Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

S faksa na posao iz snova: Kako je raditi u uspješnom domaćem startupu

MojFaks | Karijera, 22.03.2017.S faksa na posao iz snova: Kako je raditi u uspješnom domaćem startupu

Domagojeva priča svijetli je primjer da je u Hrvatskoj moguće dobiti posao u uspješnoj tvrtki, čak i s malo radnog iskustva. Najbitnije je imati hrabrosti za prijavu, ali i želju za učenjem.

Domagoj Biškup je jedan od članova Agrivi Product tima koji svojim entuzijazmom za posao pokazuje kako i u Hrvatskoj postoje tvrtke koje su usmjerene na zadovoljstvo i uspjeh vlastitih zaposlenika.

Odluka za prijavom na željeno radno mjesto


Profesionalno usmjerenje Domagoja krenulo je na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu gdje je završio 3 godine računarstva nakon čega se vrlo brzo zaposlio u struci. Vidjevši da Agrivi traži programera, odlučio se prijaviti.

"Tu sam priliku morao ugrabiti, jer sam želio raditi s novim konkurentnim tržišnim tehnologijama. Vizija tvrtke da mijenjamo način na koji se proizvodi hrana samo mi je dala dodatnu motivaciju da u selekcijskom procesu dam sve od sebe za prijavljenu poziciju. Kada sam intervjuu za posao upoznao direktora Matiju i vidio s koliki žarom priča o viziji Agrivija i ciljevima tvrtke, shvatio sam da je to idealna tvrtka za mene", priča Domagoj prisjećajući se svoje odluke da se prijavi za posao.Agrivi je otvorio razvojni centar za programere u Zagrebu, a mladi i ambiciozni Domagoj promijenio adresu stanovanja jer je vidio priliku da može napredovati u svojoj poslovnoj karijeri. I nije požalio. "Od svega što sam do sada ostvario u Agriviju, mislim da mi je najveći uspjeh ono što mogu ponijeti dalje u život, promijenjen način rada i razmišljanja. Izgradio sam se u onome u čemu sam želio", nastavlja.

U današnje vrijeme interneta pristup znanju je moguć uz par klikova, ali učiti u timu od iskusnijih koji žele mentorirati je nešto što tehnologija ne može zamijeniti. "Ovdje sam naučio stvari za koje sam mislio da će mi trebati godine da ih savladam. Nije to samo neka osnovna razina, već napredne stvari u programerskom svijetu. Snalaženje u kompleksnijem sustavu, odnosno platformi na kojoj radim zna biti veliki izazov, ali sam zadovoljan da mogu doći do težih i kompleksnijih rješenja. Ponavljam, nije sve idealno, zna se i puno zapeti, ali to je normalno. Da nije tako, ne bi bilo zabavno", uz smijeh priča Domagoj.

Timskim radom do novih znanja


Programere inače prati glas da su introverti i fokusirani na individualni rad, stoga nas je zanimalo i Domagojevo iskustvo.

"Rad u Agriviju je u potpunosti timski rad jer takav mora i biti. Svi developeri rade na istom proizvodu i više nas radi istovremeno na istoj sekciji tako da je timski rad ujedno i neizbježan. Učimo pojedinačno, ali si međusobno puno pomažemo. Od ostatka ekipe stvarno puno učim i hvala im jer imaju puno strpljenja i volje za pokazivanjem. Cilj tvrtki i jest ako zapneš – da pitaš jer će se tako puno brže riješiti posao koji se radi. Pomoć koju dobivam od kolega dala mi je dodatnu motivaciju za rad i što sam dulje u Agriviju to imam više volje za nove izazove", kaže naš sugovornik.

Mentor ovom mladom developeru bio je voditelj Agrivijevog razvojnog odjela Darko Gebaei o kojemu ima samo lijepe riječi: "Darko mi je stvarno najviše pomogao i dao smjernice što i kako napraviti. On je u Agriviju od samog početka i prenio mi je veliku količinu znanja jer je znao da će time on, i čitava tvrtka, puno dobiti. Moram spomenuti i Dražena i Tomislava koji su mi također puno pomogli, jer ipak sam najmlađi u timu developera."

Unutar Agrivija timovi iz različitih ureda se često okupljaju kako bi zajedno proslavili nagrade koje tvrtka dobiva.

"Okupljanja unutar tvrtke su mi jako bitna, jer tu vidim stvarno kulturu tvrtke i kako se radi na povezanosti zaposlenika. Interakcija i okupljanje ljudi iz različitih ureda i odjela je važna. Stvarno vlada timski duh unutar Agrivija, i svi novi koji dolaze, bez obzira u koji odjel, mogu očekivati samo pozitivnu i ugodnu radnu atmosferu", objašnjava Domagoj.Domagoj koji s entuzijazmom priča o timu tvrtke koja mijenja način na koji se proizvodi hrana dodaje: "Svi mi volimo i živimo svoj posao. Od ekipe u prodaji, developmentu, marketingu i general odjelu. Možda se čini da pretjerujem, ali mislim da ne bi toliko puno puta pričali i van posla i koliko nam je zapravo to što radimo zanimljivo. Pa čak i kad imamo zajedničke večere gdje slavimo, nikoga se ne tjera da priča o poslu, ali ekipa želi još neke stvari i usmeno prokomentirati. To nam je dio života i to smo u potpunosti uklopili u svoj život. Nije nam neka tlaka, već nešto čega smo postali dio."

Planovi za budućnost


S obzirom da je Domagoj mlad i ambiciozan, a Agrivi ima vrlo visoko postavljene planove i ciljeve, javlja se pitanje možeš li se zamisliti kako radi u istoj tvrtki i u budućnosti?

"Zadovoljan sam tu gdje jesam i sretan da mogu pomoći u kreiranju i stvaranju Agrivi platforme. Volim i želim učiti", kaže Biškup.

Vidimo sve što nam Domagoj ima za reći o poslu, ali kako uz sve to uklopiti i privatni život i obveze?

"Sve je stvar organizacije. Tijekom tjedna poslije posla se družim s prijateljima, a u teretani sam do 5 puta tjedno, tako da se sve stigne. Čitam i knjige, kuham, odlazim u kino, a jako volim i standup komedije. Volim igrati FIFA-u s ekipom. S kolegama s posla družim se i van radnog mjesta, tako da sam sretan što sam tu stvorio i neka prijateljstva", otkriva tajnu ispunjenog života Domagoj.

Poruka studentima koji traže posao


Domagoj je bio na mjestu mladih studenata koji ne znaju što ih očekuje na tržištu rada stoga smo ga zamolili za savjet ili poruku koju bi mogao uputiti onima koji razmišljaju o prijavi u tvrtku u kojoj radi."Svaki developer mora vidjeti koja tehnologija se traži i ne smiju se prestrašiti. Nisu to ekstremi nikakvi, bitno nam je da osoba ima volju raditi te da se razumiju temelji i osnove, a sad za ostalo će se nadograđivati. Čemu strah oko same prijave, jer ako se ne proba nikad se neće znati. Ponavljam, mi očekujemo ljude koji žele raditi, a ja osobno jedva čekam da nam se netko novi pridruži timu i znam da će biti super prihvaćeni. Volio bih da nisam više najmlađi u timu i da mogu nekom novom kolegi ili kolegici prenijeti znanje koje sam dobio. Ali i entuzijazam", odgovara nam.

Agrivi trenutno ima 30 zaposlenih, dok poljoprivredni softver koristi više od 35.000 poljoprivrednika u 150 zemalja svijeta. Ovaj hrvatski agrotehnološki startup iz Kutine 2014. godine pobjedio je na Svjetskom natjecanju startupova u Seoulu u Koreji u okviru Startup Nations Summita.

Za ostvarivanje visokih ciljeva trebat će kvalitetne ljude, a traže li baš tebe, nećeš znati ako se ne prijaviš na njihovoj stranici.

PR tekst
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se