Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Biste li radili ovaj posao? Osječki KBC studentima plaća 23 kune po satu za nošenje umrlih i bolesnika

MojFaks | Laganini, 27.09.2018.Biste li radili ovaj posao? Osječki KBC studentima plaća 23 kune po satu za nošenje umrlih i bolesnika

Studentski poslovi variraju od onih uredskih pa do fizikalije. Ovo zadnje uopće nije neuobičajeno pa tako studenti bivaju plaćeni za različite fizičke poslove poput prenošenja namještaja, rada na gradilištu, u skladištu itd., a jedan vrlo neobičan oglas za posao u osječkom KBC-u podigao je malo prašine. Naime, kod njih studenti nose umrle i bolesnike.

U moru uobičajenih ponuda studentskih poslova, poput onih za konobare, prodavače, agente u pozivnim centrima, na stranicama osječkog Studentskog centra, odnosno servisa, za oko lako zapne oglas KBC-a Osijek, koji već početkom listopada želi angažirati veći broj redovitih studenata za obavljanje težih fizičkih poslova u bolnici. Konkretno, traži se petnaestak studenata koji će kroz duže razdoblje raditi kao nosači i vozači bolesnika i umrlih u krugu bolnice; s ekipom majstora na održavanju, čišćenju i prenošenju materijala; na poslovima utovara i istovara u skladištu arhive, u praonici rublja, a prema potrebi i u kuhinji, izvještava Glas Slavonije.

Izvor: Pixabay

Osječki će KBC studentima za ove teže fizičke poslove platiti 23 kune po satu. Studenti će raditi osam sati dnevno, najčešće u prvoj smjeni od 6 do 14 sati, no, od njih se očekuje fleksibilnost, pa mogu raditi i u poslijepodnevnim i noćnim satima u redovnom radnom vremenu KBC-a od 0 do 24 sata.

Studenti neće raditi poslove medicinske struke s bolesnicima


Osim toga, studenti će se raspoređivati na radno mjesto prema potrebi, što znači da mogu raditi na više poslova iz oglasa, a ne samo na jednom. Nesvakidašnji je oglas komentirao rukovoditelj Studentskog servisa Tihomir Milinović. Kaže da je zapravo riječ o već dobro uhodanoj praksi.

Izvor: Unsplash

"Studenti te poslove rade već gotovo tri godine, a kako velik broj njih zbog završetka studija uskoro gubi pravo na rad, tako i prestaje raditi, pa KBC sada popunjava upražnjena mjesta. Zapravo smo jako zadovoljni interesom.", komentirao je Milinović za Glas Slavonije.

...I za njih 'prijemni': Čistačice na Građevinskom fakultetu polažu ispit iz građevinarstva...


No, od studenata se očekuju neki drugi uvjeti navedeni u oglasu. Prije svega traži se dobra tjelesna spremnost i kondicija, koncentracija, urednost i suradnja s bolničkim osobljem te strpljivost u radu s bolesnicima. Drugo, studenti trebaju biti spremni početi raditi s prvim danima listopada te kontinuirano najmanje idućih šest mjeseci. Treće, "svi studenti prije početka rada u KBC-u Osijek moraju proći liječnički pregled za navedene poslove, odslušati i položiti zaštitu na radu te odslušati predavanje intrahospitalnih infekcija, a sve poslove obavljaju u timu s jednim od naših djelatnika", rekli su nam u ravnateljstvu KBC-a. Liječnički pregled plaća poslodavac, ali tek nakon tri mjeseca kontinuiranog rada.  S obzirom na teže uvjete - fleksibilnost, rad u smjenama, ali i rad koji iziskuje strpljenje i mnogo humaniji pristup nego u obavljanju nekih drugih uobičajenih studentskih poslova, satnica je, smatra Milinović, osrednja.

...Od održavanja porno stranica do poziranja u gaćama: Najčudniji studentski poslovi u Hrvatskoj...


"Bez obzira na to što se radi, treba imati strpljenja i živaca. Do sada su studenti i poslodavac, ali i pacijenti, bili zadovoljni. Najčešće su radili studenti viših godina ili apsolventi koji lakše mogu prilagoditi vrijeme potrebama poslodavca. Radi se najčešće u prvoj smjeni radnim danima kada je najviše posla, no neki studenti tražili su rad u noćnoj ili poslijepodnevnoj smjeni i vikendima, zbog obaveza na fakultetu, ali i manje količine posla. Bolnica im je u kombiniranju smjena izlazila u susret.", kaže Milinović.

Izvor: Unsplash

U osječkom KBC-u poslove nosača bolesnika i umrlih do sredine 2016. godine obavljali su uz bolničko osoblje i zatvorenici (na probaciji) kroz rad za opće dobro, a otada to rade studenti.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: kbco.hr


osječki KBCstudentski posaonošenje umrlihbolnicaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se