Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Jugićem' do Mongolije: riječki studenti kreću u alanfordovsku avanturu života

MojFaks | Laganini, 13.06.2016.'Jugićem' do Mongolije: riječki studenti kreću u alanfordovsku avanturu života

Mongol Rally je poznata utrka koja svake godine okuplja između 200 i 300 timova avanturista iz cijelog svijeta.

Bez tehničke podrške, dežurnih mehaničara i zadane rute, cilj je prijeći put od 10 tisuća milja po što lošijim i sporednijim cestama, u krntiji koju su kupili na auto-otpadu za šačicu novca.

Trojica riječkih studenata (i nedavno studenata) odlučila su se na sličan podvig. Iako su odlučili da neće sudjelovati u službenoj utrci, zadali su si u zadatak prijeći barem dio zadane rute, snimiti svoje putešetvije u zanimljiv putopis i na taj način sakupiti što više novca u humanitarne svrhe.

"U čemu, s kojim sredstvima i zašto pobogu?", morali smo ih upitati...

Za sve je kriv jedan Živko...


Alan Ford Adventure Team su  trojica 27-godišnjih momaka iz Rijeke: Marino Rempešić (Alan Ford), student treće godine Znanosti o moru na fakultetu u Puli i stažist u Domu zdravlja PGŽ, Filip Jakovac (Sir Oliver), uskoro diplomirani pravnik Pravnog fakulteta u Splitu i Aleksandar Puača (Bob Rock), magistar geografije, PMF, Zagreb.

Njihova priča možda i zvuči poput neke koju možete pročitati na stranicama Alan Forda, vjerojatno najpopularnijeg stripa na ovim prostorima, ali dečki ne gravitiraju mutnim poslovima iako im želuci govore da će na ovom putovanju biti svega te da će ovo biti pravi ispit za crni pojas. Unatoč avanturističkom duhu, ideja iza putovanja plemenita je, a uključuje pomaganje utočištu za ptice i gospođi Škarici koja ga vodi.

Sve je počelo prošle godine kad su dečki spasili ranjenog galeba koji je i danas član njihovog tima, barem u duhu. On je njihova 'spirit animal', čini se. Živko galeb završio je u azilu za ptice kojeg u blizini grada Zaprešića vodi umirovljenica Ana Škarica, financirajući sve od svoje skromne mirovine i volonterskih priloga. Ova je utrka, osim želje da utaže glad za avanturom, pokušaj da sakupe dovoljno novca da pomognu i gospođi Škarici i svim njenim pticama-štićenicama.Dečki kažu da situacija sa životinjama i pticama i njihovim spašavanjem u Hrvatskoj nije baš bajna. "Uz dvije udruge za zaštitu divljih životinja i udrugu Griffon, jedini azil za ptice vodi 80-godišnja gospođa Ana Škarica od svoje penzije u blizini Zaprešića", kaže nam Aleksandar, točnije Bob Rock iz Alan Ford tima.

"Smatramo da je to sramota s obzirom na bioraznolikost u Hrvatskoj i postojanje tri parka prirode (Lonjsko polje, Kopački Rit, Vransko jezero kod Biograda) te jednog jezera (Palud) koja su velika i važna staništa, gnijezdilišta i migracijske točke velikog broja i mnogih vrsta ptica", kaže ovaj magistar geografije. "Svakako apeliramo 'nadležnima', ali i svakome tko može, da učini što može, ne samo po pitanju azila za ptice, nego po pitanju zaštite okoliša generalno, jer, čini se da to kao vrsta još nismo naučili, a živimo na Zemlji i naš upitni opstanak, ali i opstanak mnogih drugih biljnih i životinjskih vrsta direktno ovisi o našem odnosu prema okolišu te je proporcionalan našoj održivosti i razumijevanju prirodnih procesa", dodaje.

"Krntija" po njihovom izboru je Yugo 55


Jednom kad su odlučili krenuti put Mongolije, bilo je potrebno odabrati vozilo u kojem će to i napraviti. Sudbina je htjela da to bude Yugo 55, popularno zvani 'jugić'."Yugo, R2D2, kojega smo kupili je u biti u rijetko viđenom fantastičnom stanju sa prijeđenih 59000 km", objašnjava Bob Rock. "U principu na njemu treba sve mijenjati osim motora i još nekih dijelova, no srce yunačko treba samo malo podmazati i razraditi", dodaje u pozitivnom tonu.Ima na autu dosta radova, od ugradnje podvozja, promjene dijelova, ugradnje pak-tregera do usisavanja, ugradnje soundsystema i konačno farbanja u boje zastave Grada Rijeke. Hoće li te preinake izdržati, vjerojatno hoće...

"Bitno je naglasiti da je to prvi Yugo u povijesti koji se odvažio na takvo putovanje i koji će po uspješnom povratku kući automatski ući u legendu", kaže ovaj član tima.

Čitava avantura ipak košta puno novčića...


Iako stripovske prirode, ova automobilska avantura ipak ima stvarne i jako opipljive troškove "hladnog pogona" koje dečki moraju pokriti. Minimalan iznos za pomoć pticama iznosi 10 tisuća kuna (ovdje je velikodušno 'uletila' Maraska), trošak goriva penje se na 17 tisuća kuna, vize koštaju 1500 kuna po osobi, a o "poboljšavanju" Yuga, GoPro kamerama i drugim tehničkim potrepštinama da ne govorimo.Zbog toga im je dobro došla svaka pomoć! Iako su projekt prepoznali brojni sponzori (Tecno auto, Autoteka, Jasmin maziva, Alfa auto, Dimigra, Iglu Šport, Gumi servis Potok, Mrak servis, Tia partner i udruga Slobodna Država Rijeka, autolimarija Filčić, Innovation Ads Croatia, Maraska d.d., Liber - Knjigovodstveni servis Rovinj te Darko Rafaj), lansirali su i kampanju na web stranici Indiegogo.

Ondje nude hrpu super stvari koje vam mogu donijeti sa svog putovanja – dovoljno je samo odabrati koji suvenir želite i uplatiti koji dolar dečkima i ona pustinjska ruža koju toliko dugo sanjate bit će napokon vaša.

"Kampanja je krenula polagano, ali sigurnom uzlaznom putanjom", kaže Aleksandar. "Na stranici možete pročitati kakve 'perkove' nudimo, od razglednica, suvenira, pustinjske ruže do reklamiranja i promocije tvrtki i njihovih proizvoda što na internetu, što na 'terenu', stavljanja naljepnica na auto itd. Bacite oko, zanimljivo je, svaki dolar je dobrodošao, a nama i pticama će, vjerujte, jako puno značiti", dodaje.

L.B./foto: privatna arhiva


Alan Ford Adventure TeamMongol RallyYugoMarino RempešićFilip JakovacAleksandar PuačaŽivkoutočište za pticeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se