Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Stiglo ih 100, ali jedna je pobjednik: Hrvatski jezik je dobio novu riječ – znate li što je 'zapozorje'?

MojFaks | Laganini, 19.03.2019.Stiglo ih 100, ali jedna je pobjednik: Hrvatski jezik je dobio novu riječ – znate li što je 'zapozorje'?

'Međunožno guralo', 'uspornik', 'krilnik' – riječi su koje su kroz godine stizale na adresu hrvatskog jezikoslovnog časopisa 'Jezik'. Sve su to riječi koje su bile predložene kao zamjena za postojeće riječi. Neke od pobjedničkih riječi našle su se u rječnicima hrvatskog jezika, a možda će se naći i nova pobjednička riječ. Možete li pretpostaviti što je 'zapozorje'?

Profesorica hrvatskog jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brkić umjesto engleskog naziva za prostor iza pozornice - backstage ponudila je na natječaju svoju riječ zapozorje i pobijedila, piše HRT.

...Žganci ili palenta, balun ili balote, Mekić ili Megić: Sve riječi koje nećeš razumjeti kad dođeš studirati u drugi grad...


Drugu nagradu osvojio je veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk za riječ oznak, oznakovljenje umjesto brenda i brendiranja, dok profesorica hrvatskog jezika Carmen Lešina iz Splita kaže da joj je zasmetao naziv javna bilježnica pa se u njoj probudio inat i smislila je novu riječ bilješkinja, prenosi HRT.

Foto: MojFaks

Mnoge se nagrađene riječi s ovog natječaja, kažu iz časopisa "Jezik", itekako koriste. Naša najprihvaćenija riječ je riječ uspornik umjesto ležećeg policajca. To je bila riječ s prvog natječaja i doista je proširena i prihvaćena riječ zatipak umjesto tipfeler, međutim tom riječju se pretežito služe studenti, učenici, lektori pa onda nemamo osjećaj koliko je prihvaćena.

Da ideja ne nedostaje svjedoči da je na natječaj za Nagradu "Doktor Ivan Šreter" stiglo oko 100 novih riječi gotovo 50-ak autora.
 
autor: MojFaks
izvor: HRT
foto: Wikipedia/FreePik


riječnova riječzapozorjerječniknove riječiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se