Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad ti prisjedne miris kobasa i fritula: Studenti koji su se 'krvavo' naradili znaju zašto se NE ISPLATI raditi na Adventu

MojFaks | Karijera, 12.12.2019.Kad ti prisjedne miris kobasa i fritula: Studenti koji su se 'krvavo' naradili znaju zašto se NE ISPLATI raditi na Adventu

Studenti koji su odlučili zimske praznike i odmor zamijeniti radom na adventu otkrili su nam što kad neke stvari krenu po zlu ili jednostavno nije sve onako idealno kako su očekivali da će biti...

Čarolija adventa već odavno je započela, a osim što sa sobom nosi dobro raspoloženje i jedva čekanje nadolazećih blagdana, nekima donosi i dodatnu zaradu u ovo praznično vrijeme. A da su na meti najpoželjnijih radnika upravo studenti – odavno je poznato. Većina se poslodavaca odlučuje za studentsku radnu snagu, a studenti, ne skrivajući da im je glavni motivator zarada, mahnito se javljaju na oglase koji nude adventske poslove jer, osim što su dobra prilika za zaradu, u savršeno su doba godine kada predavanja i seminare na fakultetu stavljamo u drugi plan.


Iskustvo poslodavca – 'jedna je krala, jedan je bio spor i mrgodan...'


Poslodavci su već krajem listopada prionuli u potragu za radnom snagom na adventu, a osim što su nudili uobičajene poslove posluživanja hrane i pića te veseloga okruženja, garantirali su dobre satnice. Satnice se kreću od minimalnih 25 kuna po sve do 45 kuna. Uobičajene su one od 25, 27, 30 ili 35 kuna po satu, a mnogi nude i dodatne bonuse. Topli obrok obično je svima osiguran, a većina poslodavaca daje na obrok 50%. Poslodavci koji znaju da je posao na adventu 'krvav posao', smatraju da satnice za studente ni u kojem slučaju ne bi trebale biti manje od 30 kuna. A 50% na obrok daju iz razloga, govori nam jedan poslodavac, jer su studenti često znali dijeliti svoje besplatne obroke prijateljima. Poslodavac jedne od kućica na prošlogodišnjem adventu požalio se na neodgovornost i nezainteresiranost studenata za rad: "jedna je krala, jedan je bio spor i mrgodan, a jedna se stalno nešto žalila", govori nam on te objašnjava da iznimaka uvijek ima, ali se često nagledaju ovakvih prizora.


foto: MojFaks

...Ove DVIJE STVARI ne mogu podnijeti: Domaći studenti otkrili zbog čega daju otkaz na poslu...


Premale satnice za takve uvjete, a blagdani nisu više plaćeni


A da nije sve med i mlijeko, dokazuju i iskustva studenata koji su se pošteno naradili u vrijeme zimskih praznika, a pojedini i brzo odustali. Da je satnica od 25 kn dobra, ne misle svi.

"Poslodavci nisu fer jer nude premalu satnicu za takve uvjete na hladnoći, plus blagdani se ništa više ne naplaćuju", govori nam studentica Kristina. Podsjetimo, Zakon uključuje povećanje satnice za 50% za rad noću, nedjeljom i praznicima, naknadu za prijevoz, topli obrok... te kazne za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja. Kao što vidimo, pojedini poslodavci krše Zakon time što ne povećavaju satnicu za 50% za rad nedjeljom i praznicima. Naravno, ne oglašavajte se na ovakve oglase u kojima nije jasno preciziran rad nedjeljom i praznicima te prije početka rada naglasite i upozorite poslodavca na ove mjere s obzirom na to da krši Zakon o obavljanju studentskih poslova.

...SLUŽBENO JE: Evo koliko će od 1. siječnja iznositi minimalna studentska satnica...


foto: Facebook@Advent u Zagrebu

Hladnoća - otežavajuća okolnost u radu tijekom adventa. Mnogi se studenti žale na nepodnošljivu hladnoću, a jedna studentica govori nam da joj ponekad ni 5 slojeva odjeće nije bilo dovoljno. "Ponekad je znalo nemilosrdno zahladiti, a ne preostaje ti ništa drugo nego se toplo obući. U mojem slučaju, to je bilo 5 slojeva odjeće. Jedino što se brzo zagriješ dok radiš, posebice kad je velika navala ljudi", kazala je Silvia, studentica koja je prošle godine radila na Adventu na Trgu kralja Tomislava.

Nema se vremena ni za pauzu


Ako se ikad odlučite na ovaj tip posla u vrijeme praznika, pripremite se na 'full time job', rad bez pauze i još malo prekovremenih sati. "Vikendi su najgori jer se stvarno jako puno radi i ponekad nemamo uopće vremena za pauzu. To je po meni jedini nedostatak", otkrio nam je Mislav. Neki su pak puni entuzijazma krenuli u ovu 'adventuru', a nakon samo par dana i – odustali.

Patricia je bila ta koja je nakon samo par dana shvatila da to nije posao za nju i jednostavno odustala jer je shvatila da ne želi cijele zimske praznike provesti radeći ovdje. Kako nam je rekla, obitelj i odmor su joj u tim danima bili važniji od zarade i mučenja na hladnoći. 

...Student nudi fine delicije na Adventu u Zagrebu: Jeste li već posjetili hercegovačku adventsku kućicu?...


foto: Facebook@Advent u Zagrebu

Ono kad ti dozlogrdi miris kobasica i fritula


Nekima je pak miris kobasica, fritula i kuhanoga vina dozlogrdio do te mjere da su ih sljedećih godinu dana prestali konzumirati. Sari su dojadile kobasice i kako nam govori "nisam više mogla podnijeti mirise svih ovih adventskih blagodati. Kad sam tek počela raditi, bilo mi je super što ću moći isprobavati razne vrste kobasica, fritula pa čak se i ugrijati kojom čašicom kuhanoga vina, ali nakon tjedan dana, apetit je splasnuo i nisam više mogla podnijeti ni njihov miris pa sam ih prestala jesti do daljnjeg", prisjeća se svojih prošlogodišnjih iskustava Sara.

Osim što neke stvari mogu krenuti po zlu, vjerujemo da, ako ste se i odlučili za rad na adventu, uspješno savladali sve potencijalne teškoće s kojima se studenti susreću na adventskim 'kućicama'.

...Dobra i loša iskustva: Saznali smo tko (i što) sve ljuti hrvatske studente koji žele raditi...


V.S.
Foto: Facebook@Turistička agencija LAMBADA


studentistudentski posaoadventzaradanapuninovčanikloša iskustvaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se