Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Narušava ugled svog faksa?! Evo što o groznim kritikama njenog rada misli pobjednica natječaja o kojem bruji cijela Hrvatska

MojFaks | Karijera, 08.11.2019.Narušava ugled svog faksa?! Evo što o groznim kritikama njenog rada misli pobjednica natječaja o kojem bruji cijela Hrvatska

'Još uvijek mi je sve to nestvarno, ali mi je čast da će upravo moj rad, koji je nastao pod vodstvom mojih mentora, biti viđen na europskoj razini budući da je u dizajn vizualnog identiteta utrošeno mnogo sati promišljanja i rada', ispričala nam je Iva Primorac, studentica čiji je dizajn hrvatskog identiteta predsjedanjem Vijećem EU pobijedio na natječaju te je prošle srijede predstavljen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Studentica prve godine diplomskog studija dizajna na Arhitekturi porazgovarala je s nama te nam objasnila cijeli proces izrade "Tipografske šahovnice", osvrnula se na kritike našeg uglednog dizajnera Borisa Ljubičića te otkrila na što je potrošila nagradu koja joj je pripala.

Studentica s mentorima/ foto: Monika Vodopija, privatna arhiva

"Glavna ideja bila mi je odabrati motiv nacionalnog identiteta koji je općenit i ne veže se uz neko određeno područje, već predstavlja hrvatski identitet u cjelini", ispričala je Primorac te naglasila kako je šahovnica bila glavno nadahnuće za ovaj dizajn.

No reakcije na dizajn nisu bile pretjerano pozitivne – čak se dvije trećine glasača na anketi Večernjeg lista izjasnilo kako im se logotip uopće ne sviđa, a naš poznati dizajner Boris Ljubičić, također jedan od sudionika natječaja, rekao je da ovaj dizajn narušava ugled Arhitektonskog fakulteta.


'Lijepa Naša ovo nije'


"Rad koji je trebao pokazati energiju, političku volju za uspjehom, dizajnersku igru, lijepu poruku ili prije svega predstaviti državu koja predsjeda, neutralan je, bezidejan i nedopadljiv... Lijepa Naša ovo nije", samo je dio Ljubičićevog komentara objavljenoga na Večernjem.

I dok su se drugi slagali s Ljubičićem, komentirajući kako studentica nije dovoljno kompetentna za obavljanje ovog zadatka, Primorac su začudile kritike jer, kako kaže, nije uobičajeno da se u Hrvatskoj komentira dizajn logotipa na ovaj način i da se oko njega podiže tolika medijska prašina. "Pogotovo zato što će taj logotip upravo zaživjeti u kompletnom sustavu aplikacija i primjene vizualnog identiteta na kojima radimo", kaže nam Primorac.

Zbog svega toga, na kritike šire javnosti i ovu poprilično žestoku koju joj je uputio Ljubičić ne osvrće se previše smatra da je zajedno sa svojim mentorima odradila jako dobar posao. "Gospodin Ljubičić ima pravo na svoje mišljenje, ali neke kritike su neopravdane. Studio gospodina Ljubičića bio je jedan od pet pozvanih profesionalnih timova. No, kriteriji i odluka međunarodnog stručnog žirija na natječaju rezultirali su odabirom našeg rada", govori Primorac.

Izdašna nagrada ipak se dijeli na tri jednaka dijela


Nagrada koju je studentica dobila zajedno sa svojim mentorima Stipom Brčićem i Marijom Juzom iznosi 33 tisuće kune te se dijeli na tri jednaka dijela, a Primorac nam je otkrila i na što ih je potrošila. Iako bi se mnogi ovom nagradom počastili u malo dekadentnijoj maniri, Primorac je većinu svojih novaca odlučila uložiti u ono što joj može pomoći u daljnjem obrazovanju – fotoaparat.

Primorac s mentorima Juzom i Brčićem/ foto: Monika Vodopija, privatna arhiva

"Budući da je za kolegij fotografije na Studiju dizajna bilo potrebno raditi s fotoaparatom, svoj dio nagrade potrošila sam na kupnju jednog koji je odlično služio pri izvršavanju zadataka na kolegiju, ali i šire. Ostatak koji je ostao nakon te kupovine potrošen je u printaonama na radove koji također nastanu na fakultetu te na putovanje u Ljubljanu na jednodnevnu radionicu tipografije", govori studentica.

A kakvo je vaše mišljenje o ovom dizajnu, odgovorite u anonimnoj anketi ispod.
P.H.
Foto: privatna arhiva/Monika Vodopija


Iva PrimoracTipografska šahovnicadizajnkritikeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se