Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Teški rad preko SC-a i plesnjaci: Pogledajte kako su 70-ih živjeli i tulumarili zagrebački studenti

MojFaks | Laganini, 28.09.2017.Teški rad preko SC-a i plesnjaci: Pogledajte kako su 70-ih živjeli i tulumarili zagrebački studenti

Naši roditelji uvijek vole natuknuti da su se za vrijeme studiranja zabavljali bolje od nas jer su išli na plesnjake i upoznavali se bez posredstva društvenih mreža. Fotke zagrebačkih studenata iz 70-ih godina pravi su dokaz da ne lažu.

Poznati hrvatski fotoreporter Ognjen Alujević 1967. godine upisao je fakultet u Zagrebu, skupa sa svoja četiri prijatelja s kojima je bio nerazdvojan još od vrtića, piše portal zagreb.info. Alujević je opisao kako je izgledalo studiranje u Zagrebu iz vremena 70-ih godina, a svoju priču je popratio fotografijama.

Priču o nekadašnjem studiranju, plesnjacima i teškom fizičkom radu preko SC-a donosi zagreb.info.

"Bila je to klapa od osnovne škole preko gimnazije pa sve do fakulteta. Nas četiri nerazdvojna drugara, Ćićo i ja Splićani, Darko Šibenčanin, a Zlatko Bosanac. Svaki o svakom smo znali – sve! Nama je život bio ušuškan u toplinu stana i blagodati života u dobrostojećim familijama. To podrazumijeva da ti je ugodno i lagodno doma, ne misliš o ručku ni večeri, a još dobiješ i džeparac. Ipak, povremeno su i oni radili preko studentskog”najteže i najbolje plaćene poslove kao što su bacanje ugljena i drva iz kamiona u drvarnice. Iako bi se naradili kao crnci, svaki bi za taj posao dobio 500 do 1000 kuna", otkrio je fotoreporter.

Kako je Ognjen prepričao ovom portalu, bila je to odlična zarada, pogotovo Ognjenu koji je već tada radio u "Studentskom listu".


Bacanje ugljena je tada bio aktualan studentski posao... foto: Ognjen Alujević/zagreb.info

Plesnjaci i legendarni zagrebački klubovi


Plesnjaci su se održavali subotom i nedjeljom u Studentskom centru te u "Tucmana", koji se nalazio u današnjem prostoru Kazališne i filmske akademije. Alujević navodi da su bili česti i tulumi po stanovima i kućama.


...[FOTO] Pogledajte minice za predavanja: Ovako su se studentice ekonomije 'furale' za vrijeme seks-revolucije...


"Uz živu muziku i ples, tu su se hvatale cure za jednu noć, a niti jedna nije ostavila ni imena ni traga do danas. U to doba pojavila se i jedna opskurna dvorana u Bogovićevoj, ali i respektabilni klub na Vrbiku u kojem je svirala Grupa 220. Ljeti su bili na otvorenom plesnjaci i na Šalati i na Tuškancu, a tu je nastao i prvi disco-klub, kultni Saloon. Nakon njega k'o gljive poslije kiše zaredali su se po gradu diskaći", prepričao je.Studentski tulumi po kućama... foto: Ognjen Alujević/zagreb.info


Studentice piju kavu u studentskoj menzi... foto: Ognjen Alujević/zagreb.info

On je skupa s prijateljem Zlatkom već tada slušao jazz pa su cure vodili u gornjogradski Lapidarij i kultni Kulušić. Nažalost, oba su kluba potrajala samo desetak godina i odavno su već zatvoreni. Jedino mjesto koje je još uvijek opstalo je 'U Mimice na ribice'",
prisjeća se Alujević.

...Nostalgična: Pogledajte kako je izgledao kultni zagrebački studentski dom davne 1986. godine...


"U Jurišićevu gotovo pola stoljeća i mladi i stari silaze u podrum i za jeftinoću pojedu friške srdele i popiju času vina. Potrebno je naglasiti da restoran Studentskog centra, tada, nije skoro nimalo zaostajao za prosječnim restoranima, a o cijeni da i ne govorimo. Ručalo bi se za čistu bagatelu”, kaže Alujević. Tada su studenti u svakom pogledu živjeli vrlo solidno uz neusporedivo manje novaca nego danas. Uostalom – živjeli smo socijalizam", prepričao je.

Cijelu priču o zagrebačkim studentima 70-ih možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
izvor: zagreb.info
foto: Pola stoljeća diska - dokumentarni film/printscreen YouTube


zagrebački studenti70-eprošlostplesnjaciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se