Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Fotokopiraonice nakon ovoga propadaju! Kopiraj tuđe bilješke ili uredi svoje – mobitelom!

MojFaks | Laganini, 08.05.2020.Fotokopiraonice nakon ovoga propadaju! Kopiraj tuđe bilješke ili uredi svoje – mobitelom!

Posljednja dva mjeseca, 'zahvaljujući' pandemiji koronavirusa, još i više vremena nego inače provodimo za laptopima i na mobitelima.

Nastava se odvija online putem, a nerijetko se svi uhvatimo u mislima da bismo se rado vratili u amfiteatre i ovo proljeće provodili slušajući predavanja na fakultetu. Čak nam i pisanje bilješki počinje nedostajati, iako se sa svakom akademskog godinom smanjuje broj studenata koji zaista pišu ručno, pored mnogobrojnih mogućnosti koje za bilješke pružaju aplikacije na mobitelima. 

...Vodiš bilješke na laptopu ili pišeš rukom? Evo što je bolje za učenje i koncentraciju!...


Za one kojima je lakše ili jednostavno nikako da se riješe te "prastare" navike dobrog starog zapisivanja, Google je svom Google objektivu dodao zanimljivu značajku. I dok volimo ručno hvatati zanimljivosti koje profesori govore, previše puta nam se dogodilo da na kraju ne znamo pročitati vlastiti rukopis ili se ne uspijevamo snaći u črčkarijama na papiru. Onda smo ljuti sami na sebe jer nam je posao ponovnog pretipkavanja bilješki zaista nepotrebno duplanje obaveza u ionako natrpanom rasporedu. Osim ako ne pokušate eksperimentirati s novom Google objektiv alatkom koja rukom napisane bilješke digitalizira. Naravno samo u slučaju čitkog rukopisa!

Kako piše The Verge, da biste koristili novu značajku, morate imati najnoviju verziju preglednika Google Chrome, kao i samostalnu aplikaciju Google objektiv na Androidu ili aplikaciju Google na iOS-u (gdje se objektivu može pristupiti preko gumba kraj trake za pretraživanje). Također ćete trebati biti prijavljeni na isti Google račun na oba uređaja.

....Revolucionarno ili? Studentica podijelila genijalan način zapisivanja bilješki na predavanju....


Postupak je vrlo jednostavan


Kako biste digitalizirali bilješke, potrebno je kameru usmjeriti na bilo koji rukom pisani tekst, istaknite ga i odaberite kopiranje. Nakon toga možete otići do bilo kojeg dokumenta u Google dokumentima, pritisnite Uredi i zatim Zalijepi da biste zalijepili tekst. I vaše žvrljotine će biti čitljive, osim ako je situacija na listu toliko loša da ni Google ne može pomoći. 

A to od Googlea nije sve


Uz novu značajku kopiranja i lijepljenja, Google uvodi i alat za izgovor. Samo označite riječ u objektivu i dodirnite "Slušaj" da biste čuli kako se izgovara. 


Ova alatka može biti dobar prijelaz da bilješke ipak ne odu zauvijek u zaborav, a da na kraju dana znamo i što smo zapisali na tom predavanju.

Anja Zulić
Foto:Copy and pasting with Google Lens. Gif: Google Screenshot


biljeskegoogle objektivaplikacijadigitalnoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se