Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Smještaj za 'dž': Studenti ovog grada mogu besplatno stanovati u domu, ali za umirovljenike

MojFaks | Laganini, 20.03.2019.Smještaj za 'dž': Studenti ovog grada mogu besplatno stanovati u domu, ali za umirovljenike

Šest studenata ima besplatan smještaj u domu tijekom studija, ali za umirovljenike. Zvuči nemoguće? Itekako je moguće i događa se u Nizozemskoj gdje studenti u zamjenu za besplatan smještaj brinu o umirovljenicima u domu.

Nekolicina nizozemskih studenta trebala je financijsku pomoć, a umirovljenicima je uvijek potrebno društvo. Humanitas je organizacija za pružanje socijalnih usluga u Nizozemskoj koja je pronašla način da kombinira ove dvije potrebe i osigura besplatnu najamninu za studente i sretniji i društveniji život za starije osobe, prenosi Novi list.

Jedina negativna strana ovakvog življenja s kojom se studenti suočavaju u domu jer briga da će se previše zbližiti s umirovljenicima i gledati ih kako obolijevaju i umiru... izvor: humanitasdeventer.nl

Prema pisanju Novog lista, šest sretnih studenata dobilo je besplatnu najamninu u domu umirovljenika koji se nalazi u nizozemskom gradu Deventer u zamjenu za provođenje najmanje 30 sati mjesečno sa 160 umirovljenika koji tamo žive.

Studenti umirovljenike rješavaju izolacije


Studenti rade mnoštvo zadataka s umirovljenicima, uključujući pripremanje obroka, kupovinu, umjetničko stvaralaštvo, učenje kako koristiti računalo, igranje društvenih igara, pa čak i prisustvovanje rođendanskim zabavama. Jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju starije osobe je izolacija, a studenti pomažu u rješavanju tog problema, pa čak i smanjuju mogućnost da umirovljenici razvijaju zdravstvene probleme povezane sa socijalnom izolacijom. Jedan od pružatelja usluge je rekao: "Studenti dovode vanjski svijet. Stvorila se toplina između studenata i umirovljenika".

...Da ti pukne srce: Baka nudi besplatan smještaj studentici u stanu jer je usamljena...Dom za umirovljenike Deventer nalazi se u blizini Amsterdama, a program je izvorno nastao nakon što su se mnogi studenti žalili na loše uvjete u kampusima na lokalnim sveučilištima, prenosi Earth Porm. Jedina negativna strana ovakvog življenja s kojom se studenti u domu suočavaju je briga da će se previše zbližiti s umirovljenicima i gledati kako obolijevaju i umiru. S pozitivne strane ipak će pružiti umirovljenicima sretniji i bolji život u posljednjim danima.Direktorica Humanitasa Gea Sijpkes zaslužna je za izradu programa. Nevjerojatna ideja izazvala je pokret u cijeloj Europi, otvarajući slične mogućnosti drugdje. "Kad imate 96 godina i problem s koljenom, koljeno se neće popraviti, ali ono što možemo učiniti je stvoriti okruženje u kojem ćete zaboraviti na bolno koljeno.", kazala je Gea.

autor: MojFaks
izvor: Novi list
foto: humanitasdeventer.nl


studentidom za umirovljenikebesplatan smještajsmještaj u domuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se