Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

DNEVNIK APSOLVENTA: Kako do titule magistra analize nogometa?

MojFaks | Laganini, 30.06.2016.DNEVNIK APSOLVENTA: Kako do titule magistra analize nogometa?

Svi smo mi dio statistike. I barem jednom u životu, svatko se od nas služio njome. Pri pisanju diplomskih radova ona, ovisno o temi, može biti od iznimne važnosti. Izgleda da se naš apsolvent ipak primio posla. Ili možda nije...

Čovječe, ovo Europsko prvenstvo mi ne izlazi iz glave. Zapravo ne izlazi mi ni iz čega.

Preuredio sam sobu skicirajući grafove na ogromnim listovima papira. Čak sam i prozor njima zamračio. Neprestance nešto črčkam i računam, kao da sam student FER-a ili FSB-a, a ne društvenih znanosti. Čak me i moji cimeri pitaju jesam li dobro i zašto sam se odjednom primio posla.


Očito nisam dobro, čiim ima ovoliko brojeva. foto: flickr.com

Pa, uostalom, zašto ne? Ovo je prvi Euro koji se igra u novom formatu s 24 momčadi od kojih 16 prolazi dalje i tu su varijable znatno promijenjene nego u ranijim godinama. Samim time, skaču vrijednosti broja udaraca u okvir, golova, prekršaja, kornera i svega ostalog, što sam pedantno usporedio s prijašnjim prvenstvima.

Osim toga, trebam nekako kratiti dane pauze, koji su u drugoj fazi natjecanja, sve češći. Evo, sad je bilo tri dana pauze. Što da radim? Jasno, uhvatit ću se statistike. Spiskao sam jedan dio love za more na papir, raznobojne markere, boju za printer i druge stvarčice. Izgledalo je kao da sam podjetinjio i vratio se u ranu mladost kad sam flomasterima uništavao sve pred sobom.


U školi sam zbog toga imao 5. foto: flickr.com

Ali sve to ima svoje razloge. Naime, na faksu nisam imao baš puno matematike i statistike, pa sam u tom segmentu malo zahrđao. Osim toga, da nisam 10 godina trenirao šah na nagovor oca (čitaj: propalog šahista kojeg bi pobijedio i embrij Garija Kasparova), vjerojatno bih bio nogometaš. Volim nogomet, ne može biti lakše od toga, ali ovo mi služi i kao odlična priprema za analitički dio mog diplomskog rada.

Eh, sad... Kad smo već kod diplomskog. Ovdje već imam oko 30 stranica dobrog materijala. Ne vidim razlog zašto ne bih iskoristio potencijal statističkog praćenja tako velevažnog događaja poput Europskog prvenstva za stjecanje akademske titule. Već vidim kako mi na diplomi piše titula: magistar analize nogometa. Kakav Samovojska, kakvi bakrači!


Čak nije spomenuo o kome se radi. Strašno! foto:facebook.com/Vlaoviću-ne-seri

Žurno dijelim sretnu i radosnu vijest sa svojim mentorom. Objašnjavam mu što sam sve radio ovih dana i predlažem mu da promijenim temu diplomskog rada, s obzirom na to da će rad biti gotov koji dan nakon završetka prvenstva (otprilike za dva tjedna).

Dobivam rezolutni odgovor i pojašnjenje:

"Ne! Ne, ne, ne i ne! Što vi mislite, kolega, da će se fakultetsko Vijeće okupljati na plažama samo zato da razmotri vaš zahtjev? Uostalom, sadašnja tema vašeg diplomskog će vam puno više koristiti u životu od nogometa. Sredite to do jeseni."


To je ionako taktička igra, kao i nogomet. foto:flickr.com

Bolje da sam se držao šaha.

Milan Dalmacija
foto:

Prijašnje avanture našeg Apsolventa pročitajte ovdje:

...DNEVNIK APSOLVENTA: Što će mi diplomski kad igra Hrvatska?!...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Kako efikasno odgoditi pisanje diplomskog rada?...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Djevojke u ljetnim haljinama znače kraj mog školovanja...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Kad apsolvent odluči prijaviti temu diplomskog rada...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Sjećanje na jednu norijadu ili kad ti prošlost dođe k'o budali šamar...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Kad te Likota izbaci iz referade k'o kladu...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Jedan dan u životu klošara...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Bio sam u Pragu, ali preko svog praga ne mogu...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Lekcija iz hrvatskog jezika za studente na razmjeni...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Kad se vječni studenti džaba prežderavaju u menzi...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Kad roditelji dođu u posjet...


...DNEVNIK APSOLVENTA: Što ću kad sve ovo završi?...


dnevnik apsolventaEuro 2016diplomski radanaliza nogometaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se