Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tamna strana dadiljanja u inozemstvu: Studentice misle da će čuvati djecu, ali najčešće to izgleda ovako

MojFaks | Karijera, 10.01.2018.Tamna strana dadiljanja u inozemstvu: Studentice misle da će čuvati djecu, ali najčešće to izgleda ovako

Čuvanje djece 'preko grane' čini se kao idealan posao za studentice jer bi trebao biti unosan, uz uštedu na smještaju koji nudi obitelj. Oglasa za dadiljanje u stranim zemljama je samo sve više pa studentice maštaju o tome da će zaraditi dosta novca čuvajući djecu, a ne znaju da se od njih očekuje još hrpa drugih stvari.

Srpske studentice često dođu na ideju (neke od njih ih i ostvare) da jedan dio godine provedu u nekoj europskoj zemlji čuvajući djecu za lijep novac kojim bi u Srbiji potom kupovale krpice, plaćale stan, možda došle i do auta, piše srpski Telegraf.


Izvor: Unsplash

Međutim, istina je obično dijametralno suprotna - ne samo što ne uspijevaju puno zaraditi, već im po dolasku u obitelj natovare toliko posla da na kraju dana samo padnu u krevet i san, donosi Telegraf. Jedan oglas objavljen u jednom australskom mediju pokazao je koliko je apsurda u cijeloj priči o dadiljanju.

Od studentica se ne traži samo čuvanje djece nego i šetanje psa, kuhanje i druženje sa starijim ukućanima


"Mi smo obitelj iz Balmaina koja traži dadilju za djecu nakon škole za 20 dolara po satu. Od osobe koju angažiramo očekujemo da bude s našom djecom od 14:45 do 18:15 sati, četiri puta tjedno. Djeca nam imaju četiri i osam godina. Treba nam osoba koja ima vozačku dozvolu kako bi svojim autom pokupila djecu poslije škole i iz vrtića. Ta osoba mora imati savršeno znanje engleskog jezika kako bi našem starijem djetetu pomagala oko domaćih zadaća. Mora znati kuhati kako bi im pripremala večeru i užinu, zatim treba šetati našeg psa i voditi računa o tome da je kuća čista i uredna te da ništa od stvari nije razbacano", stoji u australskom oglasu.

...Studentica grubo prevarena nakon dogovora za studentski posao: Sve objavila na Facebooku da bi upozorila ostale...


...Kad pošalješ prijateljicu da obavi tvoj posao: Studentica pokušala nasamariti poslodavca - iskritizirali ju i kolege...


No, to nije sve. Potrebno je da kandidatkinja ima potreban certifikat o čuvanju djece i pružanju prve pomoći, a prednost je ako zna još neki strani jezik kako bi ga starije dijete moglo što prije naučiti. K tome, prednost imaju studentice. Obitelj iz oglasa nudi 20 australijskih dolara po satu što za njihove standarde i nije neka lova pa su tako neki usporedili da je to isto kao da u Hrvatskoj netko dadilju/studenticu plaća 15 kuna po satu.


Izvor: Shutterstock

Studentice iz Srbije nerijetko oglasi navode da im u Austriji, Njemačkoj ili Danskoj primjerice za samo 300 ili 400 eura mjesečno natovare toliko obaveza da im se život smuči. Moraju da čuvati djecu, kuhati, spremati kuće ili šetati psa te praviti društvo najstarijim ukućanima. Pritom, ne smiju koristiti svaku kupaonicu u kući, a u frižideru imaju poseban odjeljak s hranom samo za njih.

To sve zvuči vrlo ponižavajuće pa je zato čuvanje djece "preko grane" postao jedan od omraženijih poslova i posao koji se definitivno izbjegava.

Cijeli članak o ovoj temi pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
foto: Unsplash


dadiljanječuvanje djecedadiljaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se