Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

5 najčešćih zabluda o studiranju

MojFaks | Laganini, 20.06.2016.5 najčešćih zabluda o studiranju

Završiš srednju školu, dobiješ svjedodžbu u ruke, rasturiš na državnoj maturi i upišeš željeni fakultet. A onda slijedi razočaranje...

Pun/a nade, entuzijazma i velikih očekivanja kreneš na predavanja i shvatiš da je sve što si mislio/la da znaš o studiranju i fakultetu kao instituciji jedna velika laž!

Puno je zabluda, stereotipa i laži o svijetu u koje vjerujemo dok se ne razuvjerimo.

Evo koje su to najčešće zablude kad je studiranje u pitanju!

Studij će te pretvoriti u formiranu ličnost


Studij te neće pretvoriti u formiranu ličnost i riješiti sva tvoja egzistencijalna pitanja. Nećeš postati odrasla, zrela i odgovorna osoba koja ima odgovor na sva pitanja. Ako imaš isplaniran život, karijeru i budućnost općenito – odlično, ali velike su šanse da nemaš pojma što ćeš nakon fakulteta i to je također u redu. Kao što je u redu promijeniti studij ako shvatiš da si krivo odabrao/la prvi put, isprobati nekoliko poslova prije nego odlučiš da si našao/la onaj pravi i razmišljati o sebi  kao o nedovršenom projektu do zrelih godina.

Partijat ćeš po cijele daneTulumarenje tijekom studiranja je nužno zlo koje je potrebno dobro dozirati. Naravno da je privlačno izlaziti, družiti se, eksperimentirati, ispitivati svoje granice, ali treb imati na umu da bi te intenzivno tuluamrenje moglo koštati ocjena pa čak i koje godine. Ne možeš tulumariti po cijele dane jer će ti se obaveze nagomilati, a ako ih netko ne odradi umjesto tebe – uskoro se više nećeš moći snaći u toj hrpi seminara, ispita i kolokvija koji čekaju. Zlatna sredina je najbolje pravilo: uživaj u društvenom životu, ali s dobrom mjerom. Neće svijet propasti ako ne dođeš baš na svaki domski tulum.

To je vrijeme za zaljubljivanje


Istina je da ćeš upoznati mnogo novih osoba od kojih će ti neke postati dobri prijatelji, neke ćeš mrziti, a neke će te privlačiti, ali ukoliko se ne dogodi da pronađeš "the one" osobu – ne očajavaj. Ubrzani tempo, mnogo stresa, neuredan životni ritam, stipendije u drugim gradovima ili zemljama, sve su to okolnosti koje ne pomažu zbližavanju s nekime i održavanju stabilne veze. Nekima je cilj što više izlaziti i promijeniti što više partnera, drugi "briju" sami jer nemaju vremena za veze, a treći uspješno guraju vezu još iz srednje škole. Nema pravila koje ti kaže kako bi ljubavni život trebao izgledati tijekom studiranja, no uvijek možeš očekivati neočekivano.

Imat ćeš super studentski smještaj
Bilo bi krasno kad bismo svi mogli živjeti u cool opremljenim, svijetlim i veselim stanovima kad doselimo u novi grad na studij, a najboljim cimerima na svijetu, ali šanse za to su jako male. Studentski smještaj često je jako skroman, stanovi koji se iznajmljuju često su u loše stanju, a o "gazdama" i "gazdaricama" iz pakla da i ne pričamo. Anegdote iz vremena studiranja postat će nešto što ćeš kasnije u životu prepričavati na obiteljskim ručkovima, svaki put iznova jer teško da ćeš više ikad u životu doživjeti toliko neugodnosti, stresa, ali i lijepih iznenađenja kao u periodu studiranja i potrage za stanom.

Diploma je dovoljna


Kad bi to barem bilo tako! Marljivo učiš, položiš ispite i dobiješ diplomu i prilike se počnu otvarati same od sebe. Nažalost, tržište rada danas je takvo da većina poslodavaca očekuje od tebe da već tijekom studija odrađuješ prakse, volontiranja i sudjelovanja na raznim projektima s ciljem stjecanja radnog iskustva. Diploma uvijek znači više ako uz nju u životopis možeš navesti i nekoliko praktičnih iskustava i vještina koje si naučio/la, a o umrežavanju s profesorima i stručnjacima u tvom području da i ne govorimo. Aktiviraj se već tijekom studija – ne čekaj diplomu da počneš tražiti posao i umrežavati se s potencijalnim poslodavcima.

L.B./foto: Shutterstock


studiranjezabludediplomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se