Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad su za blagdane bitniji svi od vaše obitelji: Evo zašto često za Božić povrijedimo one koje najviše volimo

MojFaks | Laganini, 27.12.2019.Kad su za blagdane bitniji svi od vaše obitelji: Evo zašto često za Božić povrijedimo one koje najviše volimo

Jurite kući za blagdane vidjeti roditelje, a onda ispijate kave s prijateljima koje niste jednako dugo vidjeli i osjećate grižnju savjesti jer je obitelj opet došla na zadnje mjesto?

Prije nekoliko ste dana užurbano spakirali svoje kofere, uhvatili prvi bus ili vlak za doma te u jedva iščekivanju pobjegli od gradske vreve i svih obveza. Blagdani su i jedva ste dočekali okupiti se u krugu najbližih oko domaće trpeze, u sigurnoj luci.

A onda stižu tisuće poziva od prijatelja i ekipe koju niste vidjeli mjesecima. U 2 tjedna praznika koje ćete provesti u rodnome mjestu, a u koje svratite jednom mjesečno, pa čak možda nijednom jer obveza na fakultetu ipak je previše, dok se ponekima ne isplati češće dolaziti kući jer žive kilometrima daleko; morat ćete u raspored nagurati 10 kava, 3 izlaska, dvodnevno adventsko putovanje, doček Nove godine van Hrvatske. Obveza previše, vremena premalo. 

...Pokloni pod borom: Studenti otkrili što kupuju bližnjima za Božić, a saznali smo i koliko će love potrošiti...


U pregrštu dogovorenih kava, druženja s prijateljima, izbivanju iz kuće često zaboravite prvotni motiv zbog kojeg smo i došli kući: htjeli ste biti u krugu obitelji, veseliti se s mamom i tatom, kititi zajedno božićnu jelku, slušati božićne pjesme, pripomoći mami u izradi kolača... Sitnice. 


No, smeteni rutinom koja vas dočeka doma, a nije istovjetna svakodnevnoj rutini na koju ste navikli u gradu studiranja, kadikad posegnete za kojom grubljom riječi, hirovitim ponašanjem, možda vas roditelji i živciraju... Ponekad u toj rastresenosti, čovjek postane nemilosrdan. Ne mareći za to, poneseni trenutnim porivom, tvrdoglavo ustrajete u nervoznom ponašanju i negodovanju, napuštate kuću i odlazite na onu treću dogovorenu kavu. Daleko od roditeljskog gnijezda, uživate u društvu prijatelja, smijehom prekrivate pomisao na božićnu jelku, na skromne poklone koje su roditelji brižno umatali da bi vas dočekali i razveselili na božićno jutro. 


...Nisu bitni pokloni ni novac: Evo na čemu studenti i ovih blagdana mogu biti zahvalni...


Na stranu pokloni, vaš im je smijeh i radost najveća dragocjenost, a zajedničko druženje i veselje najveći poklon. 


"U svom životu mnogo puta bio sam nepravedan prema čovjeku koga sam volio", kazao je Ivan Cankar, a ovom je rečenicom dao zaokruženost tekstu. U suštini, sve što je ovim tekstom trebalo biti izrečeno jest da više cijenimo sitnice, da se više veselimo provođenju vremena s obitelji i da, u užurbanom vremenu svakodnevice, prihvatimo drukčije navike i rutinu svojih roditelja jer ona upućena gruba riječ, ne zaboravlja se. Ne dopustite da bude prekasno za ljubazne riječi!

...Najljepše doba godine prekratko traje: kako studenti provode praznike...


Dopustite da vam u ovo blagdansko vrijeme, sreća i veselje budu najsigurniji suputnici, obitelj najveća radost, a zajedništvo i ljubav najveća dragocjenost!

Sretne i ugodne blagdane želi vam ekipa portala MojFaks!

foto: Pexels


Božićblagdaniroditeljiprazniciodlazak kućiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se