Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ribice s amonijakom, čips s jogurtom: najneobičnije grickalice koje jedu studenti diljem svijeta

MojFaks | Laganini, 20.05.2016.Ribice s amonijakom, čips s jogurtom: najneobičnije grickalice koje jedu studenti diljem svijeta

Godišnje se u cijelom svijetu potroši više od 300 milijarde dolara na popularne 'grickalice' koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost. No, usprkos tome, jedemo ih u prevelikim količinama, a gotovo da svaka zemlja u svijetu ima svoju omiljenu.

Donosimo vam samo neke od njih, te komentare naših studenata o njihovim omiljenim, a neobičnim kombinacijama hrane, te kratke opise hrane koju najčešće konzumiraju tijekom ispitnih rokova.

Kanadski studenti kao najčešću grickalicu prije ispita grickaju čokoladicu koja se zove Hershey koja je kiselkastijeg okusa od ostalih vrsta čokolade, te tamnija. S druge strane, studenti američkih sveučilišta nikako ne mogu zamisliti svoje studentske dane bez popularnih fritosa. Riječ je o jednoj vrsti čipsa koju je prvi puta 1930.godine proizveo Charles Doolin na jednoj meksičkoj plaži. Imaju oblik jastučića od tijesta i sastoje se od kukuruznog brašna.


foto: youtube.com

Od brze hrane do pive i dvopeka


Iako bi se očekivalo da su upravo stanovnici SAD-a i Europe najčešći posjetitelji lanaca brze hrane, čini se kako ipak postoji država čiji stanovnici toliko često konzumiraju jedan fast food deserta da je isti gotovo prozvan nacionalnom slasticom. Brazilski studenti sve više dolaze u restorane brze hrane zbog pite od banana, koja se tamo kupuje u najvećim količinama i veoma se mala količina tog deserta izvozi.

Dok u južnoj Africi najviše studenti najviše konzumiraju snack sličan dvopeku, u Nigeriji su pravi hit čokolada i bomboni Minty s okusom mentola. To ne čudi, jer se upravo u toj zemlji proizvodi dovoljna količina kakaovca da 'podmiri' sve potrebe lokalnog stanovništva, uključujući i studenata, za čokoladom.


Fritos stavljaju u sendviče, lazanje, tjestenine...foto: junkfoodguy.com

U Aziji je gotovo došlo do ukidanja mogućnosti da se poslužuje bilo koja vrsta snacka, jer je nakon njegove proizvodnje došlo do širenja crnog tržišta prodaje istog. No, to se nije dogodilo, pa se tako danas studenti najviše slade slatkim sendvičima i pitama od čokolade. U nekim dijelovima studenti umjesto hrane konzumiraju velike količine bezalkoholnog piva s različitim voćnim okusima.

Japanci vjerojatno imaju jedan od najčudnijih snackova koje nude, a to su čokoladice s okusima graha, soje, leće. Istovremeno je zanimljivo da je prodaja i izvoz takvih slatkiša velika i u Japanu se proizvođači natječu kako smisliti novi "limited edition" okus.

Čips i čokolade kod naših studenata


Iako se vjeruje da u europskim državama studentski život provodi uz vrećicu čipsa i omiljene bombone, i na našem se kontinentu mogu naći snackovi koji su pomalo neobični. Tako u nekim skandinavskim državama, poput Norveške i Danske studenti lude za čokoladicama u obliku ribica koje su slatko slanog okusa s dodatkom amonijevog klorida.

foto: upscavanger.com

S druge strane, Francuzi najviše, od svih europskih stanovnika, odlaze na ručak u jedan od najpoznatijih lanaca brze prehrane, a studenti se tamo slade voćnim i čokoladnim tortama, čak i više nego klasičnim francuskim jelima.

Naši studenti ne odstupaju previše od ostalih zemalja, jer je čips gotovo nezaobilazan, ali se na meniju nađe i koštunjičavo voće.

Pošto sam za vrijeme ispita najčešće doma, tad jedem samo maminu kuhinju (živim sa roditeljima u Zagrebu), ali jedem i tri puta više na dan. Na stolu uvijek mora bar neka grickalica, čips, smoki, štapići, ali najdraže mi je imati sjemenke bundeve, lješnjake ili pistacije. Nemam uobičajenu prehranu. Imam je ovisno o danu, koliko rano mi je predavanje i da li doma napravim neke žitarice ili ću na putu kupiti pecivo. Nisam jedna od onih koje paze na prehranu i ide u teretanu pa se ne zamaram time”, kaže nam studentica medija i odnosa s javnošću jednog zagrebačkog fakulteta.


foto: progressive.com.hr

S druge strane, Iva Mikić, studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku kaže kako priznaje da se zbog stresa prije ispitnih rokova u potpunosti nezdravo hrani, a najdraža joj je Nutella u svim kombinacijama.

Još uvijek je sama Nutella, najčešće bez kruha moj prvi izbor, samo sa žličicom. Isto tako, jako volim slane uštipke, također s nutellom. Nutella mi ide uz sve”, sa smiješkom kaže Mikić.

Samo neke od kombinacija koje sam probala i svidjele su mi se su pašteta i majoneza, klasika su valjda smoki i čips, ili čips i čokolada, čips od paprike volim umakati u dukatos grčki jogurt i to je uglavom to”, zaključuje studentica odnosa s javnošću.

Ima i onih među nama u kojima se, tijekom ispitnih rokova, probudi gurmanski duh! Studentica Petra sa svojim dečkom obožava kuhati razna egzotična jela, posebno tijekom polaganja ispita.

"Dečko i ja nemamo određenu grickalicu koja nas smiruje, no opušta nas kuhanje svakakvih specijaliteta pa se često na našem stolu nađu nespojivi sastojci poput rižota s jabukama i slični ludi recepti koje nađemo na internetu”, kaže.


Mahune omotane u slaninu, rižini rezanci u ljutim umaku i cherry rajčicama i puretina premazana i zapečena u medu, foto: privatna arhiva

Inače, kad sam kao zdrav, onda bademe, ali u ispitnim rokovima ima previše stresa pa onda ipak nisam zdrav i aaaaa sve. Čak bih i kuhao više nego inače, samo da ne moram učit. Homemade pizze, sendviče, brownieje... Sve stvarno. Stalno jedem sve, nisu ispitni rokovi neka razlika. Eventualno bih sve zalijevao kavom i Monsterima zbog kao više energije”, kaže nam student kulturologije Franjo.

Za kraj donosimo komentar kolegice Ivane koja studira novinarstvo, a koja u šali kaže da tijekom ispitnih rokova najčešće gricka – nokte.

Jasna Ožanić
foto: Pixabay


grickalicesvijetHrvatskastudentska prehranaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se