Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

S diplomom opet u školske klupe: Sve više magistara prelazi u zanatlije

MojFaks | Karijera, 11.05.2017.S diplomom opet u školske klupe: Sve više magistara prelazi u zanatlije

Prekvalifikacije i dokvalifikacije su postale svjetlo na kraju tunela, prije svega za nezaposlene među kojima nažalost ima i mnogo fakultetski obrazovanih mladih osoba.

U Bosni i Hercegovini sve je više onih koji do posla pokušavaju doći prekvalifikacijom zanimanja. Tako se u školske klupe vraćaju čak i visokoobrazovani koji su svoje mukom stečene diplome primorani "okačiti o klin" i okrenuti novu stranicu u životu. Tako je sve učestaliji scenarij da i magistri prelaze u zanatlije i obrtnike, piše Biznis Info.

Kako bi pokrenuli svoj posao ili se zaposlili u nekoj firmi oni su se prekvalificirali u zanatlije, s obzirom na to da je povećana potražnja za zidarima, krojačima, kuharima, konobarima, kojih, kako statistike pokazuju, manjka na zavodima za zapošljavanje. Ista je stvar s domaćim tržištem rada. Kako su objavili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, deficitarna zanimanja kojih u 2017. godini nedostaje su limari, armirači, tesari, fasaderi, krovoporkivači i izolateri.

...Čak 85% ispitanika spremno na prekvalifikaciju!...


Lamija Husić, stručna savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, kaže da je promjena zanimanja nešto s čime će se društvo susretati sve češće. Jedni mijenjaju zanimanje radi lakšeg zaposlenja, drugi radi bolje zarade na novim poslovima.

Sličan scenarij susrećemo i ovdje. Kako je EduCentar istražio 2014., čak je 85% ispitanika spremno na prekvalifikaciju i to ponajviše za programera, a zatim za uslužna zanimanja kao što su kuhar, slastičar, administrativni referent, knjigovođa i kozmetičar.

"Obrazovni sistem predstavlja ogledalo svakog društva i države te je važnost unapređenja stanja u oblasti obrazovanja ključan i generički faktor razvoja svake države. S tim u vezi, na stanovištu smo potrebe stalnog 'osluškivanja' stvarnih potreba i obrazovnih procesa koji se odvijaju u državi", kazala je Husić.

...Bolje u mesare nego na Ekonomiju: 'Imamo višak visokoobrazovanih, to ne treba nigdje u svijetu'...


Ona je istakla da je nedovoljna povezanost udruženja poslodavaca, zavoda za zapošljavanje, privrednih komora s ministarstvima u čijoj se nadležnosti nalaze socijalna pitanja, zdravstvo i obrazovanje, a što je ključan preduvjet reformi i promjena u ovom segmentu obrazovanja.

Ono s čime se svi slažu jest da je nužno mijenjati upisnu politiku i upisne kvote, s obzirom da se tržište rada iz godine u godinu mijenja te da mnoga zanimanja izumiru.

L.B./izvor: Biznis Info
foto: Pixabay


zanatlijemagistriprekvalifikacijadeficitarna zanimanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se