Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

UPOZORENJE! Podigli ste studentski ugovor, ali niste odradili posao? Nećete više moći raditi ako ne napravite sljedeće korake...

MojFaks | Karijera, 27.11.2019.UPOZORENJE! Podigli ste studentski ugovor, ali niste odradili posao? Nećete više moći raditi ako ne napravite sljedeće korake...

Početkom prošle godine Vlada je usvojila novi Zakon o obavljanju studentskih poslova, čime je reguliran studentski rad. Poslodavci uveliko zapošljavaju studente putem studentskih ugovara, a kao posrednici između njih djeluju students-servisi. Iako je prošlo dosta vremena da se uhodaju i poslodavci i studenti, kada je riječ o birokraciji uvijek ostane mjesta za propuste.

Studentski servis Osijek na svojoj Facebook stranici aktivno objavljuje ponudu poslova na dnevnoj bazi, a osim toga često se osvrnu na probleme koje uoče prilikom posredovanja između studenata i poslodavaca, a koji se tiču studentskih ugovora. 


Foto: Studentski centar Osijek@Facebook

Primjenom novog Zakona, studenti i poslodavci dobili su obavijest da vrate na storniranje neiskorištene ugovore. Bez valjanog obrazloženja ubuduće će biti vrlo teško stornirati Ugovore.

"Svaki neiskorišteni Ugovor moći će se učiniti nevažećim/stornirati uz pisani Zahtjev s obrazloženjem, ovjeren i potpisan od strane poslodavca i studenta. Tako ćemo ispravno provoditi odredbe novog Zakona i upravnom nadzoru koji vrši kontrolu provođenja svih, pa tako i ove odredbe", poručili su iz Studentskog centra Osijek. 

...Hrvatski student-servis odgovara na mailove u rekordnom roku i objavljuje memeove na Fejsu? Da, i to postoji!...


Kako bi se izbjegli takvi propusti i dodatne birokratske zavrzlame, studenti se savjetuju da ugovore isključivo vade kada su sigurni i neposredno prije početka rada (dolaskom u Studentski servis ili putem WEB modula). Također, ako studenti imaju nerealizirane Ugovore s istekom predviđenog roka rada, Studentski servis ne može izdati novi ugovor, dok se gore navedenim Zahtjevom ne ponište "stari" ugovori


Foto: Studentski centar Osijek@Facebook

Kada zatražiti Ugovor za posao?


Prema uputama SC-a, usprkos nekadašnjoj praksi kada bi studenti podigli ugovore, ali ne bi stupili u radni odnos, sada je savjet studentima da Ugovor za posao izvade samo kada su sigurni da počinju raditi. Ako ste uzeli ugovor, a iz nekog razloga niste odradili posao (poslodavac ili vi ste odustali ili je posao odgođen), što prije ga odnesite na storniranje ili se javite putem e-maila student-servisu. 

...Pripazite: Od sada vrijedi novo pravilo prilikom podizanja ugovora u osječkom SC-u...


Nije na odmet napomenuti, da bez članske iskaznice Studentskog servisa ili X-ice nema izdavanja Ugovora, nema davanja informacija ni promjene vaših osobnih podataka u bazi podata Studentskog centra, stoga nemojte ju zaboraviti.

Anja Zulić
Foto:Darko Ba/MojFaks


Studentski centar Osijestudent-servisstudentski radsorniranje UgovorastudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se