Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Izračunao kako nas pljačkaju na kečapu: novi normativ povisio profit na 5000%

MojFaks | Laganini, 17.06.2016.Izračunao kako nas pljačkaju na kečapu: novi normativ povisio profit na 5000%

Jedan se student bacio u računanje zarade na porcijama kečapa koje studenti dobivaju u zadarskoj "maloj menzi".

Nikola je aproksimirao koliko otprilike iznosi menzaška porcija kečapa, usporedio to s bocom kečapa iz povoljnog dućana i došao do zanimljive računice.

Komentari kolega podijeljeni su: neki imaju zamjerke na njegovu računicu, nekima je smiješno što na ovaj način troši dragocjeno vrijeme za učenje, ali činjenica je da je pobudio njihov interes, a i naš. Stoga i vi, samo za zabavu, pročitajte matematiku "kečap-zavjere".

Najavio je i novi izračun koji se tiče smanjenja subvencije na ribu pa nestrpljivo očekujemo novu matematiku "slučaja riba".

Objavu kolege preuzeli smo s Facebooka:

"Kada razmišljate o maloj menzi. Muči li vas kečap? Muči li vas to što uz krumpiriće dobijete točku kečapa? 'E teta može malo više kečapa?' 'Žao mi je sinko mogu ti dat više, al' ćeš duplo platit' ili pak onda kad je teta dobra pa kao stavit će malo više ispod pulta , al' 'shhh nikome ni riječi'.

Problem s kečapom je mnogo veći no što se čini, a moram priznat da ako sam išta, onda sam ljubomoran, jer kako je moguće da od jedne boce kečapa iz Kauflanda (1L=8kn) profitirate čak 5000%?

Brojka vam se čini apsurdna? Ako je, ostanite samnom i krenimo zajedno u čarobni svijet kečap zavjere. Postavit ćemo bazične brojke potrebne za računicu, s time da se moramo složiti oko jednoga, a to je porcija kečapa.


foto: Facebook

Osobno smatram de radi o 5ml kečapa po porciji. Iz priložene slike vidimo porciju od 10ml kakve smo imali prije, i sa sigurnošću tvrdim da novi princip kečapanja nudi upola te porcije. Kada smo to utvrdili imamo:

1porcija kečapa=5ml
1 Kaufland kečap od litre = 8kn
Cijena porcije kečapa = 2kn (1kn država + 1kn student)

Jedan Kečap = 200 porcija
200 porcija = 400kn
8kn kečapa = 400kn preprodanog kečapa
Jednim kečapom možemo kupiti 50 novih kečapa

Gledamo li na kečap prema postotku, ako s jednim kečapom od 8kn zaradimo još tolko (total: 16kn) imamo profit od 100%, no ako zaradimo jos 49 kečapa dolazimo do 4900%.

Nisam samo ljubomoran, impresioniran sam, kako je netko uspio uvesti takav sistem, zašto ja ne zarađujem 400 kn po boci kečapa, država svaku bocu od 8 kn plati po 200 kn, ja želim osobno upoznat masterminda kojemu je to uspjelo.

U sljedećoj epizodi pogledajte kako smo u noći ostali bez 25% subvencije na ribu, iako su nam organi studentske prehrane obećavali samo sniženje na junk food?

Nema se para kažete? ‪#‎DISU‬ ONE OD KEČAPA?
"

L.B./izvor: Facebook
foto: Pixabay


kečapmenzeizračunprofitKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se