Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Ova pamet, ali one godine: Što bih na apsolventskoj godini poručila sebi brucošici?

MojFaks | Laganini, 03.10.2016.Ova pamet, ali one godine: Što bih na apsolventskoj godini poručila sebi brucošici?

Nerijetko možemo čuti nekoga tko je na pragu četrdesete da kaže nešto u stilu: 'Da su mi barem te mlade godine i ova pamet, gdje bi mi bio kraj...' i odmah pomislimo: 'Sad ti je kasno!'. No, često nismo ni svjesni da ćemo točno tu istu rečenicu izgovarati i mi kroz nekih pet godina.

Naravno da žalimo za brojnim stvarima koje smo napravili, a osobito za onima koje nismo napravili za vrijeme studentskih dana pa proklinjemo sudbinu i molimo se da će netko uskoro izumiti vremeplov. No, molitve nam neće biti uslišane stoga trebamo mućnuti glavom i zagledati se prvo u sadašnjeg pa tek onda u budućeg sebe.

Normalno je da nećemo pretjerano razmišljati o budućnosti jer tada osijediti prije 25-e, ali kao osoba koja se trenutno nalazi na apsolventskoj godini mogu slobodno reći da bih upravo ovo poručila sebi dok sam bila brucošica:

* Vjeruj mi, nitko zapravo ne zna što točno radi niti čime će se na kraju baviti i nisi jedina izgubljena duša koja vrluda hodnikom faksa. Ne bi vjerovala, ali ni brojni profesori i dalje nemaju pojma što rade.

* Vrijedi žrtvovati izlazak van zbog knjige, ali ne prečesto. Unatoč tome što će ti možda "starci" ili netko drugi stariji reći da ti uvijek treba knjiga biti bitna, socijaliziranje je jednako važno!

* U redu je nekada i popiti koju više, ali vjeruj mi – sutra dan ćeš umirati od mamurluka na predavanjima pa izbjegavaj neke žešće izlaske tijekom tjedna (zapamti, noć srijedom je rezervirana za dekicu i filmove).

* Budi ljubazna prema svim profesorima pa čak i prema onima koji ti idu neizmjerno na živce, to će ti donijeti više koristi nego nečega lošeg.

* Kad su profesori neljubazni prema tebi nemoj to uzimati k srcu jer i oni imaju svoje frustracije pa čak bi se moglo reći da ih imaju hrpu.

* Nemoj jesti totalno smeće, zeleno je dobro za tebe i zato ponavljaj za mnom: zeleno je dobro za mene!

* Naići ćeš na hrpu neodgovornih koji će ti nuditi posao te ti na kraju neće platiti, a to neka ti bude škola za ubuduće!

* Prijavi se na Erasmus! (Inače, nisam bila na Erasmusu jer sam kao mlađa bila malo manje hrabra i odvažna.)

* To što se na kraju svog školovanja nećeš družiti s hrpom ljudi s faksa uopće nije bed, ionako je uvijek bitnija kvaliteta od kvantitete.

* Uvijek se podsjeti da ocjena nije mjerilo znanja jer uistinu nije (sjeti se samo gdje su sad oni "odlikaši" iz srednje – uglavnom nigdje).

* Bit ćeš uzbuđena zbog preseljenja u novi grad i zbog nove sredine, ali se prisjeti da i sebi posvetiš vremena i da naučiš neke potrebne vještine poput kuhanja, na kojoj se temperaturi pere bijelo rublje i ostale kućanske stvari.

* Dečki se nisu puno promijenili od srednje...

* Tu i tamo trebaš reći "ne"!

* Možda zvuči kao klišej, ali stvarno će se sve posložiti dobro, samo ne trebaš odustati od toga!

Ivana Petrić
foto: Pixabay


savjetiapsolventbrucošmudrostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se