Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

FOTO: Tajni život studentica u domu - pogledajte što su sve radile za ljepotu u studentskim danima

MojFaks | Laganini, 09.01.2018.FOTO: Tajni život studentica u domu - pogledajte što su sve radile za ljepotu u studentskim danima

Nekada u studentskim domovima nije bilo interneta, gadgeta i drugih stvari na koje smo navikli danas, a nije ih bilo jer nisu ni postojale. Tada je surfanje internetom predstavljalo odlazak u knjižnicu, a glavni gadget bila je kemijska olovka. No, studentice su sa sobom imale čitavu opremu za uljepšavanje i friziranje, a mali rituali uljepšavanja nisu se mnogo promijenili...

Stare fotografije nas uvijek zaintrigiraju, osobito ako prikazuju crno-bijeli život naše situacije, samo u nekom drugom vremenu. Tako smo u bespućima interneta, točnije na Redditu, pronašli vintage fotografije studentica u domovima i to tijekom uljepšavanja.

...[FOTO] Pogledajte minice za predavanja: Ovako su se studentice ekonomije 'furale' za vrijeme seks-revolucije...


...Teški rad preko SC-a i plesnjaci: Pogledajte kako su 70-ih živjeli i tulumarili zagrebački studenti...


...Nostalgična: Pogledajte kako je izgledao kultni zagrebački studentski dom davne 1986. godine...


Fotografije datiraju iz 1967. godine što znači da su se studentice tog vremena itekako voljele uljepšavati (ali se i družiti te držati na okupu) i to spravicama koje više danas ni ne postoje. Tako neke od njih suše kosu s neobičnim uređajem koji jedna starija korisnica Reddita naziva 'hair dryer bonnet' jer ga je i ona koristila dok je u to vrijeme studirala. Fotke prikazuju i kako su se studentice zajedno na krovu doma sunčale, ali i kako su si radile kovrče s "krpicama" dok su kartale.


Studentica suši kosu sa spravicom 'hair dryer bonnet'... izvor: Reddit


Studentice kartaju s "krpicama" na glavi... izvor: Flickr


Djevojke na krovu studentskog doma tijekom sunčanja... izvor: Flickr


Tipično druženje studentica u domu tijekom 60-ih... izvor: Flickr

Na stranici koja pokazuje studentske domove kroz povijest, možemo vidjeti da je i puno prije 60-ih godina studenticama bilo bitno imati barem ogledalce u sobi. No, jako su bile društvene te su s drugim stanarkama često slušale glazbu, čitale ili razgovarale.

Više fotki možete pogledati ovdje.

...Projekt koji će ovjekovječiti duh kultnog zagrebačkog doma: Klikom po Savi...


...Kliknite s nekim na Savi: Udomaćite se u domu i upoznajte svoje sustanare uz šalicu kave...Ivana Petrić
foto: Sara Filipa Delić/Instagram@Klikom po Savi


stare fotkestudenticestudentice u domudomprošlostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se