Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Danas ni među top 5: nećete vjerovati koje je zanimanje bilo najpopularnije među mladima prije 40 godina

MojFaks | Laganini, 04.04.2016.Danas ni među top 5: nećete vjerovati koje je zanimanje bilo najpopularnije među mladima prije 40 godina

Prošlo je 40 godina otkako su čitatelji tada popularnog tinejdžerskog magazina 'Tina' glasali o tada najpopularnijem zanimanju. Što mislite, koje je dobilo najviše glasova?

Magazin "Tina" izlazio je sedamdesetih godina u Zagrebu i bio je jedan od najpopularnijih tinejdžerskih izdanja u bivšoj Jugi, piše 24sata.rs.

U vrijeme kad nije bilo interneta, chatova i mailova, Internet ili Facebook anketa, čitatelji su na pitanja odgovarali pisanjem pisama, a ni to ih nije pokolebalo da odgovore koje im je najzanimljivije zanimanje. Najviše je čitatelja, od njih 8.504 koliko je sudjelovalo, odgovorilo – profesor!


foto: Jugopapir/Tina

Zamislite! Danas kad štrajkovi prosvjetara nisu neubičajen scenarij, kad se nastavnici i profesori žale na premalene plaće i nestimulativno radno okruženje, prevelike grupe i razrede te nedostatak pedagoških mjera kojima mogu disciplinirati učenike – teško da bi posao profesora zauzeo prvo mjesto (pa čak i jedno na ljestvici top 5).

Što se ostalih najpoželjnijih profesija tiče, nije ništa bolja situacija: arheolozi su uglavnom na burzi rada, trgovci rade u supermarketima i shopping centrima 'petkom i svetkom' za sitne novce, a krojači izumiru.

Popis najdražih sportova bio je također najblaže rečeno neočekivan, barem iz današnje perspektive. Osim nogometa (najvažnije sporedne stvari na svijetu), danas je teško zamislivo da mladi prate umjetničko klizanje, tenis ili stolni tenis kao što je to bio slučaj prije 40 godina.


foto: Jugopapir/Tina

Omiljeni predmeti srednjoškolaca bili su povijest, kemija i biologija koja je prednjačila pred tjelesnim. Zbilja neka druga vremena!

L.B./izvor: 24sata.rs
foto: gkr.hr


najpopularnije zanimanjeJugoslavijaprofesorčasopis 'Tina'Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se