Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

I za njih 'prijemni': Čistačice na Građevinskom fakultetu polažu ispit iz građevinarstva

MojFaks | Laganini, 14.05.2018.I za njih 'prijemni': Čistačice na Građevinskom fakultetu polažu ispit iz građevinarstva

Osobe koje prijave za posao čišćenja prostorija određenih fakulteta u Hrvatskoj čini se moraju proći neku vrstu prijemnog ispita. Naime, čistačice na Građevinskom fakultetu u Osijeku moraju proći pisano testiranje u vezi građevine, a slična praksa, čini se, postoji i na Fakultetu za dentalnu medicinu u Osijeku.

Krpa, deterdžent, kanta vode i dobre higijenske navike nisu više, čini se, glavne odlike dobre spremačice. Naime, u nekim državnim ustanovama, da bi se zaposlile, čistačice trebaju proći pisani test, a jedno takvo testiranje održat će se 17. svibnja na osječkom Građevinskom fakultetu, piše Glas Slavonije.


Zgrada Građevinskog fakulteta u Osijeku... izvor: Facebook@Studentski zbor Građevinskog fakulteta Osijek

Ono što je zanimljivo jest da deset pitanja, kako stoji u natječaju, sadrže poznavanje osnovnih podataka o radu fakulteta i samih poslova u vezi s radnim mjestom iz teksta natječaja. "Zašto spremačice nisu kao što su nekada bile", upitali su novinari Glasa Slavonije dekana Građevinskog fakulteta Damira Varevca, a koji je pojasnio da je korektno da budući zaposlenici fakulteta znaju otprilike čime se fakultet bavi.

Lakše je čistačicama dati test nego obavljati razgovore sa svih 80 prijavljenih


Dekan Varevac pojasnio je takvu praksu testiranja čistačica pa kaže da je riječ o osnovnim podacima o fakultetu, onome što fakultet radi, kakav kadar obrazuje, ali i što je građevinarstvo.


Izvor: Shutterstock

"Imamo 80 prijavljenih kandidata i moraju proći određenu selekciju, a u konačnici, ako rade u visokoškolskoj ustanovi moramo vidjeti jesu li pismeni", pojašnjava dekan ističući da je fakultet imao izbor odabrati 20 kandidata i s njima obaviti razgovor, ili svih 80 pa organizirati pisani test.

...[FOTO] Ovaj je fakultet noćna mora svih teta čistačica - pogledajte zašto!...


Odlučili su se za potonje, to više što se na Građevinskom fakultetu, kaže dekan, trude svom osoblju pružiti i financirati cjeloživotnu edukaciju. Ispit znanja pružit će kandidatima dokazivanje znanja o najosnovnijim podacima, a istovremeno će time dati do znanja da se doista žele zaposliti baš ondje. Uz to, na fakultetu se nalazi posebna etaža s laboratorijima koji se redovito moraju održavati i riječ je o osjetljivom prostoru kojeg tako buduće spremačice trebaju i tretirati.

Niti na Fakultetu za dentalnu medicinu ovakva testiranja čistačica nisu strana


Slično je bilo nedavno i na Fakultetu za dentalnu medicinu u Osijeku, gdje su potencijalne spremačice morale proći ispit iz opće kulture. Dekan Aleksandar Včev kaže da su morale znati gdje se nalaze, gdje rade i to stoga što u nekim prostorima fakulteta, odnosno u laboratorijima, vrijede posebni režimi.

...Zadužena za čistoću, ali i utjehu: Već 23 godine tješi studente kad 'zagusti' tijekom ispitnih rokova...


"To nije bilo veliko, nego osnovno znanje, i one su to morale pokazati. Možda fakulteti koji nemaju laboratorije ne uvode takva pravila, ali mi smo to željeli to više što se proces nastave mora uobičajeno odvijati i ne smijemo se dovesti u situaciju da netko ne zna kada ili gdje treba raditi", poručio je dekan Včev.


Izvor: Facebook@Grad Orahovica

Hoće li potencijalne spremačice znati odgovore na pitanja na Građevinskom fakultetu tek će se vidjeti, no činjenica je da se za isti posao u nekim ustanovama lakše zaposliti, a u nekima nije.

Ivana Petrić
izvor: Glas Slavonije
foto: Pixabay


čistačicečišćenjepismeni ispitispit o građevinarstvuGrađevinski fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se