Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jedni ih izbjegavaju, a drugi s veseljem donose: Koje su najčešće novogodišnje odluke studenata?

MojFaks | Laganini, 02.01.2017.Jedni ih izbjegavaju, a drugi s veseljem donose: Koje su najčešće novogodišnje odluke studenata?

Svake nove godine našu glavu okupiraju misli o tome kako bismo trebali nešto promijeniti u vezi sebe i svog života jer se vodimo onom 'nova godina, novi ja'. Budući da nismo baš vješti u držanju do novogodišnjih odluka, tako i studenti odluče da će od sljedeće godine ostvariti veći akademski uspjeh, a ta upornost traje prvih mjesec dana.

To je zato što možda nema previše smisla u donošenju novogodišnjih odluka nego bismo na sebi i nama važnim stvarima trebali raditi cijele godine. Zapravo, ovo je moj osobni stav koji ovdje pokušavam zadržati, ali ne razmišljaju svi isto pa neki studenti i donose novogodišnje odluke u nadi da će ih se držati.

No, realno, rijetko kada se možemo držati i dijete za koju kažemo da "kreće od ponedjeljka", a kamo li novogodišnjih "velikih" odluka pa je vjerojatno dobro donijeti neke male i realne odluke koje znamo da možemo ispuniti. Neki studenti obavezno svake godine sastave mentalnu listu onoga što planiraju ispuniti, a drugi bježe od novogodišnjih odluka kao vrag od tamjana pa smo vas zato odlučili pitati kako vi stojite s tim.

Studentica Andrea s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu kaže da su njene novogodišnje odluke uglavnom vezane za izvršavanje akademskih obaveza prije vremena jer se uvijek dovede u klopku pisanja seminara u zadnji tren.

...Studentice provele praznike u domu: 'Neću glumiti da volim francusku salatu i rodbinu'...


"Osobno donosim novogodišnje odluke vezane uz faks, a to su - izvršavati obaveze prije vremena. Često odgađam pisanje seminara jer mislim da imam vremena pa se uhvatim u klopku da sve radim u zadnji tren. Na kraju to ispadne nedovoljno kvalitetno popraćeno s nepotrebnim stresom. Moje mišljenje je da bi svi trebali donositi realne odluke za sebe i posložiti prioritete, bilo da je riječ o poslu ili fakultetu. Treba sebi priznati što nam je na prvom mjestu; ispit ili odlazak u kino ili nešto treće. Ako je odlazak u kino onda treba prihvatiti i odgovornost da rezultati ispita ili semestra u globalnu neće biti pretjerano uspješni ako smo neorganizirani", kaže Andrea.


Izvor: Pixabay

Maja s osječke Kulturologije otkriva da ne donosi novogodišnje odluke jer smatra da se ne može sve promijeniti od prvog siječnja.

"Ne donosim novogodišnje odluke jer ne vidim smisao u tome. Pogotovo jer ne vidim početak nove godine kao neki 'reset button' da sad odjednom od 1.1. promijenim dosadašnje navike ili nešto slično. K tome, nisam osoba koja planira baš nešto; one odluke tipa 'više ću učiti/ više ću se potruditi' dolaze većinom pred ili poslije ispitnih rokova, ne na Novu godinu", otkriva Maja.

...'Kol'ko još ispita do kraja?': Tragična obiteljska pitanja zbog kojih će ti prisjesti božićni ručak...


Ivan s Filozofskog fakulteta u Zagrebu ne dijeli isto mišljenje jer misli da su novogodišnje odluke odlična stvar pa ih tako donosi svake godine, i kako kaže, drži ih se do kraja.

"Mislim da je Nova godina odličan orijentir za novi početak i okretanje nove stranice u životu, barem mentalno. Meni to uvijek pomogne i gotovo sve odluke ostvarim. Nije da si postavljam neke nemoguće ciljeve nego dosta realne stvari, kako u životu tako i na faksu. Prošle godine sam si rekao da ću očistiti cijelu godinu i da neću niti jedan predmet prenijeti u drugi semestar pa sam tako i napravio. Vjerojatno bi istu odluku donije i da nije nove godine, ali eto, kažem, to mi je kao orijentir kao što je nekima orijentir 'od ponedjeljka'. Ove godine sam odlučio napisati diplomski u roku i završiti faks", kazao je Ivan.


Izvor: Pixabay

Ivanov kolega s osječkog Filozofskog fakulteta, Josip, kaže da ne donosi odluke nego više ciljeve kada je riječ o faksu. On smatra da si ništa ne bi trebali zabranjivati ili drastično mijenjati stil života nego se fokusirati na ostvarenje akademskih ciljeva.

"Ne bih rekao da donosim neke drastične odluke, ali volim si postaviti određene ciljeve za nadolazeću godinu, koji su uglavnom vezani uz faks (npr: napokon ga završiti!). Ispitni rokovi su uvijek početkom nove godine pa sav taj pritisak utječe na nas studente i uglavnom svi odlučimo početi učiti 'za ozbiljno' upravo jer su ispiti tako blizu, ali taj entuzijazam (barem u mom slučaju) splasne vrlo brzo. Mislim da se ne bi trebali obazirati na pritiske izvana i donositi odluke koje nisu ustvari naše, zabranjivati si nešto ili drastično mijenjati životni stil: bitno je fokusirati se na stvari koje želimo postići, ciljeve koje želimo ispuniti i raditi na njihovom ostvarenju", rekao je student.

Mateja s Elektrotehničkog fakulteta kaže da nije tip osobe New Year, New me, ali misli da studenti početak nove godine smatraju početkom akademske godine.

"Svoje novogodišnje odluke najčešće i donosim početkom nove akademske godine. Pri tome mislim na neki veliki cilj koji želim ostvariti u toj godini, a da uz to ispunim puno manjih očekivanja. Na primjer: 'otići ću na studentsku razmjenu i pri tome ću maksimalno iskoristiti sve što se pruža (poznanstva, učenja, putovanja…)' ili 'ovo mi je zadnja godina u studentskoj udruzi, stoga ću odraditi što je više projekata moguće (napunit ću CV) te iskoristiti sve benefite koje imam (sudjelovanje na konferencijama i networking)'. Na taj način primorana sam raditi puno na sebi kako bih ostvarila sve te ciljeve, a pri tome i odradila obveze na fakultetu. Dugoročno takve odluke su mi se uvijek isplatile. Ostale sitnice poput 'od sutra vježbam' i 'od sutra jedem zdravo' smatram dijelom svakodnevice i ne kvalificiram ih kao primjerene novogodišnje odluke", otkriva Mateja.

...Nisu bitni pokloni ni novac: Evo na čemu studenti i ovih blagdana mogu biti zahvalni...


Iz ovog svega možemo zaključiti da se možda pametnije držati nekih specifičnih ciljeva ako uistinu želimo unijeti pozitivnu promjenu koja će nam olakšati studiranje. Bez obzira na to radi li se o polaganju ispita na prvom roku (da, znamo...jako je smiješno) ili o tome da ćemo ići na sva predavanja i ne opijati se na brucošijadama – to su naše odluke i ciljevi, a uz malo truda možemo ih ostvariti, bila Nova godina ili ne.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


nova godinaodlukenovogodišnje odlukeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se