Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Poznati sportaš živio kao 'ilegalac' na Savi– bježanje kroz prozor u domu bila mu je opcija

MojFaks | Laganini, 06.03.2019.Poznati sportaš živio kao 'ilegalac' na Savi– bježanje kroz prozor u domu bila mu je opcija

Naš poznati sportaš Mirko Filipović koji je prije par dana najavio svoju definitivnu mirovinu nakon što je doživio moždani udar, u mladosti je živio u studentskom domu Stjepan Radić. Na popularnoj 'Savi' Mirko je živio kao ilegalac, a s cimerom je imao dogovor da bježi kroz prozor u slučaju da inspekcija pokuca na vrata.

Oduvijek je želio biti policajac. Kao što je naumio postati vrhunski borac nekoliko godina prije, tako je Mirko Filipović zacrtao i svoj životni poziv. "Želim biti policajac, ništa drugo" govorio je, prenosi 24sata. Ipak, nije mu krenulo najbolje. Nakon što je s vrlo dobrim maturirao u vinkovačkoj gimnaziji 1993., nije se iste godine uspio upisati na Policijsku akademiju. No, nije se još pojavio taj koji će tako lako zaustaviti Mirka Filipovića. Makar to bio i prijemni ispit. Nije odustao. Prijavio se u HV, radio je neko vrijeme kao radiotelegrafist i strpljivo čekao novu priliku.Svoju priču o danima života u studentskom domu Stjepan Radić, među studentima poznatijem kao Sava, ispričao je za 24sata. Dio o njegovom ilegalnom boravku u domu i borbom s besparicom prenosimo u cijelosti. I da, istovremeno je priča tužna i zanimljiva.

Majka mu je dala zadnje novce za fakultet


Budući da nije prošao prijemni ispit za Policijsku akademiju, sljedeća godina je predstavljala novu šansu za našeg poznatog borca. Ali ni tada nije išlo jednostavno. Bio je ispod crte, majka je od plakala od tuge. Znala je mama Ana koliko je to značilo njezinu sinu. Ipak, neka poznanstva su pomogla da se priča sretno završi. Priznao je to Mirko otvoreno...Uspio je upisati akademiju i s 20 godina trebalo je iz malene Privlake krenuti prema Zagrebu. Bili su to njegovi najteži trenuci u životu. U tom razdoblju ostao je i bez oca Žarka, koji mu je bio najveća podrška i uzor. Mirko je ocu počeo pomagati u teškim poslovima još kao dječak, a otac mu je pritom bio najveći mentor i prenio mu je radne navike koje će mu kasnije pomoći da postane - najjači čovjek na svijetu. Nakon što su on i majka Ana pokopali oca i podigli mu spomenik, u kući im je ostalo 400 njemačkih maraka. Mama je izvadila sav novac i pružila ga Mirku za odlazak u Zagreb na fakultet.  Mirko nije htio uzeti sve novce, ali majka je inzistirala s riječima "Idi sine, tvoja škola je sada najbitnija". Plakala je majka, plakao je i Mirko. Uzeo je novac, tih 400 maraka mu je bilo sve što je imao kad je došao u Zagreb. Od njih je trebao plaćati stanarinu, hranu, prijevoz, potrepštine za fakultet...

Godina dana života "u ilegali" na Savi


Kad je stigao u Zagreb, Mirko je bio "ilegalac" u studentskom domu Stjepan Radić, u sedmom paviljonu, soba 22. Imao je dogovor s cimerom da se soba uvijek zaključava, a ako netko pokuca, Mirko je trebao skakati kroz prozor. No, jednom prilikom cimer je zakazao, a na vratima se pojavila inspekcija.

...Nova pjevačica grupe Colonia i bivša stanarka 'Save' otkrila: 'U domu mi se posebno sviđalo zajedništvo'...


"Mislim da me uhvatio zamjenik ravnatelja. Molio sam ga da me ne izbaci jer ću završiti na cesti. Obećao mi je da će me pustiti da ostanem neko vrijeme. Imao sam sreću da sam naletio na takvog čovjeka .", ispričao je Mirko, koji je nerijetko morao posuđivati po 20 kuna u bonovima da bi imao za ručak i večeru.

Mirko je imao plan iskočiti kroz prozor na Savi ako mu inspekcija pokuca na vrata... izvor: Facebook@Spotted: Studentski dom Stjepan Radić

U tim teškim životnim trenucima često je utjehu pronalazio u knjigama. Mnogo puta je čitao rečenice Karla Štajnera u "7000 dana u Sibiru". Za kraj, Mirko je otkrio da ga nikada nisu privlačili noćni izlasci i da ne pije alkohol. Cijeli feljton o životu Mirka Filipovića možete pročitati ovdje.

autor: MojFaks
izvor: 24sata
foto: mapiranjetresnjevke.com/Facebook@Mirko Cro Cop Filipović


Mirko Filipovićilegalac u domuilegalacSavapoznati sportašKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se