Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zarolaj i uživaj: studenti šibenskog Veleučilišta pokreću prvi palačinka-bar u gradu

MojFaks | Karijera, 04.05.2016.Zarolaj i uživaj: studenti šibenskog Veleučilišta pokreću prvi palačinka-bar u gradu

Mladi poduzetnici Simona Fuzul i Borna Škornjak, studenti druge i treće godine turističkog menadžmenta Veleučilišta u Šibeniku, otvaraju prvi palačinka-bar u Šibensko-kninskoj županiji - Roll 'n' Joy!

Njihov poduzetnički put nije bio nimalo lagan ali, kažu, upornošću i željom za napretkom lani su ostvarili prvi poduzetnički korak kada su otvorili smoothie bar 'Healthy Rest' u Bibinju pokraj Zadra, piše Šibenski.in.

U svojoj ponudi imali su sve vrste voća od kojih su izrađivali smoothieje, cijeđene sokove i voćne salate. U naglasku na 'zdravo' u ponudi su imali i sladolede bez glutena iz sladoled kuće Algida, te su izrađivali sendviče isključivo od integralnog brašna.

Na studiju su stekli znanje potrebno za iskorak u poduzetničke vode


"Kako smo kroz studiranje na Veleučilištu stekli znanje potrebno za izradu poduzetničkog projekta, sami smo se željeli okušati i izraditi jedan svoj te ga provesti u djelo. Imali smo ideju, trebali smo je samo staviti na papir i početi realizaciju... Razmišljajući o lošim navikama suvremenog čovjeka te o iskrivljenom načinu života, došli smo do zaključka kako u tom pravcu moramo djelovati. Stalno smo izloženi stresu i živimo vrlo ubrzanim tempom, a takvo nas je razmišljanje dovelo do pitanja 'Kako ljudima ponuditi proizvod koji može biti prilagođen ubrzanom načinu života, a ujedno zdrav i sladak'. Konačno, rodila se ideja za otvaranjem smoothie bara", govori Simona.

Ideju su imali, ali kažu, realizacija je bila jako teška zbog nedostatka informacija i hrvatske usporene birokracije. Navode da im je kao studentima jedino znanje kao oružje, bilo znanje koje su stekli tokom studiranja, te rada u ugostiteljstvu.


foto: sibenik.in

"Kako se i sami trudimo živjeti zdravim životom, zdravo se hraniti i baviti sportom, počeli smo težiti stvaranju i takvog proizvoda. Sve bi to bilo znatno teže ostvariti da nemamo veliku potporu profesora, prijatelja i obitelji. Iako sve to ne zvuči tako komplicirano, jako je teško raditi, studirati i razvijati nove ideje u isto vrijeme", kaže Borna.

Na ideju otvaranja palačinkarnice došli su još prošle godine, a za realizaciju su odabrali Šibenik jer ga smatraju jednim od najvećih hrvatskih turističkih bisera budućnosti, ali i gradom koji živi i zimi, što bi za palačinkarnicu osiguralo uvjete za egzistenciju tokom cijele godine.

Prihvatljive cijenom, okusom za svakoga


Palačinke su do sada učinile velike pomake u ugostiteljstvu u velikom dijelu Hrvatske. Zanimljiv su proizvod jer su prihvatljive cijenom, a mogu se prilagoditi svim željama gostiju. Pohane, slatke ili tostirane, za svakoga u ponudi postoji savršena kombinacija.

U ponudi ćemo imati na desetke kombinacija, kako slatkih, tako i slanih palačinki. Savršenu recepturu istražujemo uz pomoć obitelji i prijatelja. Posebnost će svakako biti korištenje isključivo domaćih jaja, ali i ponuda od nekoliko tipova smjese. Bez obzira što su to palačinke, trudimo se održati i neke standarde zdrave prehrane. Tako ćemo imati palačinke bez glutena, ili čak bez jaja, odnosno veganske, a bit će tu palačinke i za one u fit formi – proteinske s dodacima bez šećera.Bitno je skupiti hrabrost, imati ideju i vjerovati u nju


Simona i Borna svojim kolegama i budućim mladim poduzetnicima savjetuju da poslovne korake naprave što prije, a svi koji imaju pitanja, mogu im se obratiti.

"Bitno je samo skupiti hrabrosti, imati ideju i u nju vjerovati 100 posto  i ona može biti realizirana. Dotaknuli bismo se i onog financijskog dijela, koji vjerojatno većini stvara problem, kao što je stvarao i nama. Iza nas je par teških godina u gospodarskom svijetu, a te su godine puno toga odnijela sa sobom, ali su isto tako donijele velik strah od ulaganja. Investicije su jedini mehanizam koji u ovom trenutku može pokrenuti naše gospodarstvo, a Šibenčani trebaju biti sretni što imaju ovakav grad čiji je potencijal nemjerljiv. Novaca uvijek ima, pogotovo za investicije i dobar posao. Nama, na sreću ili žalost, obitelji pomažu prvenstveno kao moralna podrška, a sva sredstva su osigurana preko investitora i banaka. Dakle, ne postoje prepreke u realizaciji ako to istinski želite, vjerujete i ako je poslovni plan realan i postojan za neki budući period, samo hrabro" – poručuju mladi šibenski poduzetnici.

L.B./izvor: Šibenik.in
foto: Pixabay


Veleučilište u ŠibenikuSimona FuzulBorna Škornjakpalačinka bar Roll 'n' JoyKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se