Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Hoćete li i dalje peglati iksice? Student koji radi u menzi otkrio nam što se ondje događa kad ne gledate

MojFaks | Laganini, 18.01.2018.Hoćete li i dalje peglati iksice? Student koji radi u menzi otkrio nam što se ondje događa kad ne gledate

Svi dobro poznajete omiljene tete blagajnice ili kuharice u menzi, ali znate li da ondje mogu raditi i vaši kolege studenti? Oni znaju sve tajne vaših omiljenih obroka, a mi smo pronašli jednoga i izrešetali ga pitanjima...

U zagrebačkom SC-u na Savskoj cesti trenutno se traži radnik student u restoranu, ali zapošljava i riječki Studenti centar. Nije neobično da studentski restorani upravo među studentima traže ispomoć, a takvi su kolege zlatni izvor svih onih informacija koje nas zanimaju, ali ih nikada nismo imali prilike nikoga pitati.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu radi u jednoj zagrebačkoj menzi već skoro godinu dana, točnije, od ožujka prošle godine. Kaže da mu je satnica 20 kuna što je zadovoljavajuće jer, prema njegovim riječima, drugdje studenti rade za manje novca i u lošijim uvjetima.

Higijenski uvjeti u kuhinji su fenomenalni


Nerijetko na društvenim mrežama možemo vidjeti fotografije salata iz menze s, kako bi se u šali reklo, "proteinima", odnosno, zalutalim bubicama, pužićima, mušicama... Nedavno je djevojka u menzi na Cvjetnom pronašla dlaku u hrani zbog čega se u medijima podigla poprilična prašina. Zbog svega ovoga upitali smo našeg studenta koji radi "iza pulta" kakvi su higijenski uvjeti pripreme hrane u menzi.

Možda će vas iznenaditi, ali njegovo iskustvo nije kao ono nekih kuhara ili konobara koji ponekad za lokale u kojima su radili tvrde da u njima "ne bi jeli ni za živu glavu" jer su vidjeli i "drugu stranu kuhinje".


Izvor: Facebook@Menzanje

"S obzirom na to da radim u državnoj menzi kroz koju dnevno prođe jako puno ljudi, higijenski standardi su fenomenalni. Sve se čisti i sve se redovno pere više puta dnevno. Što se tiče tanjura i pribora za jelo, stalno se peru jednom velikom stroju tako da neka osoba sigurno neće dobiti prljav tanjur ili pribor. To se jako strogo pazi i gleda. Ako pribor ili hrana padnu na pod tada se ide opet čistiti ili se baca ako je hrana u pitanju", otkrio nam je.

...KVIZ: Saznaj koja si hrana iz menze...


...Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti...


...Bitan je glavni sastojak: Ovaj kolač je najpopularniji u zagrebačkim menzama...


Tijekom radnog vremena - predaha nema


Budući da je iz prve ruke vidio kako se u menzi radi i priprema hrana, student će i dalje rado otići jesti u menzu, a isto preporučiti i svojim kolegama. Tvrdi da radnici jako puno rade i da predaha nema, osobito za vrijeme gužve. Kao student u menzi obavlja sve poslove osim kuhanja i čišćenja kuhinje.

"Moja dužnost je da pokupim hranu s kolica na koje studenti ostavljaju prljave tanjure i da bacam ostatke. Ako ne radim to, onda stavljam pribor, tanjure i tacne na pranje. Na kraju svakog dana podovi i stolovi se obavezno čiste. Kuhinju i sve ostalo čiste radnici", kaže nam.


Izvor: ffzg.unizg.hr

Riječke menze slove za bolje i čišće od zagrebačkih


Kada smo ga pitali otkud dlaka u pojedinim tanjurima i bube u salati, odgovara da osobno nikada nije našao tako nešto na svom tanjuru pa nam ni ne može odgovoriti na ovo pitanje. No, kako čuje, riječke menze su puno bolje od zagrebačkih po pitanju čistoće i strožih higijenskih standarda. Čak mu se menza u zagrebačkom SC-u čini "prljavijom" od ove riječke premda su studentima iz drugih gradova Hrvatske puna usta hvale za restoran u SC-u.

Ako ste dosad sumnjali u higijenske uvjete u zagrebačkim menzama možete prestati i slobodno "ispeglati ikiscu" jer ste iz prve ruke saznali što se ondje zbiva dok ne gledate. Istina je da se s vremena na vrijeme dogodi propust pa se na tanjuru nađe i pokoja bubica, ali kao što su to neki kolege znali prokomentirati - neće buba u GMO salatu - što znači da ni nas neće ubiti pokoji "dodatni protein".

Ivana Petrić
foto: B.Zlomislić/arhiva MojFaks


menzastudent u menziradnik u menzihigijenski uvjetiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se