Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jedni motaju duhan, a drugi lakiraju nokte: Kako se studenti s različitih fakulteta pripremaju za učenje?

MojFaks | Laganini, 19.01.2018.Jedni motaju duhan, a drugi lakiraju nokte: Kako se studenti s različitih fakulteta pripremaju za učenje?

Prije samog učenja gore su još samo pripreme za učenje. Sve kreće s psihičkom pripremom pa onda s pomnim biranjem materijala za printanje, organizacijom učenja, kukanjem na društvenim mrežama o tome 'kako je život težak'. No, pripremaju li se studenti s različitih fakulteta jednako?

Ispitni rokovi kucaju na vrata, a studentski mozgovi polako "kljucaju" jer se teško nose sa svim stresom pisanja i i prezentacije seminara, ganjanja profesora po konzultacijama i drugim čarima fakultetskog života. Baš zato (i zato što je petak) pokušat ćemo vas malo rasteretiti upravo od tih i takvih misli.


Izvor: Unsplash

U slučaju da se pripremate za učenje, mi vas pitamo: a na kojem ste fakultetu? Vjerojatno se studenti s jednog fakulteta za nijansu drugačije pripremaju od kolega na drugim fakultetima pa se tako FER-ovci mogu smijati DIF-ovcima i reći da oni za ispite trebaju napraviti samo par čučnjeva. To naravno nije istina, ali kad bismo gledali kroz prizmu tipičnih stereotipa koji se uz pojedine fakultete vežu, mogli bismo reći da se ovako za ispitne rokove i učenje pripremaju studenti s različitih fakulteta.

Upozoravamo još jednom - ovo je samo za osobe sa smislom za humor i (auto)ironiju.


EkonomijaIzvor: Shutterstock

Djevojke s Ekonomije moraju prvo isturpijati nokte kako bi mogle krenuti s učenjem na miru. No, nakon turpijanja shvate da bi možda bilo dobro malo i nalakirati nokte. Pa onda opeglati kosu i tek onda krenuti s "peglanjem" stranica skripte. Kao što znamo, bitno je biti sređen za učenje, ali i za ispit jer ako ga padnete tada barem znate da vam je glava lijepa. Dečki s Ekonomije vjerojatno odu u narodnjački klub prije i poslije ispita.

KineziologijaIzvor: Pixabay

Teretana je mama KIF-ovcima kad je u pitanju priprema za ispite. (Ali i onda kad nije.) Bavljenje sportom i tjelesna aktivnost su dobre za učenje što zna gotovo svaki student pa onda učenje KIF-ovcima učenje izgleda otprilike ovako: u jednoj ruci uteg, u drugoj skripta i uči miško!

NovinarstvoIzvor: Unsplash

Budući, mladi novinari prvo dobro istraže koja je skripta najtanja kako bi ju mogli isprintati i učiti. Osim toga, prije samog grijanja stolice, na društvenim mrežama glasno hejtaju politiku, društvo, Donalda Trumpa, ravnozemljaše i mnoge druge koji su krivci za to što moraju učiti. Logično, zar ne?

Glumačka akademijaIzvor: Unsplash

Mladi glumci u pripremama za blistavom kazališnom ili filmskom karijerom (nadajmo se holivudskom) imaju tu sposobnost da mogu sve odglumiti. Tako često glume da im se uopće da učiti i pripremati za ispit, a onda, kada konačno uvjere i sami sebe da su spremni, završe u nekoj kazališnoj birtiji i vjerojatno sutra dan zakasne na ispit.

Elektrotehnika i računalstvoIzvor: Unsplash

Budući da FER-ovci, FERIT-ovci i drugi "ovci" uče tijekom cijele godine i nemaju previše prostora za "džabalebarenje", pripreme za ispit im dođu zapravo kao super vrijeme za hvatanje cura (ili momaka). Tada su debelo u prednosti jer je to perido kad se momci s drugih fakulteta na tapeti samo učenja i priprema, a oni mogu bez grižnje savjesti za knjigom otići na dejt.

Filozofski (pogotovo studenti filozofije)Izvor: Unsplash

Dok ne smotaju barem sto cigareta, studenti s Filozofskog ne kreću s učenjem. Nakon što su smotali cigarete, otvaraju skriptu i tada krenu misli o prolaznosti života, besmislu, smrti, ali i o tome kako bi baš bilo dobro sada imati bocu viskija u kaputu. Naravno, kroz cijeli proces učenja puše jer nisu bez razloga motali toliko cigareta.

PravoIzvor: Pixabay

Dok proklinju sami sebe jer su upisali pravo, razmišljaju kako bi bilo fora da njihov budući posao i život izgledaju kao oni koje vode odvjetnici u seriji Suits. Nažalost, znaju da je to daleko od istine pa onda očajavaju pa prije samog učenja broje stranice knjiga Rimskog prava, koje, navodno, ima više stranica od same Biblije. Dok izbroje sve stranice prođe i voz i ispitni rok.

Privatni fakultetIzvor: Unsplash

Studenti s privatnih fakulteta se puno ni ne moraju pripremati za ispit. Profesor će im pred kraj semestra ionako reći koja će pitanja biti u ispitu, a ono što će morati napraviti kao pripremu za samo učenje je isprintati četiri papira i pročitati ih. U biti, pripremaju se za učenje tako što idu van i pogledaju sve sezone Igre prijestolja u tjedan dana. A to nije lako, vjerujte!

...Stereotipi po diplomama: Što ljudi prvo pomisle kada im kažeš što studiraš...


...Fakultetski stereotipi: stvari koje studenti zapravo ne rade!...


...Stereotipi: Tipovi profesora koje ima svaki fakultet...


Ivana Petrić
foto: Unsplash/Pixlr


stereotipipripreme za učenjeučenjeispitni rokoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se