Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Deku u ruke i pravac kino 'Fantazija': U dvorištu studentskog doma gledajte filmove pod zvijezdama

MojFaks | Laganini, 28.04.2017.Deku u ruke i pravac kino 'Fantazija': U dvorištu studentskog doma gledajte filmove pod zvijezdama

Tradicija open air prikazivanja filmova proširila se i na dom Stjepana Radića. Festival filma i glazbe koji se održava u najpoznatijim zagrebačkim parkovima 'Screen on the Green' napokon je dobio konkurencija na studentski način!

Ovog utorka, 25. travnja, stanare doma na Savi razveselila je projekcija filmova u prirodi iza četvrtog paviljona. U dobrom društvu, uz dobre filmove i tople dekice, zabavljali su se do kasnih sati. Kako nam je objasnio Kristijan Kevo, legendarni Ivan Filipović Haro "kriv" je i za ovu ideju koju je spremno dočekalo više desetaka sustanara.

...Dobri duh najlegendarnijeg doma uskoro odlazi: Priča o studentu za kojim će plakati cijela Sava...


Sve je počelo u čajnoj kuhinji


"Sjedili smo na ručku i menzi i pričali kako bi mogli večeras pogledati neki film", kaže nam Kristijan. "Pošto prijatelj iz paviljona ima svu potrebnu tehniku, već smo nekoliko puta zimus, dok je bilo vani hladno, u čajnoj kuhinji postavili platno i emitirali film", prisjetio se.

No, ovog puta imali su više sreće jer su temperature ipak u porastu, a k tome je i vremenska prognoza bila povoljna. Zbog toga su odlučili kino preseliti u prirodu iza paviljona.


Koncentracije nije nedostajalo...foto: privatna arhiva

Red dekica, red smijeha, red filmova pa čak i red drijemanja...


"Koga smo sreli u prolazu spomenuli bi mu, ako je zainteresiran da naiđe", kaže Kevo kroz smijeh. "Većina je bila nestrpljiva oko početka gledanja pa se nismo pokušavali spojiti na internet, već smo s usb-a izabrali 'skinute' filmove koje nismo gledali. Skupilo se 20-30 ljudi i nekolicina koja je znatiželjno škicala s prozora", dodaje Kristijan.

Iznijeli su deke, madrac na napuhvanje, vreće za sjedenje i "poredali se k'o sardine". "I naravno ušuškali se, kako nam ne bi bilo hladno", dodaje naš sugovornik.


Mašu dok su još budni...foto: privatna arhiva

Prvi je na reperoaru bio animirani crtić "Finding Dory" (Potraga za Dorom) o ribici koja traga za svojim roditeljima, a poslije toga "Hidden Figures", odličan film o matematičarkama koje su odigrale ključnu ulogu u razvoju NASA-inog svemirskog programa. S obzirom da na popularnom IMDb-u oba filma imaju ocjenu višu od 7, možemo reći da je ekipa odlično odabrala.

Unatoč tome, neki nisu dočekali drugu projekciju, barem ne u budnom stanju. "Druga produkcija je vec bila debelo iza ponoći pa su neki već i pozaspali pod dekama", smije se Kevo.


Neki su otplovili u la-la land...foto: privatna arhiva

Kako ono u reklamama kažu: "Ali to nije sve!"


Kako nas uvjerava naš sugovornik, ovo zasigurno nije bila jedina prilika da i vi uživate u kinu u prirodi iza četvrtog paviljona. "Bit će još koja produkcija, u to nemojte sumnjati! Datum i vrijeme odigravanja se ne znaju, jer kao i ova prva, nastat će u hodu, spontano", kaže.

...Nostalgična: Pogledajte kako je izgledao kultni zagrebački studentski dom davne 1986. godine...


Inicijatori ovog druženja kažu da će odabrati novi film koji stanari još nisu gledali pa će na vrijeme objaviti post u Facebook grupi kako bi se pridružili svi koji žele (čak i oni koji u utorak nisu imali dovoljno hrabrosti pa su samo škicali s prozora). Prema komentarima ispod objavljenih fotografija i poruka na društvenim mrežama puno je takvih koji bi se sljedeći put rado odazvali jer podrške i oduševljenja među stanarima nije nedostajalo.


Vesela ekipa nada se da će im se sljedeći put pridružiti i svi "špijuni" s prozora...foto: privatna arhiva

Sponzora za kokice nažalost još uvijek nemaju. "Na prvu projekciju je bio free upad, a za sljedeću bi mogli uvesti 'donesi kokice party' ", naglas razmišlja Kevo. "Moto prvog kina na otvorenom pod zvijezdama: 'Ovo kino snova zovu fantazijom' ", dodaje za kraj, samo kako bi nas sve držao u još većoj neizvjesnosti i iščekivanju.

Vidimo se u kinu Fantazija, u prirodi iza četvrtog paviljona!

L.B./foto: privatna arhiva


SD Stjepan Radićčetvrti paviljonSavakinoopen airkokiceKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se