Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

S Filozofskog fakulteta na njivu: od doktorantice do biovrtlarice

MojFaks | Karijera, 07.07.2016.S Filozofskog fakulteta na njivu: od doktorantice do biovrtlarice

Mnogo mladih ljudi okreće se vrtlarenju, pa sve ako se radi i o nekoliko teglica na vlastitom balkonu. Junakinja ove priče nije se zadržala samo na tome: akademsku karijeru zamijenila je onom poljoprivrednom.

Stupce novina neprestano pune članci u kojima možemo pročitati koliko je teško 'živjeti od zemlje': štrajk mljekara, štrajk svinjogojaca, alarm uzgajivača kukuruza koji je 'polegao' zbog zadnjeg nevremena. Skoro pa da se zapitamo: tko se uopće želi baviti zemljom i uzgojem voća, povrća i životinja?

Nakon godina teoretiziranja poželjela je raditi nešto praktično


Ana Smokrović
jedna je od onih koji su se odlučili povući taj drastičan potez: rekreativno obrađivati zemlju, a ako se iz toga izrodi i kakav poslić – još i bolje. Najbitnije je uzgojiti kvalitetnu i ekološku hranu za vlastitu konzumaciju, ali ni održavanje radionica, edukacija i predavanja nisu na odmet. Ana, doktorantica Filozofskog fakulteta u Rijeci, donedavno je bila asistentica na fakultetu, a odnedavno je uspješna poljoprivrednica, piše Moja Rijeka.


foto: screenshot/YouTube

Studirala je kulturalne studije u Rijeci, a zatim magistrirala rodne studije u Budimpešti. Po povratku iz Budimpešte počela ju je zanimati hrana, koja čini vrlo važan segment društva i kulture. Nakon godina provedenih na fakultetu, što kao studentica, a dio kao asistentica na Filozofskom fakultetu u Rijeci, shvatila je, kaže, kako joj je dosta teoretiziranja te odlučila svoje interese i znanje pretočiti u praksu.

Svemu što zna naučila ju je jedna stara gospođa (i pokoja radionica)


Svoje znanje o poljoprivredi i uzgoju raznih biljaka, kao i njihovoj pripremi, spoznala je kroz brojne radionice i tečajeve, ali najviše kao šegrt jedne 90-godišnje gospođe iz okolice Rijeke koja joj je poklonila puno svog starog, netretiranog sjemena koje Ana sije i na taj način 'održava na životu'.

Osim što uzgaja vlastito povrće koje prodaje u dvije manje lokalne trgovine, Ana uz to nudi i usluge vrtlarskih i kuharskih radionica, a piše i jako dobro posjećen blog - Anino povrće.

Više o Ani doznajte u videu!L.B./izvor: Moja Rijeka
foto: screenshot/YouTube


Ana SmokrovićAnino povrćefakultetvrtpoljoprivredaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se