Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prestanite gubiti dragocjeno vrijeme: Uz pomoć ovih trikova za studiranje vaših će 24 sata u danu konačno imati smisla

MojFaks | Laganini, 18.02.2020.Prestanite gubiti dragocjeno vrijeme: Uz pomoć ovih trikova za studiranje vaših će 24 sata u danu konačno imati smisla

Dobro je s vremena na vrijeme podsjetiti se nekih trikova i savjeta pomoću kojih se lakše organiziramo i pri tome, uštedimo vrijeme, a ne gubimo ga na one nevažne stvari...

Vrijeme je iluzionarno i protječe bez moći da upravljamo njime. Trenutak u kojem ste pročitali ovu rečenicu već je dio prošlosti. No, ne dozvolite da vam vrijeme tako olako odmiče i bježi, već pribjegnite dobroj organizaciji i raspodjeli koja će vam uštedjeti ono vrijeme koje trošite na bespotrebne stvari, a pripomoći da uspijete upravljati njime baš onako kako vama najbolje odgovara. Donosimo vam savjete kojima ćete si olakšati neproduktivno gubljenje vremena i pretvoriti ga u produktivno...

1. Živite u kampusu ili blizu njega

Znamo da je udaljenost od fakulteta, posebice u većim gradovima, glavna prepreka pri kojoj puno vremena gubite kad odlazite i kad se vraćate s fakulteta. Kad zapnete u gužvi, taj put zna potrajati i duže od predviđenoga. Da izbjegnete kašnjenja, gužve i prometne zastoje na koje, nažalost, ne možete utjecati, gledajte da pronađete stan na lokaciji koja je u blizini vašega fakulteta. Tako ćete smanjiti nepotrebno vrijeme putovanja, a pri tome imati više vremena za druge obveze. 

2. Ako živite daleko, učite dok putujete

Nadovežemo li se na prethodnu točku i uzimajući u obzir daljinu fakulteta, preporučljivo je da to vrijeme utrošite na ponavljanje, čitanje ili učenje nekog predmeta. Na taj ćete si način skratiti muke koje će vas ionako dočekati kasnije. Ako pak živite i van mjesta studiranja, nije naodmet da prelistate pokoju skriptu da vas ne opere potpuna grižnja savjesti nakon nekoliko dana odmaranja. A sad iskreno, je li ovo itko ikad stvarno učinio?! 

3. Provedite 30 minuta na planiranje vašeg tjednog rasporeda 

Pola sata dnevno uistinu nije puno. Vrlo se često zateknete da tipkate, listate naslovnicu društvenih mreža ili gledate neke smiješne video uratke, no to vrijeme itekako možete utrošiti i na organiziranje dnevnog ili tjednog plana da si unaprijed olakšate izvedbu istih. Planiranje je ključ uspjeha!


foto: Freepik by rawpixel


4. Svaki tjedan provedite 15 minuta ispisujući bilješke

Ilitiga ispišite svoje misli na papir. Nakon tjedan dana prikupljenih preokupacija, negativnih, pozitivnih misli, znamo da je predobar osjećaj samo prisjetiti ih se čitajući te znati da ste neke obveze ispunili i ostavili zauvijek iza sebe. Nema boljeg osjećaja. 

5. Svakog jutra provedite 5 minuta planirajući svoj dan

Nije loše isplanirati barem okvirno tijek dana. Da vam se ne dogodi 'prazan hod' upotpunite dnevni raspored prioritetnim obvezama, ali i sitnicama te si priuštite uživanje i zasluženi odmor.

...Nismo baš sigurni, ali tvrde da ćeš živjeti dulje ako čitaš... Je li ova brojka vrijedna svih sati provedenih za knjigom?...


6. Na računalu stvorite dobro organiziranu strukturu mapa

Da bi stvari bile dobro organizirane, posložite i mape na radnoj površini svojeg računala s obzirom na to da je računalo jedno od bitnijih stvari svakoga studenta. Dobra organizacija mapa i datoteka pomoći će vam da se lakše snađete, a i brže pronađete željene dokumente.

7. Sve spremite na pohranu u oblaku za jednostavan pristup

Google drive, Dropbox, USB, disk... Pohranite svoje datoteke na sigurno mjesto i stvorite kopije. Nikad ne znate što se može dogoditi, a pohranjujući sve datoteke na 2 mjesta, briše sve potencijalne neugodnosti i slomove živaca koji bi se mogli dogoditi. 

8. Pri čitanju udžbenika uzimajte samo važne napomene

Sve ono što je podcrtano, podebljano ili označeno zvjezdicom, jest i ono najbitnije. Dakako, valja pročitati i ono prije ili poslije, ali pokušajte si već u prvom čitanju skratiti i sažeti rečenice u manje i pri tome izdvojiti najbitnije. 


foto: Freepik by mindandi

9. Pitajte svog predavača koja područja trebate proučiti za ispit

Pripremite se na vrijeme i bilježite važne stvari koje predavači često i spomenu na predavanjima. Nikako ne pamtite sve, već posegnite za olovkom i podcrtajte taj dio, zaokružite stranicu u knjizi. Bit će vam kad-tad važno! 

10. Izbrišite aplikacije na društvenim mrežama o kojima ste ovisni

Teško je procijeniti i priznati si postoje li aplikacije o kojima ste ovisni, no svakako postoji ona jedna koju neumorno listate u svim pauzama, pregledavate ju i kad za to nije vrijeme, vraćate se da provjerite svake minute ima li nešto novo... Eh da, radi se o bespotrebnoj navici. Ako vam teško pada brisanje, odlučite se barem na privremenu blokadu, to jest nekorištenje aplikacije u najvažnijim trenucima, poput učenja za važan ispit.

11. Ne provodite vrijeme s prijateljima ili studentima koji se žale

Koliko takvih možete sad odmah nabrojati na prste jedne ruke? Možete ih nabrojiti i puno više, je li tako? Odmaknite se od takvih i ne dajte da njihova negativna promišljanja utječu na vaše. Ne dozvolite da upravljaju vašim mislima i pustite ih da uživaju u toj apatiji. 

...Prva je najteža: 5 zlatnih pravila za uspješno preživljavanje najkritičnije godine faksa...


12. Ustanite prije 8 sati ujutro i počnite dan ranije

Okej, znamo da je ovo možda i najteža točka, ali vjerujte, kada se naviknete na ranije buđenje tijekom tjedna, ustajanje vam nakon te prilagodbe neće zadavati probleme. Imat ćete više vremena, osjećat ćete se korisnije i produktivnije, a vrijeme u danu će vam biti zahvalno pa ćete i vi biti zahvalniji i sretniji sami sa sobom.

13. Obavljajte najzahtjevnije zadatke ujutro

Punom parom naprijed u ranim jutarnjim satima. Vjerujte, nakon ručka više se ni nećete sjećati što ste sve danas odradili, a bit će tako dobro prisjećati se zahtjevnih zadataka i obveza koje su već sada iza vas.

14. Pridružite se studijskoj grupi društvenih medija kako biste si međusobno pomogli

Okej, svjesni smo da se ova  točka pomalo kosi s onom da obrišete aplikacije društvenih mreža o kojima ste ovisni, no također znamo da se vaša privatna grupa neće proširiti na sve društvene mreže već je ona uglavnom zastupljena na Facebooku.


foto: Freepik by teksomolika 

15. Šaljite ili odgovarajte na poruke samo za vrijeme odmora

Iskoristite pauze upravo za ovakve aktivnosti. Zanemarite onih 176 nepročitanih poruka u grupnom chatu. Stavite obavijesti na bešumno. Sad, odmah! 

16. Ne ciljajte na savršenstvo, dovoljno je i 'dobro'

Tako je! Znamo da ocjene na fakultetu često nisu mjerilo vašega pravoga znanja tako da ne morate težiti prosjeku 5.0 jer je to na faksu totalno nevažno. 

...'Odustajem od faksa i idem doma': I još 14 misli koje studentima prolaze glavom za vrijeme ispitnih rokova...


17. Ne vjerujte svojoj memoriji, postavljajte kalendarska upozorenja i podsjetnike

Znate kako kaže ona stara poslovica: Pametan piše, budala pamti. Ovo je isti savjet samo malo moderniziran. 

18. Ne odlažite stvari, samo započnite

I nakon silnog 'trabunjanja', nema više čekanja. Pokrenite se i uhvatite u koštac sa svim bitnim i manje bitnim studentskim obvezama! 

V.S.
Foto: Freepik 


studentiorganizacijapripremavrijemezadaciobvezeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se