Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Samo za djevojke: Ako studirate, imate veće šanse razviti ovu higijensku naviku

MojFaks | Laganini, 05.07.2016.Samo za djevojke: Ako studirate, imate veće šanse razviti ovu higijensku naviku

Znanstvenici su ispitali higijenske navike više od 3,300 žena u dobi od 18 do 64 godine s posebnim naglaskom na metode uređivanja stidnih dlačica.

Najranije studije o uređivanju stidnih dlačica nisu uključivale žene svih dobnih skupina kao što je to napravljeno u ovoj novoj studiji, objašnjava glavna istraživačica Tami Rowen, ginekologinja sa Medicinskog centra San Francisco koji djeluje u sklopu Sveučilišta u Kaliforniji.

"Uključivanje starijih žena pokazalo je da je uređivanje dlačica popularnije među mlađim pripadnicama ovog spola", kaže Rowen.

U usporedbi sa ženama u dobi od 18 do 24, žene od 25 do 34 godine bile su manje sklone uređivanju stidnih dlačica, pokazala je studija. Žene u dobi od 55 do 64 godine čak su 96% manje sklone uređivanju dlačica u odnosu na mlade djevojke u dobi od 18 do 24.

Osim toga, rezultati pokazuju da je uređivanje češće među bjelkinjama, ali i ženama koje su završile neki studij: fakultetski obrazovane ispitanice 3.4 puta češće uređuju intimnu zonu od onih koje imaju svjedodžbu srednje škole.

Osim ovih faktora, čini se da je i prosječna plaća bitna! Žene koje godišnje zarađuju više od 100 tisuća dolara, 22% češće uređuju stidne dlačice od onih koje zarađuju manje od 50 tisuća dolara.

Brijanje je i dalje najpopularnija metoda uređivanja intimne zone: 61% ispitanica koristi britvicu, a 12% električne mašinice. Druge popularne metode su trimanje (17,5% žena koristi škarice) i depilacija voskom (4,6% žena), pokazalo je istraživanje.

Važno pitanje koje su također rasvijetlili svojom studijom jest i ono motiva koji stoji iza uređivanja stidnih dlačica. Zašto to žene uopće rade?

Iako postoji legenda da je seksualno iskustvo u nekim određenim pozama bolje kad nema dlačica, znanstvenici nisu pronašli korelaciju između ove dvije stvari. Međutim, otkrili su da je uređivanje intimne zone uvelike uvjetovano partnerovim preferencijama.

Žene čak 96% češće uređuju intimnu zonu ako znaju da partner voli upravo tako uređene dlačice. Odlazak doktoru je razlog za uređivanje u čak 40% slučajeva, a žene koje se redovito uređuju sklonije su reći da su se osjećale privlačnijima te da su im vagine izgledale ljepše uređene što je u skladu s beauty trendom koji je započeo 1960-ih godina.

Gotovo 60% žena izjavilo je da uređuje intimnu zonu iz higijenskih razloga, no ne postoji znanstveni dokazi da vas brijanje čini čišćima na tim mjestima.

"Dlačice služe nekoj svrsi", kaže Rowen. "U slučaju stidnih dlačica, one su tamo kako bi zaštitile nježno tkivo."

Uređivanje može naškoditi ženama koje imaju osjetljive stidne usne, a moguće su i izljede. Kao ginekologinja, vidjela je mnoge ozljede kod svojih pacijentica. Najčešće su porezotine, apcesi, opekline od vrućeg voska pa čak i upaljeni folikuli dlačica.

Rezultati istraživanja objavljeni su 29. lipnja u časopisu JAMA Dermatology.

L.B./izvor: Live Science
foto: Pixabay


higijenaintimna zonadlačiceKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se