Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Genijalni NOVI TREND: Studenti unajmljuju OGROMNE kuće na EGZOTIČNIM lokacijama i tako prate ONLINE predavanja

MojFaks | Laganini, 01.09.2020.Genijalni NOVI TREND: Studenti unajmljuju OGROMNE kuće na EGZOTIČNIM lokacijama i tako prate ONLINE predavanja

I dok neki online nastavu prate iz roditeljskih domova ili najmljenih stanova, neki su studenti došli do genijalne ideje: zašto ne unajmiti ogromnu kuću na nekom egzotičnom mjestu i ondje pratiti nastavu?

Jesenski semestar studentima koji studiraju u SAD-u već je počeo. I dok jedni pohađaju predavanja iz sigurnosti doma, drugi su se vratili na kampuse i pohađaju nastavu uživo. Iako je prošlo tek tjedan dana i mnoga sveučilišta propisala su striktne mjere kojih se studenti i profesori trebaju pridržavati, broj zaraženih koronavirusom na kampusima je u drastičnome porastu.

...Crne brojke nakon početka predavanja: Nakon tjedan dana nastave UŽIVO više od 500 studenata pozitivno na koronavirus...


Ima i onih studenata koji potpadaju pod neku treću kategoriju, a koji su pokrenuli novi trend: iznajmljivanje velikih kuća sa prijateljima na udaljenim lokacijama, odakle prate online predavanja. Trend je postao poznat kao fakultetske "kuće za suradnju".

Doživljaj sličan životu na kampusu


Dvije grupe studenata na Massachusetts Institute of Technology (MIT) unajmile su velike kuće na Havajima, u kojima će "odraditi" svoj jesenski semestra. Studenti Sveučilišta Columbia odlučili su živjeti u kući u Portlandu, a nekoliko studenata Harvarda jesenski semestar provest će na iznajmljenom imanju u Montani. Cijene kuća kreću se u rasponu od onih raskošnih za "dublje džepove" do onih koje si mogu priuštiti studenti s nižim primanjima, piše The New York Times.

"Razlog zbog kojeg ljudi mojih godina se odlučuju na ovu opciju, jest što svi želimo nova iskustva, ali to je ove godine bilo teško ostvariti", rekao je 19-godišnji Erik Boesen, student Yalea u koji trenutno živi u kući u Durangu s ostalim studentima.

Mnogi studenti dijele jednaki motiv, kao i želju da "pobjegnu" iz roditeljskih kuća i pokušaju doživjeti barem dio iskustava nalik onima koja obilježavaju period proveden u studentskome kampusu. Živjeti i raditi zajedno s grupom prijatelja u velikoj kući, san je mnogih mladih ljudi. Useljenje u kuću izvan kampusa na fakultetu također je prekretnica za mnoge mlade ljude jer im nudi mogućnost da u "korona-vremenima" ipak osjete dašak neovisnosti.

Kad je u srpnju saznao da će se svi kolegiji na njegovom studiju najesen održavati online, student Sveučilišta George Washington, 20-godišnji Yoni Altman-Shafer, osjećao se zarobljeno. Opcija života u malenome prostoru doma usred Washingtona nije mu bila privlačna, a još manje ona druga - da godinu dana provede u kući s roditeljima.

...Svi smo mi ova studentica! Jela dok je polagala ispit: Komad sendviča pao na tipkovnicu i izlogirao ju iz testa...


Shafer je sa svojih 5 prijatelja osmislio plan o iznajmljivanju kuće na nekoj privlačnoj lokaciji koja će zadovoljiti njihov avanturistički duh, ali im biti i cjenovno prihvatljiva. Izradili su Power Point prezentaciju za svoje roditelje, putem koje sui m iznijeli detaljan plan studentskog života: kako će jesti, pridržavati se sigurnosnih mjera, obavljati nastavne aktivnosti i slično. I upalilo je: roditelji su "popustili", a ovi će studenti na kraju provesti zanimljiv semestar online predavanja koja će pratiti iz Colorada.

Dhwani Kharel (20) i još sedam kolega sa Sveučilišta Dartmouth unajmili su kuću na Cape Codu, koja se inače iznajmljuje za dnevne partije. Oni planiraju semestar provesti upravo u njoj, učeći, organizirajući kuhanja i druženja, a sve će objavljivati na TikToku kako bi i drugi mladi studenti vidjeli da postaji još opcija.

...Najbolji memeovi koji sprdaju nastavu od kuće: Medicina, agronomija, psihologija... SVI SU TOP!...


Većina studenata koji su odlučili pronaći i iznajmiti kuću za jesenski semestar, za The New York Times govore da su svoju idealnu nekretninu pronašli putem Airbnb-a te da su im vlasnici dali dobre propuste jer je riječ o dugoročnom najmu.

Ovi kreativni studenti dokazali su da i ove akademske godine postoji način da, unatoč restrikcijama, online predavanjima i mjerama prevencije i suzbijanja širenja virusa, i dalje mogu doživjeti nezaboravna iskustva tipična za studentski život.

A.Z.
izvor: The New York Times
foto: Shutterstock By bbernard


studentismještajfakultetisvijetiznajmljivanje kućaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se