Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Priča jednog obrtnika: 'S fakultetom možeš biti gladan, sa zanatom nikada'

MojFaks | Karijera, 14.08.2017.Priča jednog obrtnika: 'S fakultetom možeš biti gladan, sa zanatom nikada'

Milan je urar koji vodi maleni obrt, a zanat je naslijedio od svog oca. Kaže da od svog zanata može normalno živjeti, a što je najvažnije - nikada nije ostao gladan.

Milan Zlatković kaže da je satove zavolio još kao dječak, uz oca Jovana. Slobodno vrijeme provodio je u njegovoj radioni, od najmanjih nogu.

Zlatković je završio Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" i po obrazovanju je tonac, ali splet životnih okolnosti doveo ga je do toga da preuzme očev posao i postane certificirani urar, piše Telegraf.

Osim precizne mehanike, Milan je oduvijek volio i automobile, a prvi je od roditelja dobio za 18. rođendan. Kaže uz smijeh da je to bilo presudno da ne završi fakultet, ali dodaje, da mu nije žao.

"Sa fakultetskom diplomom u ovoj zemlji možeš ostati gladan, ali sa zanatom nikada. Prije nekoliko godina je kod mene na praksi bila djevojka koja je završila medicinu i nije mogla naći posao u struci. Ukazala joj se prilika u Danskoj u nekoj starinarnici, ali joj je bila potrebna diploma. Ja sam je naučio svemu što i sam znam. Ne znam je li uspjela i otišla", dodaje.

Milan Zlatković ostao je u svom rodnom gradu Nišu i ne žali se na uvjete života. Kaže da njegova "radnja" donosi dovoljno za uzdržavanje obitelji, a radno vrijeme je od 10 do 17 sati.

"Od zanata se može živjeti. Ne raskošno, ali solidno. Nema crnog mercedesa nakon mjesec dana. Ali, 'jugo' je uvijek pun goriva, a može se izaći i na neku obiteljsku večeru. Da nemam radionicu, radio bih kod kuće. Uvijek ima prijatelja, susjeda, kumova, pa se zaradi neka para", rekao je Milan kroz smijeh.

L.B./izvor: Telegraf.rs
foto: Nicolas Barbier Garreau/Unsplash


Milan ZlatkovićobrtništvozanatdiplomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se