Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentski časopis 'Reaktor ideja' dokazuje da djevojke osvajaju prirodne znanosti i inženjerstvo

MojFaks | Karijera, 20.04.2017.Studentski časopis 'Reaktor ideja' dokazuje da djevojke osvajaju prirodne znanosti i inženjerstvo

U posljednje vrijeme u medijima često čujemo termin 'popularizacija znanosti', a posebno kad su u pitanju mladi. No, učiniti znanost pravim hitom za mlade izazov je s kojim su se u koštac uhvatili i studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva. Rezultat je njihov časopis 'Reaktor ideja'.

"Reaktor ideja" nastao je na inicijativu studenta Fakulteta kemijskog inženjerstva Stjepana Džalte nakon što je izabran za predsjednika Studentske sekcije koju je osnovalo Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa. Zapravo, cijela ideja rodila se puno ranije s profesorom te ujedno i predsjednikom Društva, Antom Jukićem, koji je odavno htio uključiti studente u cijelu priču rada Društva.

Urednica časopisa je studentica treće godine FKIT-a Ines Topalović kojoj je, zbog prethodnog novinarskog iskustva, kolega Džalto i predložio osnivanje novina. "Reaktor ideja" raspodijeljen je na četiri dijela, a Ines kaže kako je najlakše bilo napisati prve članke te je poteškoće stvaralo smišljanje naziva časopisa.


Izvor: Reaktor ideja

Naziv "Reaktor ideja" je dobio najviše glasova i tako postao službeni naziv časopisa, a oni s manje glasova poslužili su za nazive pojedinih dijelova, svojevrsnih rubrika časopisa. "Kemijska posla" je dio posvećen objavljivanju vijesti s FKIT-a, iz industrije i znanosti. Drugi dio, "Znanstvenik", namijenjen je znanstveno-popularnim člancima, "Boje inženjerstva" donose sportske teme, a "Stand-up kemičar" je zadnji, zabavni dio.

...Poslovi budućnosti: Zašto bi što više studenata trebalo studirati STEM zanimanja?...


"Reakcije na prvi broj časopisa su nas sve ugodno iznenadile, izrazito su pozitivne i imam osjećaj da smo uspješno započeli ono što smo htjeli. Pokrenuli smo studente, ali i profesore i brojne druge djelatnike, pokazali smo da zajedničkim snagama i znanjima možemo puno toga, stoga mi je velika čast imati priliku biti dio te lijepe priče, raditi sa svim ovim ljudima, a najljepše mi je to zajedništvo koje smo pokazali jer upravo sama redakcija sadrži studente svih generacija, od brucoša do studenata diplomskih studija", otkriva Ines.

Drugi broj časopisa izlazi početkom svibnja te je već u izradi, a Ines ističe kako se daljnje aktivnosti Sekcije mogu pratiti upravo u "Reaktoru ideja".

O interesu djevojaka za STEM područje svjedoči i broj kolegica angažiranih u izradi časopisa


Budući da je iz godine u godinu sve više studentica zainteresirano za STEM područje (Science, Technology, Engineering, Mathematics), Ivonu smo pitali kakvo je stanje u redakciji kada je riječ o djevojkama te koliko ih zanima znanost. Ona nam je otkrila da je na fakultetu ionako više studentica nego muških kolega pa stoga ne čudi da i u redakciji rade uglavnom mlade žene koje zanima znanost, tehnologija i industrija.

...Hoće li se zbog reforme školstva isprazniti 'prirodni' fakulteti?...


"Zanimljivo je da su se upravo studentice javile za pisanje vijesti iz znanosti, industrije, znanstveno-popularnih članaka što svakako pokazuje koliko je velik njihov interes za znanost i općenito inženjerstvo. Naš cilj i jest promicanje znanosti i inženjerstva, želimo pokazati koliko je znanost lijepa i puna različitih interesnih sfera u kojima ima mjesta i za muškarce, ali i za žene", rekla je Ines.


Ines kaže da je moguće da je na fakultetu više djevojaka nego mladića... izvor: Facebook@Studentska sekcija HDKI

U Sekciji se nadaju da će časopisom dodatno promovirati znanost, STEM područje te ime Fakulteta i Društva. Kako kažu, kroz svoje djelovanje žele aktivno preuzeti brigu o svojoj budućnosti i razvoju profesionalne karijere, uz nadu da će ih u tome podržati znanstveno i stručno okruženje.

Prvi broj "Reaktora ideja" možete pogledati ovdje.

Ivana Petrić
foto: Reaktor ideja


Reaktor idejačasopisFakultet kemijskog inženjerstvaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se