Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prvi spojio espresso i pivo: Student Luka kuha najbolju kavu u Hrvatskoj

MojFaks | Laganini, 27.10.2017.Prvi spojio espresso i pivo: Student Luka kuha najbolju kavu u Hrvatskoj

Kultura ispijanja kave odavno se ukorijenila u hrvatsku tradiciju, a druženje uz kavu koje traje kraće od tri sata zvuči kao kratak susret. Na nedavno održanom natjecanju barista pobijedio je student Luka Panović. Osim što zna tajnu savršenog cappuccina ili macchiata, on je svojom inovativnom kavom osvojio ljude. Radi se o spoju piva i espressa.

Malo je poznato da se u samom srcu Trsata, odmah preko puta crkve, može popiti najbolja kava u Hrvatskoj. U kafiću Monte Cristo u jutarnjoj smjeni dočekat će vas 26-godišnji mladić s hipsterskom bradom koji je nedavno pobijedio na prvom hrvatskom natjecanju za bariste (oni koji pripremaju kavu u kafićima) održanom u Zagrebu u popularnom lokalu Johann Franck, piše Novi list.


Student Luka radi kao barista u kafiću Monte Cristo... izvor: Novi list/Roni Brmalj

Taj mladić je Luka Panović, nekadašnji gimnazijalac iz Andrije Mohorovičića i student koji će, kako kaže, ipak jednog dana dovršiti tu ekonomiju, zadnjih nekoliko godina sav je u kavi. I onda je došlo natjecanje po pravilima međunarodne organizacije, svojevrsne FIFA-e u svijetu kave, Specialty Cofee Association (SCA).

Lukinoj pobjedi je presudio "avangardni" napitak


Organizator je bio Franck, što znači da je Panović praktički pobijedio u konkureniciji dvadesetak tisuća konobara koji rade u Hrvatskoj u kafićima s Franckovom kavom. Između njih Franck je odabrao 52, od kojih je deset kroz regionalna natjecanja došlo na finale u Zagreb, piše Novi list. Dok je Novom listu prepričavao koje su kategorije natjecanja bile u pitanju, istaknuo je da je njemu pobjedu donio pomalo neobičan, avandardni napitak. Taj topli napitak bio je spoj piva i espressa, a naziv mu je "crna magija".


Do dana natjecanja nije znao kako će ispasti njegova "crna magija"... izvor: Novi list/Roni Brmalj

"Mislim da je to nešto čega se nitko ranije nije sjetio i nije bilo viđeno na takvim natjecanjima - spoj piva i espressa. Nisam koristio obično pivo već jedno koje već u sebi sadrži specifična zrna kave koja se prži skupa s ječmom i hmeljom u procesu stvaranja piva i daje mu voćnu notu. Ono što sam htio dobiti je presjek espressa s pivom. U čašu sam odmah stavio pivo, a onda sam napravio kremicu od slatkog vrhnja, espressa i likera od kave i to sam sve blendao. Naziv je bio crna magija, pošto je pivo bilo tamno, a kava je sama po sebi crna. Kad se to spoji i zapjeni ispadne efektno, kao neka magija. Suce sam najviše dobio zbog te kombinacije, s time da do samog natjecanja nisam znao kako će mi napitak izgledati. Naime, pivo samo dobio na dar iz jedne privatne kolekcije od čovjeka koji je imao samo jednu bocu. Osim tog koktela, dobro sam napravio i prvi dio, espresso i latte art, odnosno cappuccino", ispričao je student Luka za Novi list.

...[FOTO] Najbolja dobrodošlica u dom: 40 zagrebačkih studenata pilo kavicu i sklapalo nova prijateljstva...


Tajnu dobre kave ovaj student ekonomije vidi u dobroj bazi i kaže da nema dobre kave bez espressa. Tvrdi za mlijeko za cappuccino mora biti svježe te nikako trajno jer to je marketinški trik, a za raditi dobru kavu po njemu su potrebne godine iskustva. Budući da je Luka najbolji barista u Hrvatskoj, za Novi list je otkrio da se usprkos PDV-u i ostalim problemima, od kafića može živjeti, ali je potrebno mnogo odricanja.

...KVIZ: Trebaš li sutra ići na predavanje ili na kavu?...


"Kava je moja ljubav koju svaki put iznova istražujem i svaki dan nešto novo naučim, pa to onda nastojim primijeniti u poslu. Od kad sam završio za baristu san mi je otvoriti cofee shop zapadnjačkog stila. U Zagrebu tako nešto postoji nekoliko godina, a u Rijeci bih bio među prvima. To namjeravam otvoriti u narednih godinu dana na jednoj drugoj lokaciji, ali o tome za sada toliko. Ova pobjeda mi je također otvorila neka vrata. Dobio sam već dvije ponude za raditi u Zagrebu", kazao je Luka.


Izvor: Unsplash

No, kako kaže te ponude će morati pričekati. Oni koji će su redovito na riječkom Trsatu sigurno su i probali Lukinu savršenu kavu u kafiću Monte Cristo, a oni koji još nisu sigurno bi ju trebali kušati. Osobito njegov avangardni proizvod.

Cijeli intervju sa studentom koji kuha najbolju kavu u Hrvatskoj pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Unsplash


baristakavaespressopivonajbolja kavaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se