Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nikada nemojte objavljivati fotke svoje diplome – evo i zašto

MojFaks | Laganini, 11.07.2016.Nikada nemojte objavljivati fotke svoje diplome – evo i zašto

Preprodavači lažnih diploma koriste fotografije sa svečanih promocija kako bi radili lažne certifikate, upozoravaju studenti.

'Nitko od nas ne bi fotografirao i objavio fotografiju svoje putovnice na internetu, a tako bismo trebali postupati i sa diplomama', upozoravaju ovogodišnje diplomce.

Svečana promocija je jedan od najvažnijih trenutaka u životu svake osobe koja odluči upisati studij. Unatoč veselju i euforiji tog dana i silnome ponosu koji neke od nas potakne da se i javno pohvale svojim uspjehom, studente sve češće upozoravaju da ne objavljuju selfije s diplomama na internetu jer na taj način potpomažu kriminalce koji se bave izradom lažnih diploma, piše Independent.

Upozorenje je stiglo od Jayne Rowley, ravnateljice agencije Higher Education Degree Datacheck (HEDD) koja pokušava zaštititi vrijednost i ispravnost diploma i drugih certifikata visokoobrazovnih kvalifikacija na način da provjeravaju diplome sa sveučilištima, ali i nude priliku da potencijalni poslodavci provjere životopise i preslike diploma koje im šalju kandidati za poslove.

Rowley kaže da shvaća važnost svečane promocije u životu svakog studenta i "napast" da to postignuće dokmentiramo i podijelimo s prijateljima na Facebooku, Instagramu i drugim društvenim mrežama. No, logotipi, potpisi, štambilji, vodeni žigovi, natpisi i druge oznake vidljive na tuljcima u koje se stavljaju diplome, ali i samim diplomama koje fotografiramo omogućavaju krivotvoriteljima da lakše obavljaju svoj ilegalni posao.

Osim toga, diploma sadrži i neke osobne podatke (ime, prezime, mjesto i fakultet na kojem ste studirali, godinu kad ste diplomirali), a koji ne bi trebali biti svima javno dostupni. Dodala je: "Ovakve informacije mogu dobro doći prilikom pokušaja krađe identiteta i trebalo bi na njih gledati kao na informacije u putovnicama, vozačkim dozvolama, osobnim iskaznicama." Zbog toga kontaktiraju sveučilišta koja onda ovu poruku šalju svojim studentima.

Prošle je godine HEDD objavio popis "znakova" po kojima je lako prepoznati lažnu diplomu i poslao ga poslodavcima. Najlakši način za prepoznavanje lažne diplome su tipfeleri u tekstu diplome ili pogrešno korištenje uobičajene terminologije.

L.B./izvor: Independent
foto: Shutterstock


lažne diplomezaštitafotografiranjeJayne RowleyKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se