Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tisuće mladih nakon fakulteta rade poslove za koje im uopće ne treba diploma

MojFaks | Karijera, 06.07.2016.Tisuće mladih nakon fakulteta rade poslove za koje im uopće ne treba diploma

Preko 50 tisuća novopečenih akademskih građana radi poslove za koje im ne treba diploma, pokazalo je novo istraživanje koje je potaknulo stručnjake da se zapitaju koliko je uopće isplativno plaćati skupu školarinu za studiranje na fakultetima.

Iako je omjer broja mladih koji nakon diplome pronalaze posao ili nastavljaju s obrazovanjem dosegao rekordnu brojku ove godine, podaci o zapošljavanju koje je objavila britanska Statistička agencija za visoko obrazovanje (HESA) pokazuju da sve veći broj mladih s diplomom pristaje na bilo kakav posao samo da izbjegnu nezaposlenost, čak i ako to znači zapošljavanje na poslovima koji nisu povezani s njihovom strukom ili im za njihovo obavljanje uopće ne treba diploma.

Poslovi koje navodi HESA su posao tajnika/ce, službenika/činovnika, ali blizu 10 tisuća mladih šest mjeseci nakon diplome obavlja i one osnovne poslove kao što su asistent u prodaji, zaštitar, radnik na farmi, u tvorničkim pogonima i sl. Iako je 75% ispitanika potvrdilo da je zaposleno, čak 14 tisuća njih nije bilo iste sreće.

Sve u svemu, upitnik koji je riješilo gotovo 400 tisuća mladih iz Velike Britanije i Europske unije, a koji su diplomirali 2014./2015. godine, otkrio je da 90% redovnih studenata koji po prvi puta stječu diplomu ipak zaposleno, najkasnije 6 mjeseci nakon diplome, što je najviša brojka otkako je istraživanje započeto u svome trenutnom obliku.

Značajna je i razlika u početnim plaćama djevojaka i mladića koja se razlikuje: djevojke s fakultetskom diplomom najčešće zarađuju 21 tisuću funti godišnje, a mladići 24 tisuće, što je tisuću funti veća razlika u odnosu na prošlu godinu.

Najviša stopa nezaposlenosti je između diplomaca računalnih znanosti: jedan od deset mladih s ovom diplomom ne radi. I ova je brojka ipak u padu od 2011./2012. godine kad je postotak nezaposlenih u ovom sektoru iznosio 14%. Usporedbe radi, manje od 1% diplomanata medicine i stomatologije je nezaposleno, pokazalo je istraživanje.

L.B./izvor: Independent
foto: Pixabay


mladizapošljavanjediplomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se