Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zašto volontirati, ako već sada možeš stjecati iskustvo i odmah početi zarađivati? Pokaži nam svoj talent!

MojFaks | Karijera, 02.10.2018.Zašto volontirati, ako već sada možeš stjecati iskustvo i odmah početi zarađivati? Pokaži nam svoj talent!

Mladim ljudima nakon završetka fakulteta nije jednostavno odmah pronaći posao u struci, ali postoje i oni koji ga nađu 'kao od šale' čak i prije nego službeno prime diplomu u ruke, osobito za određena specifična zanimanja. Razlika između ove dvije skupine često je vrlo jednostavna - prvi potencijalnom poslodavcu šalju prazan životopis i smatraju da je sama diploma već dovoljna za potpis ugovora o radu, a drugi uz te iste podatke o obrazovanju šalju tvrtkama i čitav niz prethodnih radnih iskustava za vrijeme studentskih dana, projekata, stručnih praksi... Koga biste vi zaposlili?

Znamo da nije uvijek jednostavno uskladiti fakultetske obaveze i studentski posao ili neku dodatnu aktivnost, ali itekako će vam se isplatiti već kroz koju godinu i bit ćete itekako ponosni na sebe.

Jasno je da se od negdje mora početi pa se brojni studenti i općenito mladi često odlučuju za kratkoročno volontiranje, ljetne stručne prakse i slično kako bi stekli svoja prva iskustva, osobito u struci, a dobar dio studenata želi raditi isključivo plaćene poslove, budući da ne žele svoje dragocjeno vrijeme besplatno 'darovati' nekome tko na tome još često i zarađuje. Volontiranje je osobito zastupljeno kod studenata koji žele pomoći drugima, raditi za zajednicu i ugrožene te općenito pridonijeti boljitku svijeta.


Početno i kratkoročno volontiranje (primjerice preko ljetnih praznika) skroz je fora, a još više je fora kada za svoj rad budete adekvatno i plaćeni. Zato portal MojFaks pruža mladima priliku za stalno, studentsko ili privremeno zaposlenje te stjecanje novinarskih vještina u dinamičnom i opuštenom redakcijskom svijetu.

Tražimo pojačanja u timu!


MojFaks, portal koji prati visoko obrazovanje i studentski život općenito, u potrazi je za pojačanjima u svom timu. Malo stariji novinari pa čak i oni mlađi koji su u novinarstvo kročili prije par godina, znaju da je jako teško zaraditi kruh baveći se svojom profesijom. Ponekad je još teže početi i uopće ući u svijet novinarstva i biti plaćen. Kako bi otvorio put mladima te im ponudio mogućnost učenja i napretka na razini koja se ne svodi na volontiranje, portal MojFaks odlučio se predstaviti potencijalnim mladim novinarima i studentima koji bi htjeli raditi u medijima. A kako se najbolje predstaviti nego kroz pozitivne primjere?

Ivana je na portal došla prije dvije godine kao studentica izvanrednog studija, a prije toga odradila je stručno osposobljavanje na sestrinskom portalu za tinejdžere koji drži ista tvrtka. Prije nego je počela pisati za MojFaks, nije bila plaćena za svoje tekstove, a nije joj bilo niti bitno dokle god su oni negdje vidljivi i objavljeni. No, to vrijeme je za Ivanu prošlo... Sada Ivana sjedi na mjestu urednice portala.

"Kada sam upisala izvanredni diplomski studij odlučila sam tražiti posao u struci koji će biti plaćen jer do tada sam volontirala na različitim medijima te to smatrala dobrom praksom. Budući da svi imamo režije za platiti kao i prazan stomak koji treba barem malo napuniti, odlučila sam konačno naći posao u struci koji će biti plaćen. I našla sam ga na portalu MojFaks. Moja karijera krenula je stručnim osposobljavanjem u tvrtki Domino efekt na portalu za tinejdžere, a nastavila se na portalu koji prati studentski život i visoko obrazovanje MojFaks. Danas, spletom okolnosti sjedim na uredničkom mjestu i svakako bih ohrabrila mlade novinare i studente koji žele da se njihov dobar rad prepozna i plati, da razmisle o početku karijere na portalu MojFaks jer će puno naučiti, izaći iz svoje zone komfora kroz razgovor s različitim ljudima i sugovornicima, odlaskom na terene te steći znanje iz područja communityja na društvenim mrežama. Svi smo mi prošli volonterstva, ali u određenim godinama je zaista vrijeme za plaćen posao, što je u medijima danas dosta teško" - podijelila je s nama Ivana.


'Rekli su mi da moram donijeti ugovor...'


Sličnu priču ima i Ana iz Rijeke koja je prošle godine došla na studij u Zagreb. Iako ne studira novinarstvo, Anu je uvijek privlačilo pisanje. Svoj hobi ispunila je radom na portalu MojFaks te na sestrinskim portalima iste firme. Osim što joj je to donijelo novo iskustvo u pisanju, donijelo joj je i zaradu kojom si je popunjavala džeparac.

"Oduvijek sam pisala za neke novine, prvo za školski časopis pa Modru Lastu i onda na kraju za Tulumarku, Teen385 i Mojfaks. Super mi je ovdje zato što je opuštena atmosfera, odlična ekipa, a stvarno sam puno toga i naučila - osim što znam napisati klikbejt članak, znam ih prepoznati na kilometar i izbjeći iste. Iako je sve super, moram priznati da sam na samom početku doživjela nešto što nisam mislila da ću ikada: rekli su mi da moram donijeti studentski ugovor do svakog 10. u mjesecu - nisam mogla vjerovati da će moj novinarski rad zaista i biti plaćen? U svakom slučaju, 10/10 would recommend!" - ispričala nam je studentica Ana.


A sada ste vi na redu!


Ako vam je dosta rada za "dž" i želite steći stvarno iskustvo rada u digitalnim medijima, vrijeme je da zaradite paricu kod nas na portalu gdje vas čeka opuštena atmosfera, kreativno okruženje te novo iskustvo koje može postati dio vašeg životopisa.

Trenutno su nam zanimljive sljedeće otvorene pozicije (ali rado ćemo saslušati i sve ostale zainteresirane koji nam se jave):

- Novinar na portalu (više izvršitelja)
- Social media manager
- Producent video sadržaja
- Snimatelj / montažer
- Grafički dizajner
- Asistent u marketingu

Javite nam se! Ne trebate nam slati strogo formalne životopise, ali svakako nam napišite malo više o sebi, područja u kojima se najbolje snalazite i koja vas najviše interesiraju. Vaše prijave šaljite na info@mojfaks.com zaključno sa 19.10., obavezno u prijavi naznačite i za koje radno mjesto se javljate.

Za sva dodatna pitanja i informacije slobodno nam se javite na info@mojfaks.com ili u inbox na našem Facebooku.

Više o portalu: Mojfaks je najstariji domaći studentski portal, pokrenut 2006. godine.


posaomojfaksKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se