Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Priča studentice koja je radila NAJGORE poslove: Zapostavila faks, radila za crkavicu i opet bi sve ponovila

MojFaks | Karijera, 31.01.2018.Priča studentice koja je radila NAJGORE poslove: Zapostavila faks, radila za crkavicu i opet bi sve ponovila

Lagali su je, varali, pokrali, a doživjela je i seksualno uznemiravanje. I opet bi sve ponovila. Evo zašto...

Bivša studentica državnog fakulteta M. B. odlučila je ispričati što je sve doživjela obavljajući razne poslove u Srbiji kako bi se financirala tijekom faksa. Počela je raditi u 21. godini. Prvu godinu fakulteta platili su joj roditelji, drugu je bila oslobođenja od plaćanja, a kad je upisala treću bez potpore države, odlučila je potražiti "neki poslić, barem na pola radnog vremena, kako bih isplatila školarinu, vježbe, ispite...", napisala je u svojoj ispovijedi za Blic.

...Studentica grubo prevarena nakon dogovora za studentski posao: Sve objavila na Facebooku da bi upozorila ostale...


Na tom putu su je lagali, varali, doživjela je seksualno uznemiravanje i gotovo fizički incident s gazdom kafića u kojem je radila. "I opet bih prošla sve to, a kad pročitate moju ispovijest, možda ćete me razumjeti. Znam da nisam jedina koja kroz to prolazi", kaže.

Evo o kojim se poslovima radilo.

Call centar


"Našla sam na stranici za zapošljavanje oglas za rad u call centru. Ne treba nikakvo posebno iskustvo, a ni strani jezik, a još mi je u blizini... zašto ne? Dolazim na razgovor na posao, dočekuje me čovjek u odijelu, u sređenom uredu i pokazuje mi katalog o – usisavačima. Preskupim usisavačima. Počinje mi pričati o postotku prodaje i zarade. Pokazuje rast plaće za svaku novu prodaju, svota da poželiš. Četiri sata rada, deset minuta do posla. Živjela sam u tom kolu godinu dana, a jedva sam prelazila 600 kuna mjesečne zarade", prisjetila se.

No, nešto nije bilo u redu. Stalno su dolazile nove radnice, uglavnom majke male djece, kojima je novac bio prijeko potreban.

...Satnica od 20 kuna – premalo ili dovoljno za studentski rad? Evo ispod kojeg iznosa studenti više ne žele raditi...


"Jedina dobra stvar bilo je radno vreme, uspijevala sam ići na sve vježbe na fakultetu i po koje predavanje. Međutim, radno vrijeme se povećalo na šest sati, a rezultat je bio isti. Iz mjeseca u mesec sam se nadala plaći o kojoj sam slušala na motivacijskim treninzima, ali ništa od toga. Počela sam tražiti drugi posao i saznala sam da traže djevojke u poznatoj beogradskoj kockarinici. Plaća uz bakšiše više od 2500 kuna", kaže. Pa je odlučila pokušati. Treba napomenuti da su iznosi plaća pretvoreni iz srpskih dinara u kune, kao i podsjetiti na činjenicu da je standard u susjednim zemljama ipak niži nego u Hrvatskoj u kojoj su ovo nimalo prihvatljivi iznosi mjesečnih plaća.

Kockarnica


"Otišla sam na razgovor i odmah bila primljena. Za početak sam radila na šanku, poslije i kao blagajnica. Međutim, bilo je stresno. Rad s ogromnim svotama novca, zvonjava službenog telefona koji mi i dan-danas zvoni u glavi. Zahtjevali su da budemo tip-top sređene svakog dana, minica i štikle, imale smo zahtjevne goste 'koji osim aparata malo vole i da pogledaju', plus rad u trećoj smjeni", opisuje svoje iskustvo u kockarnici.

..Mladi magistar strojarstva upozorava: Ne nasjedajte na ovakve ponude za posao!...


Tada je potpuno zapostavila fakultet. Tri različite smjene dovele su do toga da danima samo prespava kod kuće i vraća se natrag na posao. Prijateljica koja je već bila zaposlena u struci za koju se ova studentica pokušavala školovati vidjela je da gubi perspektivu.

"Gdje su novci i mnogo djevojaka, tu su i konkurencija i zavist. Radila sam u atmosferi ogovaranja, svađanja, ulizivanja, namještanja. Jedna laž je pogodila i mene. Dobila sam otkaz, ni kriva ni dužna. Osjećanja su mi bila pomiješana", kaže.

Kafić


Srećom, u trenutku kad je dobila otkaz, imala je cijelu posljednju plaću. Živjela je s roditeljima pa je novce mogla rastegnuti na mjesec-mjesec i pol dana. Imala je iskustvo kao konobarica i šankerica pa je odlučila krenuti u tom smjeru, da "prezimi".

"Našla sam kafić i dobila posao. Sve je izgledalo super – posao mi je na pet minuta od kuće, imat ću vremena i za fakultet. Međutim, koliko mi je posao u kasinu pokazao da se ne želim time baviti kao žena, toliko mi je ovaj u kafiću pokazao da odnos prema ženama uvijek može biti gori nego što sam mislila. Negdje sam pročitala članak s naslovom 'Nekoliko razloga zašto svaka djevojka treba isprobati posao konobarice'. Da, treba, ali samo da bi naučila više cijeniti sebe", kaže.

Sve je na tom posao počelo bajno, gazda super lik, a ova studentica s vremenom postajala je sve spretnija. Gužve najčešće nije bilo. Međutim, kolege i ja su bili krivi što je kafić prazan.

"Čak i snijeg oko cijelog lokala koji ima dva ulaza morala sam čistiti – ja. Gosti su uglavnom bili ugodni i stalni, ali jednog dana je došao čovjek zbog kojeg sam se uplašila. Sjedio je sam, počeo mi je dobacivati, pozivao me da sjednem pored njega... a bila sam sama u lokalu", prisjetila se.

Kada je jedna od kolegica otišla na porodiljni, svima ostalima se radno vrijeme povećalo na 10 sati, za plaću oko 1250 kuna. I ta je cifru bila samo rijetko dostižna.

"Gazda je tražio da pozivamo prijatelje, okupimo ljude za Novu godinu, pripremamo glazbu... Pitala sam se čiji je ovo uopće lokal - moj ili njegov? Sve je završilo incidentom kada mi je prolio kavu u lice, nakon čega sam dala otkaz i plačući otišla kući", kaže.

...Kad pošalješ prijateljicu da obavi tvoj posao: Studentica pokušala nasamariti poslodavca - iskritizirali ju i kolege...


Nakon ovih poslova prijavila se na natječaj za posao u struci, iako je bila jako skeptična i poljuljanog samopouzdanja. Dobila je posao i sad već više od godine dana radi kao novinarka, uz trostruko veću plaću uz koju si priušti i putovanja.

"Sada znam što i zašto radim. I valjda su sve te ružne stvari koje su mi se dogodile dovele do toga da budem vrednija i da više cijenim svoj sadašnji posao. Kada sve zbrojim, ne žalim zbog toga što sam prošla. Da sam se odmah zaposlila u struci, možda bih taj posao shvatila olako. Možda ne bih bila ozbiljna, možda bih ga veoma brzo izgubila", zaključuje za kraj.

Pomisao da se mora vratiti na onakve grozne poslove tjera ju da u ovom sadašnjem bude što bolja.

L.B./izvor: Blic.rs
foto: Cody Black/Unsplash


poslovno iskustvogrozni poslovirad na crnorad tijekom studijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se