Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kad ne piju, satima sjede i šute: Evo kako su studentice opisale Zagrepčane prije 50 godina

MojFaks | Laganini, 16.05.2018.Kad ne piju, satima sjede i šute: Evo kako su studentice opisale Zagrepčane prije 50 godina

Za vrijeme Jugoslavije Zagrepčane, Dalmatinace i Beograđane pratila je drugačija reputacijajer su bili poznati po određenim karakteristikama. Tako su nekada purgeri bili poznati po svojoj 'uglađenosti' i šarmu, a je li to vrijedilo i za studentski dio populacije, otkrile su studentice 70-ih godina.

Nekada se govorilo "ljubazan kao Zagrepčanin", "duhovit kao Beograđanin", "simpatičan kao Splićanin"... "U kojoj mjeri su ovi primjeri točni?", pita Blic u uvodu svog teksta pa nastavlja: "Jesu li Zagrepčani, Beograđani, Splićani, Sarajlije - zaista onakvi kako se govori o njima?". Tekst iz 1967. godine koji je objavio Jugopapir nudi odgovor.


Izvor: Shutterstock

Studentice su, sudeći po odgovorima, više pažnju obraćale na Dalmatince, a ovdje su mišljenja dvije studentice o svojim muškim sugrađanima tijekom davne 1967. godine.

Olga Bugrejev, studentica prava


"Pitate me kakvi su današnji Zagrepčani? Ako bih morala odgovoriti u jednoj rečenici, to bi izgledalo ovako: kad ne piju, onda satima i satima sjede i - šute! I, 'ajde živi s njima!


Izvor: Pixabay

Žena se najugodnije osjeća u društvu obrazovanog muškarca. Bojim se da današnji Zagrepčanin nije te vrste. Isto tako je zabluda da se Zagrepčani bolje oblače, jer su bliže Italiji. Vidjela sam u Gorici, koja je na pragu Italije, nemarno odjevenog muškarca srednjih godina, ali sam i u Zagrebu vidjela vrlo ukusno obučenog muškarca.

...FOTO: Tajni život studentica u domu - pogledajte što su sve radile za ljepotu u studentskim danima...


...Teški rad preko SC-a i plesnjaci: Pogledajte kako su 70-ih živjeli i tulumarili zagrebački studenti...


Mladić iz zagrebačke sredine je možda ugodan kao pratilac, ali samo kao pratilac! Jaka sigurnost, toliko prisutna kod mlade generacije - veoma se osjeća kod Zagrepčana, valjda zbog njihove pasivnosti i silne bojazni od upuštanja u ozbiljnije stvari. Moram reći, da onaj sloj mladića koji su u kontaktu sa studentima rodom iz Dalmacije, inače vrlo pristupačnim, ambicioznim i živog duha - pokazuje više vitalnosti i spretnosti prema školi, društvu i životu."


Vesna Kiš, studentica rudarstva i manekenka:


"Drago mi je zagrebačko kavalirstvo. Ima nečeg u tome veoma dirljivog: Zagrepčanima je ta osobina do te mjere urođena da često premašuje njihove mogućnosti. Za emancipiranu ženu, to je, zaista, dirljivo. Zagrepčani su, za razliku od Beograđana, koje dosta dobro poznajem, mnogo plahovitiji. Beograđani imaju jednu vrstu šarma koja Zagrepčanima nedostaje: bezbrižnost i duhovitost. A to je ono što se Zagrepčankama dopada. Valjda otuda ona fama da se Beograđanima dopadaju Zagrepčanke i obrnuto...

...FOTO Veš se kuhao u loncu, izlazilo se na ulice, nije bilo mobitela: Bivši stanar pokazao nam kako se prije 30 godina živjelo na Savi...


Zagrepčanin je, u prosjeku, elegantan. Mnogo brže prihvaća modu, nego modne novitete i to više zbog mentaliteta nego iz financijskih razloga. Zagrepčani se ne vole upuštati u kojekakve modne avanture, da slijepo prihvaćaju modne krikove. Oni više vole biti neupadljivi i suzdržani. Mislim da im ne bi smetalo malo više hrabrosti, ne samo što se mode tiče.


Izvor: Pixabay

Zagrepčani su u svemu previše uzdržani, pa čak i u ljubavi. Zamjeram im ono što se može zamjeriti svim muškarcima svijeta: mladićima - da svoju mladost često troše na nekorisne stvari, a starijima - da koji put zaboravljaju da nisu mladi."


Ako vas zanima što su rekle i druge žene, ne samo studentice, kliknite na link.

Ivana Petrić
izvor: Blic
foto: zagreb.hr


ZagrepčanistudenticeprošlostpurgeriZagrebKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se