Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kiklop bez po' muke: Studenti iz Splita najteža književna djela pretvaraju u zabavno i zanimljivo štivo

MojFaks | Laganini, 20.05.2016.Kiklop bez po' muke: Studenti iz Splita najteža književna djela pretvaraju u zabavno i zanimljivo štivo

Studenti filoloških smjerova (talijanski, hrvatski, engleski jezik), okupljeni oko udruge iTHEom s Filozofskog fakulteta u Splitu ustrajni su u svojoj nakani da pomognu svim maturantima i budućim studentima koji na državnoj maturi moraju polagati hrvatski jezik i književnost.

Oni naime, na zabavan, poučan i interesantan način pokušavaju napraviti ono što većini srednjoškolskih nastavnika nije pošlo za rukom: zainteresirati nas za neka teška, zahtjevna i većini tinejdžera (ali i adolescenata) nezanimljiva književna djela.

...Književnost na zabavan način: splitski studenti približavaju lektiru maturantima...


"Kako se već dugo nagađa da će ove godine na Maturi tema eseja biti Kiklop, odlučili smo njemu i Ranku Marinkoviću posvetiti svoj drugi uradak", objašnjavaju nam iz iTHEoma. "Kao i prošli put u prvom dijelu obrađujemo stvaralaštvo autora, slijedi skeč koji je ovog puta veoma dinamičan i izravno povezan s djelom, a na kraju detaljno analiziramo Kiklopa, s posebnim naglaskom na intertekstualnost u njemu, zbog činjenice da ove godine obilježavano 400. godišnjicu smrti autora na kojeg se Marinković u mnogome poziva - Williama Shakespearea."

Nas su osvojili već prvim videom u kojemu su obradili djelo Bijeg autora Milutina Cihlara Nehajeva, a ništa manje nismo očekivali ni od njihove interpretacije Kiklopa, autora Ranka Marinkovića - daleko najzahtjevnijeg djela u ispitnom katalogu.

Lektira i književnost na zabavan i pametan način! Pogledajte!L.B./foto: screenshot/YouTube


iTHEomFilozofski fakultet u SplituKiklopknjiževnostdržavna maturamaturantiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se