Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Nemaju vas pravo uznemiravati – zovite policiju!' Kako studenti trebaju reagirati kad im na vrata zakuca – inkasator HRT-a?

MojFaks | Laganini, 20.11.2019.'Nemaju vas pravo uznemiravati – zovite policiju!' Kako studenti trebaju reagirati kad im na vrata zakuca – inkasator HRT-a?

Mreža potrošača Hrvatske ustvrdila je da kontrolori HRT-a pri obavljanju provjere plaćanja HRT-ove pristojbe krše zakone, te je pozvala građane na akciju.

Kako N1 izvještava, iz Mreže potrošača Hrvatske pozvali su građane da se odupru "HRT-ovoj bahatosti" i kada vide kontrolora u zgradama ili pred vlastitim kućama, da pozovu policiju. Prema njima, kontrolori HRT-a  prilikom obavljanja svog posla krše niz zakonskih odredbi o poštivanju privatnog vlasništva, ali i sam Ustav.

Kako reagirati ako unajmljujete privatni smještaj...


Veliki broj studenata živi u iznajmljenim podstanarskim stanovima. Unatrag nekoliko godina, u medijima su zabilježeni slučajevi neugodnih situacija koje su studenti/ce imali prilikom dolaska kontrolora HRT-a na vrata. Prilikom obavljanja svog posla, kontrolori ulaze u domove i provjeravaju postoje li audio ili video prijemnici, te jesu li po tome dužni plaćati HRT-ovu mjesečnu pristojbu. Po iskustvima brojnih građana, ponašanje kontrolora često je bahato i uvredljivo, začinjeno prijetnjama o kaznama i drugim metodama prisile i zastrašivanja, posebno kod ugroženih kategorija potrošača.


Foto: Facebook@Ukinimo HRT pristojbu

"Ustavom i drugim pozitivnim zakonima privatno vlasništvo je zaštićeno, a dom je nepovrediv. Kontrolor HRT-a ne može doći i kucati na vrata, jer je i stambena zgrada privatno vlasništvo. Za ulazak u zgradu kontrolor HRT-a treba sudski nalog, a kucanje na vrata je uznemiravanje stanara", poručili su i dodali kako bi građani u takvim situacijama "trebali pozvati policiju i prijaviti uznemiravanje i eventualne prijetnje", tvrdi Mreža potrošača u priopćenju.

Studenti koji žive u iznajmljenim stanovima, susreli su se s pokušajima naplate RTV pristojbe jer posjeduju laptop i smartphone. Prijenosna računala i pametni telefoni mogu služiti za prijam radijskog ili audiovizualnog programa što prema članku 34. zakona o HRT-a znači da su njihovi korisnici dužni plaćati pristojbu. Međutim, u istom članku Zakona nije definirano da se on odnosi na laptope i pametne telefone već oni odgovaraju opisu "drugih uređaja" za prijam radijskog ili audiovizualnog programa te su njihovi vlasnici prema tome dužni plaćati pristojbu u iznosu od 80 kuna. Koliko uopće studenti svoje laptope i pametne telefone koriste za gledanje ili slušanje HRT-a, upitno je. 

Koliko je opravdano naplaćivati mjesečnu pristojbu za uređaje poput laptopa i pametnih telefona kojima je primarna funkcija više komunikacijska, te se već telekomunikacijskim tvrtkama plaća naknada za radijsku frekvenciju i pristup mobilnoj mreži? Iz HRT-a su na takve upite komentirali da je mjesečna pristojba zakonska obveza, a ugovorni odnos s nekom od telekomunikacijskih tvrtka pitanje je vlastite odluke i izbora svakoga korisnika.

...a kako ako stanujete u studentskome domu?


Veliki broj studentske populacije živi u studentskim domovima, i također posjeduje laptop i pametni telefon. U medijima se pokrenula i rasprava hoće li inkasatori početi upadati i u studentske domove, jer studenti posjeduju laptop i telefon, te im naplaćivati RTV pristojbu u iznosu od 80 kuna?

Studentski centar plaća pristojbu za TV prijamnike koji se koriste u zajedničkim prostorijama poput slastičarne, menze i teretane, a HRT-ovci navode kako plaćanje mjesečne pristojbe reguliraju izravno s upravama studentskih domova, a ne izravno sa studentima. 

"U studentskim domovima kontrolori HRT-a nemaju što raditi. Studentske domove sa svim javnim uslugama rješava Uprava studentskog doma", pojašnjava za MojFaks Željko Tomšić, dugogodišnji aktivist u Pokretu za zaštitu potrošača, koji, otkad je formirana Mreža potrošača Hrvatske, aktivno djeluje i u njoj. Govori nam da se u svom dosadašnjem radu susreo s pritužbama studenata da su im inkasatori upadali u sobe u studentskim domovima i htjeli naplatiti kazne.

"Mi stojimo iza onoga napisanog u Priopćenju (nema što stranac ulaziti u stan ili sobu u domu i td.). Potrebno je pozvati policiju da ga udalje. Osim toga, studenti su članovi obitelji. Obitelj plaća HRT-u pristojbu. Studentima to nije prebivalište. Koliko imamo informacije, to nije naputak iz HRT-a, međutim sami su inicirali to. Zato što kontrolorima plaćaju po novoj prijavi. I onda tako imamo 'upadanje u domove', i nove prijave", komentira Tomšić.

A.Z.
Foto: MojFaks


Mreža potrošača Hrvatskekontrolori HRT-anaplata pristojbestudentipodstanaristudentski domoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se