Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Manična kuknjava i 'Ne da mi se' virus: Bolesti od kojih boluju studenti za vrijeme ispitnih rokova

MojFaks | Laganini, 16.02.2018.Manična kuknjava i 'Ne da mi se' virus: Bolesti od kojih boluju studenti za vrijeme ispitnih rokova

Sa sezonom ispitnih rokova pojave se i bolesti koje najednom 'pokose' studente. Ne, ne govorimo o pravim bolestima poput gripe nego o bolestima koje su nusprodukt lijenosti jer kao što znamo – što se mora to je ipak najteže.

"Nemrem više" / "Ne da mi se" / "Bolje da nisam ni upisao fakultet" - samo su neke od izjava i misli studenata kada krene stiska ispitnih rokova. Osim što je gradiva puno, tu su i raznorazne bolesti koje studente sprječavaju u učenju. Iako one ne postoje u medicini, vrlo su žive u studentskim glavama pa smo ih mi ovdje nabrojali:

Lijenost
Najveća boljka studenata na koje se nadovezuju sve druge boleštine s naše liste jest lijenost
. Kršćani vjeruju da je lijenost jedan od smrtnih grijeha, a čak i oni koji ne vjeruju bi se mogli s tim složiti. Koliko puta vas je vaša lijenost koštala pada na ispitu? Vjerojatno nemali broj puta, a po našoj slobodnoj procjeni, lijenost pogađa 99 studenata od njih 100.

"Nemremitis"Izvor: Pinterest

bolest se nastavlja na lijenost kao i hrpa drugih koje ćemo nabrojiti, ali se odnosi na studente s geografskog područja gdje se govori kajkavski. Rijetko kada će student Slavonac ili Dalmatinac reći "Nemrem više ove ispitne rokove" ili "Nemrem više učiti" (u Slavoniji se zove "de ne mogu više" bolest, a u Dalmaciji "vrag odnija prišu" bolest) i zato je rezervirana za ove iz Zagreba, Zagorja, Koprivnice, Križevaca, Varaždina i drugih kajkavskih gradova. S "nemremitisom" studenti uglavnom gnjave sve oko sebe – od cimera pa do roditelja, a vjerojatno bolest prenesu i na cimera.

"Ne da mi se" virusIzvor: Twitter

Virus uzrokovan kroničnom lijenošću širi se studentskim tijelima brže od brzine svjetlosti
. Baš kao i kod "nemremitisa", ovaj virus studenti rado šire na druge i nije im bitno gdje se nalaze. Šire ga po knjižnici i čitaonici, po vlastitom stanu i po cimerima, a čak ga prenesu i roditeljima i to telefonom.

Manična kuknjava
Za vrijeme ispitnih rokova studenti postaju gori od seoskih narikača, a da je kukanje olimpijska disciplina, studenti bi bili prvaci svijeta. Sindrom kukanja se lako prenosi sa studenta na studenta, a kuka se svuda – na društvenim mrežama, u tramvaju, za vrijeme ispita itd. Klonite se ove bolesti jer je iritantna drugima. I to jako.


"Radit ću sve ikad osim učenja" sindromIzvor: 9gag

Sjećate se svog razbacanog ormara koji tako stoji već mjesecima, ali budući da je sada vrijeme rokova čini vam se da bi bilo super pospremati taj ormar?
Osim toga, i pločice u kupaonici bi valjalo oribati, oprati prozore, obići svu rodbinu, napraviti nekoliko ručkova i sve živo osim učiti. Zašto je to tako? Pa zato što studenti za vrijeme rokova boluju od sindroma "Radit ću sve ikad osim učenja". Ono što je zanimljivo u vezi tog sindroma jest što ne možemo procijeniti je li to zbilja lijenost – jer s jedne strane, radimo kućanske poslove koje smo odgađali mjesecima, a s druge strane, tako odgađamo učenje.


...Pričali s bakom na Skypeu i prali cimerovo rublje: Studenti nam rekli što bi radili radije nego učili...


...'Ispravi više taj ispit da znam idem li na pivo ili na usmeni': Misli studenata dok čekaju rezultate ispita...


...Najteži dvoboj ikad: mrze li studenti više ljetne ili zimske ispitne rokove?...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


bolestine da mi seispitni rokoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se