Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studentica Barbara igra za Hajduk: 'S tribina su mi dovikivali da se vratim u kuhinju'

MojFaks | Laganini, 06.07.2017.Studentica Barbara igra za Hajduk: 'S tribina su mi dovikivali da se vratim u kuhinju'

Žene zanima nogomet te ga rado igraju, a naša sredina bi se s tim trebala već 'pomiriti'. Da djevojke rasturaju u ovom 'muškom sportu' dokaz je i poznata Abby Wambach koja se našla uz bok popularnom Messiju, a naš hrvatski primjer za to je studentica Kineziologije u Splitu kojoj je 'nogač' zasigurno najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Barbara Legin je 23-godišnja studentica Kineziološkog fakulteta u Splitu, a premda je Zagrepčanka koja je preselila u grad pod Marjanom, ona je ponosno zaigrala u dresu Hajduka, odnosno ŽNK-u Marjan. Barbara je, još kao malo dijete iz predgrađa Zagreba, umjesto stereotipnih igračaka za djevojčice, u startu odabrala – nogomet, piše Splitski dnevnik.

...Igraju srcem, a ne samo nogama: U ovom zagrebačkom nogometnom klubu šutiraju studentice...


...Studentica i trenerica: Uz Maju do ljeta možete imati savršene noge i stražnjicu...


"Prvo sam trenirala taekwondo, ali se nisam pronašla u tome. Uvijek me je vukla lopta, dečki i ulica – negdje s 11 godina nagovorila sam tatu da mi ispuni želju i upiše me na nogomet. Kada je došlo vrijeme upisa na fakultet – izbor je pao na Split i morala sam se preseliti, ali i ostaviti svoj klub"
, ispričala je Barbara za Splitski dnevnik.


Barbara se iz Zagreba preselila u Split... izvor: Splitski dnevnik

Njena nogometna priča počela je u Zagrebu gdje je trenirala u ŽNK-u Dinamo te ondje ostala 10 godina. Preseljenje joj nije palo lako jer je bila daleko od obitelji i prijatelja, no, kada je došla u Split, izbor je bio jasan – igrat će u Hajduku, odnosno u ŽNK Marjan.

Omiljena je među muškim kolegama na fakultetu, a kada je sudila muške nogometne utakmice tribine su dovikivale da se vrati u kuhinju


23-godišnja sportašica vrlo brzo se snašla i na Kineziološkom fakultetu, gdje je omiljena među muškim kolegama. Uz nogomet i fakultetske obaveze, Zagrepčanka sa splitskom adresom još je trenerica u jednoj maloj teretani za žene.

"Nitko mi ne vjeruje da treniram nogomet, a kad im pokažem da znam – gledaju me s čuđenjem. U teretani za žene radim jer izbjegavam raditi s muškarcima", šali se studentica.

Barbara tvrdi kako je ženski nogomet u Hrvatskoj itekako zapostavljen. Nogometašice nisu plaćene za svoju igru, marketing je zaista slab, talenta ima – ali na tribinama – eventualno roditelji i prijatelji. Na probleme je naišla i kada je bila dio muškog nogometa.


Izvor: Pixabay

"Još smo u velikom zaostatku, što se ženskog nogometa tiče. Na primjer u Njemačkoj se ženski nogomet prati skoro kao i muški, a tribine su uvijek pune. Prije sam znala suditi muške nogometne utakmice, a s tribina bi mi dovikivali da se vratim u kuhinju jer mi je tamo mjesto i slične uvrede"
, priča Barbara i napominje kako joj u tim trenucima nije bilo svejedno iako je znala da je svima "uvijek sudac kriv" za sve.

Kaže kako će sreću u nogometnoj karijeri probati potražiti u Njemačkoj nakon završetka fakulteta, a do tada će sigurno postići još puno u svojoj sportskoj karijeri.

Ivana Petrić
izvor: Splitski dnevnik
foto: Facebook@ŽNK Marjan


nogometašicanogometstudenticaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se