Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

NEMOJTE ustajati starijima u tramvaju: Znanstvenici pronašli odličan razlog da BAŠ VI nastavite sjediti u javnom prijevozu

MojFaks | Laganini, 19.10.2017.NEMOJTE ustajati starijima u tramvaju: Znanstvenici pronašli odličan razlog da BAŠ VI nastavite sjediti u javnom prijevozu

Sjećate li se onog kolege koji je odlučio i javno obznanio da više nikada neće ustajati starijima u javnom prijevozu? Čini se da je njegov stav cijelo vrijeme bio ispravan...

Iako nas od malih nogu uče da moramo svoje mjesto u javnom prijevozu prepustiti starijima, znanstvenici sada apeliraju da se to ipak ne radi. Naime, ovakvo postupanje može negativno utjecati na zdravlje starijih sugrađana.

...Student iz Zagreba objasnio zašto više neće ustati nijednom penziću u tramvaju...


Profesor s Oxforda, sir Muir Gray, tvrdi da bi se starije trebalo poticati da stoje u javnom prijevozu kako bi dulje ostali fit. Ovaj kliničar, savjetnik engleskog Ministarstva javnog zdravlja, izjavio je da bi svaka starija osoba također morala dnevno šetati barem deset minuta, a članovi obitelji trebali bi ih poticati da umjesto lifta koriste stepenice.

"Moramo poticati aktivnost u zrelijoj dobi, a ne govoriti ljudima da odmaraju i 'dižu noge u zrak'", izjavio je za britanski The Sun. "Ne potičite roditelje da koriste isključivo dizalo i dvaput razmislite hoćete li svoje mjesto u autobusu ili tramvaju prepustiti nekome starijem. Stajanje je za osobe u zrelim godinama odlična tjelovježba."

...Počastio tramvajskom kartom i oduševio Zagrepčane: Poznajete li studenta koji je mnogima vratio vjeru u mlade?...


Poticanje starijih osoba da budu što aktivniji moglo bi im pomoći da dulje žive samostalno, ali i da se smanje troškovi socijalne i zdravstvene pomoći, tvrde drugi stručnjaci u časopisu The British Medical Journal. Scarlett McNally, ortopedska kirurginja u općoj bolnici "Eastbourne District" kaže da "vježba može umanjiti potrebe osoba za pojačanom njegom."

U tom istom članku znanstvenici tvrde da se posljedice starenja često miješaju sa smanjenjem forme i opadanja "fitnessa" osobe. Nadalje, kažu da postoje čvrsti dokazi da srednjovječnim i starijim osobama "pojačana forma i redovita tjelovježba može pomoći da pomlade svoje tijelo za desetak godina."

...Neugodna iskustva u javnom prijevozu: 'Išla sam na faks, nije bila gužva, a on se nabijao na mene'...


Redovita vježba također umanjuje rizik od demencije i poboljšava kognitivne sposobnosti stoga je, po njihovom mišljenju, potrebno preispitati i promijeniti stav da je vježbanje rezervirano isključivo za mlade dok bi stariji morali više odmarati.

L.B./izvor: Independent
foto: arhiva/MojFaks


javni prijevozOxfordstarije osobezdravljetjelovježbaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se