ponuda je ostala nepromijenjena, što se u konačnici odrazilo na veću cijenu rada, odnosno bolju mogućnost zarade studenata. Unazad godinu dana, to je povećanje najbolje vidljivo kroz odrađeni/plaćeni sat: osnovna je satnica kod najvećeg broja poslova iz oblasti usluga, ugostiteljstva, trgovine povećana i do 40%.

...Jesu li ocjene važne za dobivanje posla? Djevojka poslala oštru poruku poslodavcima: 'Ne pitajte me za prosjek'...


Poslodavci često nude i određene dodatke, odnosno poboljšanje uvjeta rada. Po prvi se put pojavljuju oglasi u kojima poslodavci, uz izuzetno dobru satnicu, studentima nude besplatan smještaj, besplatan prijevoz, a često i besplatan obrok za vrijeme rada. Takve su ponude do sada bile uobičajene za poslove koji se obavljaju tijekom turističke sezone na odredištima na Jadranu, a često se poslodavci radnim vremenom prilagode studentima što u konačnici znači da se mnogo poslova obavlja kada studenti imaju više slobodnog vremena, a to je krajem tjedna, početkom vikenda, u kasnovečernjim i noćnim satima.

Prije nekoliko godina Studentski servis Osijek uveo je mogućnost "Jedno radno mjesto – dva ili više studenata". Riječ je o slanju dvaju studenata na jedno radno mjesto kako bi u slučaju potrebe popunili satnicu. To se odnosi na poslove gdje poslodavac treba radnu snagu neprekidno, osmosatno, tijekom cijelog mjeseca, a studenti međusobnim dogovorom popunjavaju satnicu kako to poslodavac želi, a da ne trpe njihove obveze na fakultetu.

...Između preživljavanja i školovanja: Studenti ispričali da im fakultetske obaveze trpe jer moraju raditi...


Prema riječima Tihomira Milinovića, voditelja osječkog Studentskog servisa, broj studenata koji rade posredovanjem STUC-a nije se smanjio, ali je došlo do već spomenutog poremećaja ponude i potražnje jer je mnogo više otvorenih radnih mjesta, a broj studenata koji rade ostao je isti kao i prethodnih godina. Milinović je dodao kako je prošle godine posredovanjem Studentskog servisa radilo oko 7500 studenata, od onih koji su radili samo jedan dan do onih koji su radili preko cijele godine, a vjeruje da će se ta brojka ove godine zbog svih gore navedenih razloga i nadmašiti.

Dakle, može se reći kako uvjeti rada za studente postaju sve bolji, zaključio je Milinović.

L.B./izvor: Osijek031
foto: DarkoBa/MojFaks


studentski poslovisatnicesezonski posloviradni uvjetiSTUCOSMilinović TihomirKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se