Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nikad nije kasno: Domar diplomirao na fakultetu koji je održavao 10 godina

MojFaks | Laganini, 16.06.2016.Nikad nije kasno: Domar diplomirao na fakultetu koji je održavao 10 godina

Dok su njegovi kolege zajedno štrebali u knjižnici, on je čistio ploče u predavaonicama i sakupljao njihovo smeće...

No prošlog je mjeseca, u svečanoj odori sa svečanom kapom, Michael Vaudreuil stao rame uz rame s njima, ali ne kao 54-godišnji domar nego kao kolega koji je upravo diplomirao.

Bila je 2008. godina, početak velike ekonomske recesije koja će poljuljati cijeli svijet, kad je proglasio bankrot, ostao bez automobila i kuće. Njegova građevinska firma koja je dotad cvjetala 24 godine – otišla je u povijest. Tražio je poslove po drugim građevinskim tvrtkama, ali nitko ga nije želio zaposliti.

Jedini posao koji je uspio pronaći bio je onaj domara na lokalnom koledžu. Plaća je bila upola manja no što je naučio zarađivati, posao nije bio stimulativan, ali su police osiguranja bile dobre. Odlučio je prihvatiti sve besplatne pogodnosti koje ova obrazovna institucija nudi kako bi kompenzirao relativno skromnu plaću. Stoga je danju počeo pohađati besplatne kolegije na Politehničkom institutu "Worchester", a noću bi čistio.

"Počeo sam pohađati predavanja kako bih ispunio vrijeme na konstruktivan način i kako bih zaboravio na sve poteškoće kroz koje smo prolazili", rekao je. "Osjećao sam se produktivno...a to se počelo pozitivno odražavati i na mene osobno. Nakon nekoliko godina shvatio sam da bih tim tempom mogao doći i do diplome."

Mike se prvo slušao kolegije sa studija psihologije, ali je shvatio da je bolja odluka prebaciti se na studij koji će mu osigurati lakše i brže zapošljavanje. Zatim se prebacio na inženjerstvo.


foto: Washington Post/Joyce Vaudreuil

Fakultetske obaveze obavljao je ujutro i nakon predavanja, a na posao bi odlazio od 3 sata popodne do 11 sati navečer. Čistio je zgrade fakulteta i prao podove. Rijetko se viđao sa suprugom koja se također vratila na fakultet kako bi zaradila diplomu učiteljice. Ona je radila danju, a on noću, a kad bi se vratio kući morao je učiti.

Kolegiji su bili teški. Jedan je kolegij, zbog loše podloge otprije, morao ponavljati, ali to ga nije obeshrabrilo. Učio je pomoću videa na YouTube-u i na kraju je dobio vrlo dobru ocjenu.

Gotovo deset godina nakon što mu se život počeo urušavati, Vaudreuil je dipolomirao sredinom svibnja i zaradio titulu prvostupnika mehaničkog inženjerstva. Na svoju svečanu kapu napisao je: "Stari pas može naučiti nove trikove".

N promociju je stigla čitava obitelj kako bi ga bodrila prilikom preuzimanja diplome. Dekanica koledža, Laurie A. Leshin, spomenula je Vaudreuila u svom govoru: "Mike je mogao odustati u bilo kojem trenutku. Danas, u njegovoj 54. godini, dobit će svoju prvostupničku diplomu. To je upornost."

Dodjela diplome bila je jako emotivna. "Uvijek sam zamišljao da će osjećaj biti sjajan. Ali bilo je još i bolje."

Sljedeći ponedjeljak Vaudreuil se vratio na svoje domarsko mjesto, ali nada se da će vrlo brzo naći novi, bolji posao.

L.B./izvor: Washington Post
foto: Pixabay


Michael VaudreuildomardiplomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se