Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ova hrvatska tvrtka zapošljava studente samo ako proliju 'krv, znoj i suze': Evo zašto mladi hrle k njima

MojFaks | Karijera, 17.05.2018.Ova hrvatska tvrtka zapošljava studente samo ako proliju 'krv, znoj i suze': Evo zašto mladi hrle k njima

Praksa je ono što hrvatskim studentima uglavnom nedostaje na fakultetima pa ih brojne tvrtke organiziraju u vlastitom aranžmanu. Jedna takva hvale vrijedna praksa odvijat će se tijekom ljeta pod palicom uspješne i mlade domaće kompanije Five.

Tijekom srpnja, kolovoza i rujna, u prostorima zagrebačkog ureda tvrtke Five, organizirat će se ljetna praksa za studente tzv. Five Boot Camp koji će najboljim i najupornijim studentima ponuditi priliku za rad u digitalnoj industriji. Broj studenata je ograničen pa je regrutiranje u IT "vojni kamp" rezervirano za samo 16 studenata.

Prakse će se izvoditi u dvije ture: od 1. srpnja do 15. kolovoza te od 16. kolovoza pa do kraja rujna. Razdvojene su u četiri skupine: Android developeri s ukupno šest pozicija, iOS developeri te dizajneri s četiri pozicije i na koncu React native developeri s dvije pozicije."Svake godine u ljetnim praksama nastojimo što vjernije dočarati studentima kako stoje stvari u stvarnom svijetu razvoja digitalnih proizvoda (otuda i sam naziv praksi). Fokusiramo se na 1:1 pristup, gdje svaki student ima svoj dediciranog mentora koji mu pomaže u svakodnevnim zadacima u kojima prvenstveno gledamo kvalitetu koda, ali i finalnog proizvoda na kojem radimo", kazao je Tomislav Novoselec, Fiveov Head of Development.

No, koji će biti kriteriji prilikom regrutacije studenata?

Prednost pri upadanju na Five Boot Camp imaju studenti koji su nešto radili uz faks


Nakon što tvrtka zaprimi prijave za programske pozicije, rade intervjue s kandidatima. Kako kažu, tu nije potrebno specifično znanje tehnologija već opće inženjersko predznanje kao što su algoritmi i osnove programiranja. Na temelju intervjua (kombinacija konkretnih zadataka i razgovora) tvrtka odabire kandidate s kojima provodi ljetnu praksu. Za prakse u dizajn timu, intervju se sastoji od pitanja koja ispituju znanje o dizajnu te razgovora o radovima iz portfolia koji studenti prilažu uz prijavu.


Izvor: Facebook@Five

Osim tehničkih znanja, iz Fivea nam kažu da im je najbitnija inicijativa studenata pa uvijek biraju ljude koji su radili nešto uz fakultet. Otkrivaju da im nije bitno što je student radio, već samo žele vidjeti strast koja će kasnije biti esencija budućeg napretka studenta u poslovnom okruženju.

...Tvrtka Infinum kao primjer svim poslodavcima: Nudi besplatni tečaj za studente, a onima najboljima i posao...


"Studenti se za sve pozicije javljaju podjednako. iOS development pozicije su im zanimljive zbog opće popularnosti iPhone uređaja i aplikacija za njih. Android im pak uvijek diše za vratom, a nama je svakako pomoglo što smo početkom ove godine postali certificirana Google agencija. Dizajnere pak privlačimo jer kod nas mogu dobiti kompletnu sliku o product dizajnu te priliku da zaista dizajniraju neki digitalni proizvod", kažu nam iz Fivea.

U mjesec i pol dana studenti zaista mogu puno naučiti


Iako se možda čini da je mjesec i pol kratko vrijeme za naučiti kvalitetno raditi posao, iz Five kažu da je to razdoblje dovoljno da studentima dočaraju najbitnije: radne procese, strukture timova i rad na proizvodima. Uz red, rad i disciplinu, kroz mjesec i pol dana, studenti mogu naučiti puno i postaviti osnove za daljnji razvoj mladih programera i dizajnera.

...Kako su studenti pokrenuli posao, riskirali i uspjeli: Upoznajte trojac iz uspješne tvrtke MyBeeLine...


Mentori su svake godine na raspolaganju studentima sa svojim savjetima i iskustvom, a to su ljudi koji su uglavnom zanat ispekli u Fiveu radeći na digitalnim produktima koje koriste milijuni korisnika i to sa svjetski poznatim klijentima. Sudeći po studentima koji su praksu prošli baš u Fiveu, isplati se proliti "krv, znoj i suze" u Boot Campu.


Prošlogodišnji studenti na Boot Campu... izvor: Facebook@Five

Ana Beverin
prošle godine se prijavila na Five Boot Camp za poziciju dizajnera. Tvrdi da je super stvar u vezi prakse ta što se studenti odmah uče na pravim projektima te iz prve ruke saznaju najbolje prakse kod izrade aplikacija.

"Prošla sam cijeli proces od upoznavanja s projektom, kreiranja UX-a aplikacije, testiranja, do krajnjeg UI-a i prezentacije dizajna, te kroz blisku suradnju s klijentima, PM-om i developerima naučila sam validirati projekt tako da krajnji produkt zadovolji korisničke potrebe i poslovnu stranu projekta. Naučila sam vrijednost timskog rada i benefite koji on donosi u poboljšanju dizajna koji kreiramo, a osim toga, stvarno se puno brže razvijaš kroz mentorstvo iskusnijih dizajnera. Susrela sam se s radom u Sketchu i Principleu, kreiranju prototipova u Invisionu, exportanju asseta za development kroz Zeplin i ostalim alatima koji poboljšavaju cijeli 'workflow'", ispričala je Ana svoje iskustvo Boot Campa.

No, Ana nije jedina jer prošle godine je praksu odradio i Marin Marjanović koji je sada iOS developer. Za početak, na praksi je naučio raditi jednostavne aplikacije za iOS koristeći najnovije tehnologije poput Swifta i RxSwifta te je ubrzo nakon toga krenuo s radom na pravom projektu.

...Posao s povlasticama: Domaći softveraši otkrili zašto je dobro studirati računarstvo i informatiku...


"Radom na projektu stekao sam iskustvo u timskom radu, komunikaciji s klijentom i, između ostalog, najboljim praksama u iOS programiranju. Najviše mi se svidjelo što sam radio na svjetski poznatoj aplikaciji, odnosno, da će moj rad vidjeti korisnici diljem svijeta, a ne samo profesori i asistenti kako je bilo s projektima na fakultetu", komentirao je Marin.


Upoznavanje s mentorima prošle godine na Boot Campu... izvor: Facebook@Five

Svi zainteresirani za Fiveu ljetnu praksu mogu se javiti do 28. svibnja preko linka http.five.agency/bootcamp i ugrabiti svoja prva iskustva i posao. Više informacija možete potražiti na službenoj Facebook stranici Fivea.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Five


Five Boot Campljetna praksakompanijaFiveKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se