Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Alat dostojan svemira: Astronauti isprintali ključ koji je za njih dizajnirao student

MojFaks | Laganini, 17.06.2016.Alat dostojan svemira: Astronauti isprintali ključ koji je za njih dizajnirao student

Student Robert Hillan dizajnirao je višenamjenski alat koji su u srijedu astronauti isprintali na ISS-u na novoj verziji 3D printera. Njegov rad bio je najbolji na natječaju za 'mlade inženjere'.

Kutija s alatom nešto je što svi imamo pri ruci kad trebamo obaviti popravke oko kuće, a isto to vrijedi i za astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji, piše 24sata.

No, oni su u specifičnoj situaciji jer često ne mogu koristiti obične alate, u slučaju kvara obično bi morali čekati da im se posebno dizajnirani alat dostavi.

Zahvaljujući Robertu Hillanu, studentu Sveučilišta u Alabami, astronauti su dobili novi višenamjenski ključ. Njegov dizajn izabrali su na natječaju koji je pokrenut još prije dvije godine, a ključ su napokon isprintali u srijedu na novoj verziji printera koji je kompanija Made in Space razvila zajedno s NASA-om.

Hillan je dizajnirao alat koji sadrži nekoliko ključeva i druge alate, a u srijedu ga je NASA pozvala i da uživo prati printanje u svemiru."Neizmjerno sam zahvalan jer sam dobio priliku dizajnirati nešto za proizvodnju na svemirskoj postaji. Oduvijek sam imao strast za istraživanje i putovanje svemirom. Ovaj alat sam dizajnirao za različite situacije i nadam se da će se u budućnosti koristiti njegove razne verzije i to od snažnijih materijala", rekao je Hillan koji je i razgovarao s astronautima.

L.B./izvor: 24sata
foto: screenshot


Robert HillanaSveučilište u Alabamivišenamjenski ključastronauti3D printersvemirKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se