Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najluđi početak studiranja: znaš li koji brucoši 'skaču preko kože'?

MojFaks | Laganini, 01.12.2016.Najluđi početak studiranja: znaš li koji brucoši 'skaču preko kože'?

Znate one američke filmove u kojima brucoši prolaze poseban oblik inicijacije prije primanja u bratstvo? Ako ste mislili da su inicijacije priče početka 'akademske zrelosti' priče za nekog drugog prevarili ste se jer upravo to prolaze brucoši sa zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta.

Obredi inicijacije postoje otkako je svijeta i vijeka, a označavaju prijelaz iz jedne društvene uloge u neku drugu. Kao što je norijada ritualno slavlje kraja "djetinjstva" i početka odraslog života (koji neki dočekaju na fakultetu, a neki na posli), tako su i brucošijade inicijacije u novu ulogu - onu studentsku.

Kako bi postali dio "rudarskog staleža", brucoši će danas u pratnji predstavnika Udruge "Sretno", dekana Zorana Nakića i predstavnika Fakulteta, oko 16 sati posjetiti Rektorat Sveučilišta u Zagrebu. No, sutra ih čeka "vatreno krštenje" jer je vrijeme za manifestaciju "Skok preko kože".

"Skok preko kože" održava se svake dvije godine i simbol je ulaska u rudarsku branšu što ovaj fakultet čini još posebnijim.

To je tradicija koje se drži većina europskih rudarskih fakulteta, a u Hrvatskoj se održava skraćena verzija manifestacije za razliku od one u češkom Pribramu gdje cijeli grad sudjeluje u rudarskoj svečanosti. Koža o kojoj govorimo je bila nekada neophodni dio rudarskog radnog odijela te ima oblik pregače. Veže se straga, kako bi se rudar dok na njoj sjedi mogao spuštati niz uske hodnike do svog radnog mjesta.


"Skok preko kože" 2004. godine... foto: privatna arhiva

Prije nego se studenta primi u krug rudara, mladog rudara podučava poslu njegov "kum" (nešto poput mentora) koji je stariji i iskusniji. Sama ceremonija izgleda ovako: prije samog skoka student rudar se mora predstaviti drugima i reći im vlastito geslo koje će ga pratiti kroz rad. Uglavnom se radi o duhovitim dosjetkama i pošalicama koje student sam smišlja, ali bitno je naglasiti da brucoši moraju biti duhoviti i lukavi u svojim odgovorima na "škakljiva" pitanja koja mu postavlja "komisija". Ako zabavno i zadovoljavajuće odgovori - pije pivo, a ako odgovori loše pije mlijeko za kaznu.

Nakon ovog "roštiljanja" pitanjima, skače preko kože koju drže dvojica starijih i uvaženih rudara. Taj skok označava da je rudar i službeno primljen u rudarsko bratstvo.


Funkcije skoka... foto: sretno.rgn.hrFotke prošlih godina "Skoka preko kože"... foto: sretno.rgn.hrPjevanje rudarskih pjesama gradom... foto: sretno.rgn.hr

Svake godine se obilježava sv. Barbara koja je zaštitnica rudara i drugih opasnih zanimanja te je to ujedno dan Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta. Tada dolaze ophodari koji pokazuju svoju zrelost i pripadanje akademskoj zajednici. Nakon toga pjevaju himnu 'Gaudeamus Igitur' ispred Rektorata, brucmajstor vodi riječ, a nakon toga se pjevaju rudarske pjesme.


Izvor: unizg.hr

Cijela proslava je pod pokroviteljstvom predsjednice države, Kolinde Grabar-Kitarović, a održava se 1. i 2. prosinca ove godine.

Ivana Petrić
foto: unizg.hr


rudariRudarsko-geološki-naftni fakultetSkok preko kožebrucošiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se