Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bili smo na otvorenju MUZEJA MAMURLUKA: Kad se probudiš kraj pedale bicikla – to se pamti! FOTO

MojFaks | Laganini, 02.12.2019.Bili smo na otvorenju MUZEJA MAMURLUKA: Kad se probudiš kraj pedale bicikla – to se pamti! FOTO

Svi imamo bar jednu anegdotu iz povratka kući nakon izlaska tijekom kojeg smo popili koju previše. Takve situacije nisu strane studentima, dapače! Upravo je toga bio svjestan i dvojac koji stoji iza novog zagrebačkog muzeja.

Studentica kiparstva (odnedavno diplomirana kiparica) Roberta Mikelić i student programiranja Rino Duboković, poučeni vlastitim iskustvima te podržani od strane kolega, došli su na ideju otvaranja Muzeja mamurluka koji bi postao domom svih onih fora priča koje se prepričavaju na kavama nakon izlaska. Naravno, ako smo ih se u stanju sjetiti.

Kad se probudiš s pedalom bicikla...


Sinoć je, očekivano u večernjim satima, Muzej mamurluka otvorio svoja vrata i pokazao svoje zidove ukrašene mamurnim prisjećanjima, a Rino nam govori kako su izlasci i mjesta za šankom jedno kreativno mjesto


foto: MojFaks

"Bili smo na Beer festu i poslije smo otišli do Alcatraza gdje smo razgovarali o tim pijanim i mamurnim pričama i moj prijatelj je ispričao kako se probudio s pedalom bicikla, a meni je pala napamet ideja zašto ne bi postojao neki muzej o tome, kao što postoji Muzej prekinutih veza, tako da postoji i mamurnih priča”, govori nam on. 

Muzej mamurluka nalazi se nekoliko stotina metara od kultnog Alcatraza u Preradovićevoj, a ovaj dvojac kroz smijeh govori kako vjeruju da će ekipa iz birca svratiti s nekom od priča u Muzej. 


foto:MojFaks

Kako se toga dosad nitko nije sjetio?!


Nakon što se ideja rodila u Alcatrazu, započeli su s realizacijom projekta muzeja u petom mjesecu. Prvo su se otrijeznili, naravno. Roberta i Rino nam govore da su u početku pretraživali internet kako bi provjerili postoji li neki sličan muzej ili pak neka baza "mamurnih" priča. Njihov, tek otvoreni muzej je jedini takav u svijetu, što je malo neobično ako pomislite da se dosad nitko nije sjetio zabilježiti sva ta hvatanja za glavu u jutrima nakon izlaska.

Priče koje možete vidjeti u Muzeju prikupljane su na internetu i putem ankete, a značajan doprinos je stigao od prijatelja. 


foto: MojFaks

"Ideja je da se kasnije mogu ostaviti neke stvari, kao u Muzeju prekinutih veza. Bitno je naglasiti da tko god želi ostaviti svoju priču i predmet to slobodno može napraviti", govori nam Rino. 

Pijani povratak kući...


Prostor u koji se Muzej smjestio nije velik. Zidovi su oslikani grafitima, a čitav koncept predstavljen je u tri prostorije koje predstavljaju pijani povratak kući. Dobijete i naočale koje će vam (ako već niste cuga) zamutiti vid i malo zatalasati tlo pod nogama, čisto da imate pravi osjećaj povratka doma. Jedna prostorija ukrašena je ogledalima jer svi znamo da je "samo da provjerim kako izgledam" česta izjava prije neposrednog povratka kući. Problem je što si svi u tom trenutku dobro izgledamo, ali sutradan se o tome može raspravljati.


foto: MojFaks

Od ulaska u Muzej pa sve do posljednje destinacije – prostorije koja podsjeća na malu studentsku sobu u kojoj je večer prije bio tulum – svi su zidovi ukrašeni mamurnim pričama.

Ima tu svega, od davanja osobne iskaznice ocu na ulazu u stan, bježanja od policije, lomljenja i pijanog on-line šopingiranju – pa do krađe životinja iz Zoološkog vrta. Da, dobro ste pročitali. (Kad malo zastanem nad tipkovnicom i razmislim, to bi mogla i biti "najnormalnija" priča jer lopov je zasigurno veliki ljubitelj životinja i želi im najbolje.)

Kako god – nećemo vam otkrivati priče u detalje, posjetite Muzej mamurluka, podržite kolege kupovinom ulaznice od 20 kuna (za studente) i još bolje – svojom pričom.

Muzej ima potencijala, a sigurno svako od nas ima bar jednu priču koja zaslužuje da krasi zid ovog muzeja. 


foto: MojFaks

Anja Zulić
Foto: MojFaks


Muzej mamurlukaotvorenjepijanstvostudentimamurlukRoberta MikelićRino DubokovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se